Live Herbeleef de Waregemse raad

03/11/15 om 13:52 - Bijgewerkt om 19:53

Hieronder kun je nog eens de belangrijkste punten en debatten uit de novemberzitting van de Waregemse raad nalezen. We onthouden onder meer dat Zulte Waregem extra inspanningen levert om meer fietsenstallingen aan het Regenboogstadion te plaatsen en dat het geboortebos op de Karmel nog niet is vol geplant, in tegenstelling tot wat oppositiepartij Groen dacht.

 • Tom Van Houtte

  Einde van de raad

  Na ruim 50 minuten werd de zitting ietwat in mineur afgesloten. Op vraag van Mario Verhellen (SP.A) moest schepen van Financiën Rik Soens (CD&V) toegeven dat Waregem de komende 4 jaar minstens 1,2 miljoen zal mislopen aan compensatieregelingen vanuit de Vlaamse overheid. Iets wat natuurlijk ook voor andere steden en gemeenten zal gelden.

 • Tom Van Houtte

  Tegen 2020 honderden onderwijsplaatsen te kort?

  Zich baserend op een recente studie kwam Xavier Wyckhuyse (Open VLD) tot de conclusie dat de Waregemse middelbare scholen, die samen ruim 5.000 leerlingen tellen, tegen 2020 niet minder dan 362 plaatsen tekort zullen hebben. "Nu al zijn sommige scholen nog voor hun opendeurdag volgeboekt. Hopelijk gaan we in Waregem de komende jaren niet de weg op van grotere steden waar ouders moeten kamperen voor een school om hun kind te kunnen inschrijven", stelde het raadslid, dat vroeg welke scholen straks in de problemen dreigen te komen en welke stappen het stadsbestuur zal ondernemen om hierop te anticiperen.

  Burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V): "Waregem geniet van regionale onderwijsuitstraling. We verwachten ook een stijging van bijna 300 kinderen in het basisonderwijs, maar alles samengeteld blijven we nog onder alertfase van 10 procent. Intussen wordt sterk aan de uitbouw van onze onderwijscapaciteit gewerkt. Denk maar aan de bouwwerken bij OLV Hemelvaart en Secundair Onderwijs Groenhove. Nog andere projecten staan in stelling of zijn intussen afgewerkt."

  Mario Verhellen (SP.A): "Wat niet wegneemt dat we met zulke aantallen bijkomende scholieren meer maatregelen zullen moeten nemen inzake veiliger fietsverkeer."

 • Tom Van Houtte

  Aanplanting geboortebos in gevaar

  Op 22 november organiseert de Gezinsbond de jaarlijkse aanplanting van het geboortebos, een mooie traditie waaraan volgens Tonny Demuytere (Groen) een einde dreigt te komen, omdat de voorziene gronden bijna zijn vol geplant. Het raadslid vroeg aan het schepencollege of het al locaties op het oog heeft om de aanplanting van het geboortebos te blijven verzekeren.

  Milieuschepen Peter Desmet (CD&V): "Ook volgend jaar wordt nog op De Karmel geplant, pas tegen november 2017 moeten we een nieuwe locatie zien te vinden. De informatie die je kreeg, klopt dus niet helemaal."

 • Tom Van Houtte

  Groen wil meer fietsenstallingen voor wedstrijden SV Zulte Waregem

  Tijdens het vragenuurtje hekelde Tonny Demuytere (Groen) dat er bij thuiswedstrijden van Essevee veel fietsen geplaatst worden tegen de gevel van het zwembad aan de kant van de stadionvijvers. "De fietsen staan of liggen er soms kriskras door elkaar", aldus het raadslid. "De huidige locatie ter hoogte van de terrastrap is bovendien niet verlicht, wat aanleiding kan geven tot vandalisme of diefstal."

  Het raadslid drong in één beweging aan om binnen de structuur van de tweede nieuwe koptribune in het Regenboogstadion, waarvoor de werken inmiddels begonnen zijn, een fietsenstalling te voorzien naar het voorbeeld van de eerste nieuwe tribune. Hij informeerde tevens naar de bezettingsgraad van die fietsrekken op momenten dat Zulte Waregem speelt.

  Schepen van Mobiliteit Kristof Chanterie (CD&V): "De fietsenstalling aan het nieuwe gedeelte van het stadion is op wedstrijddagen bijna volledig volzet. Nu overweegt de club om ook binnen het tweede tribunegebouw nog extra ruimte voor tweewielers te voorzien."

  De fietsrekken onder de eerste nieuwe tribune van het Regenboogstadion

  De fietsrekken onder de eerste nieuwe tribune van het Regenboogstadion © Foto HDV

 • Tom Van Houtte

  Werken aan dak De Treffer dringen zich op

  Bij de tweede fase van de renovatiewerken in zwembad De Treffer kampt de aannemer met onverwachte problemen. Vorige week wou hij beginnen aan de vernieuwing van de dakrand aan het zwembad, maar de werken werden onmiddellijk gestaakt. De aannemer vond namelijk dat hij de bestaande houtstructuur niet zo kon laten. Bij inspectie werd duidelijk dat een dringende ingreep noodzakelijk is, onder meer om vochtproblemen te vermijden.

  Om de werken te kunnen uitvoeren moet aan de binnenzijde van de vensters kant zwembad tijdelijk een stelling worden geplaatst en daarvoor zou het zwembad een vrijdag tot 16.30 uur gesloten moeten blijven. Het schepencollege wees de opdracht bij hoogdringendheid al toe voor een bedrag van bijna 31.000 euro (exclusief btw).

  Jan Balduck (N-VA) stelde dat een restauratiedossier als dit hoort te beginnen met de controle van het dak, daarin gesteund door Mario Verhellen (SP.A). Volgens schepen van Sport Chantal Coussement (CD&V) was er geen enkel voorteken dat het dak voor problemen zou zorgen.

  De Treffer

  De Treffer © GF

 • Tom Van Houtte

  Eerst beheersplan, dan pas restauratie kasteel Casier en woning Goed te Nieuwenhove

  Het stadsbestuur kan voorlopig geen subsidies vangen voor de geplande restauratie van de buitenzijde van het kasteel Casier. Door nieuwe wetgeving moet immers eerst een beheersplan worden opgesteld waarin de visie op de site alsook de geplande onderhoudswerken worden verduidelijkt. Eenzelfde beheersplan is vereist voor subsidiëring van het dossier van de oevers en de bruggen in het park, alsook voor een heel andere kwestie: de renovatie van de woning bij het Goed te Nieuwenhove. De kosten kunnen samengeteld tot ruim 40.000 euro oplopen. De raad keurde het ontwerp voor de opmaak van de beheersplannen goed.

  Heidi Vandenbroeke (N-VA): "Waarom wordt pas nu gestart met de opmaak van een beheersplan en is dat wel nodig voor dit soort dossier?"

  Schepen van Cultuur Pietro Iacopucci (CD&V): "Wij komen ook maar na wat in de wetgeving staat. Die is ingegaan sinds begin dit jaar, maar er was veel onduidelijkheid bij Onroerend Erfgoed van wat zij van dergelijk beheersplan verwachten. We hebben de kwestie dus zeker niet laten aanslepen. Als we een concreet monument willen restaureren, volstaat het nu eenmaal niet meer van gewoon subsidies aan te vragen."

  Heidi Vandenbroeke: "De communicatie over de nieuwe procedure was er al midden 2013. Ik vraag me ook af of alles op de juiste manier is verlopen."

  Schepen Iacopucci antwoordde dat er ook buiten Waregem heel wat dossiers vertraging opliepen door de onduidelijkheid.

  Het is nog wachten op subsidies voor de restauratiewerken van het kasteel Casier.

  Het is nog wachten op subsidies voor de restauratiewerken van het kasteel Casier. © GF

 • Tom Van Houtte

  Kleine onkruidverdelgingsmachine beter dan grote

  In de gemeenteraad van 3 maart werd de aankoop van een grote onkruidverdelgingsmachine met heet water goedgekeurd, maar het stadsbestuur wenst na enkele testen door de technische dienst een kleiner toestel met een betere werking aan te schaffen. De grote broer kon er immers niet voor zorgen dat het onkruid voldoende afstierf. De raad keurde de opdracht voor de levering van een dergelijke machine voor de groendienst goed. De aankoopprijs wordt geraamd op 30.000 euro inclusief btw.

 • Tom Van Houtte

  Waregem doteert ruim 1 miljoen euro aan Fluvia

  De dotatie van Waregem aan de hulpverleningszone Fluvia bedraagt voor 2016 1,1 miljoen euro. Dat bedrag wordt bepaald via een verdeelsleutel. Waregem betaalt daarmee bijna 11 procent van de totale dotatie, Kortrijk - de grootste stad van de zone - ruim 37 procent. De raad keurde zowel de dotatie als de gehanteerde verdeelsleutel goed.

 • Tom Van Houtte

  Ruim 19.000 euro voor kerkfabrieken

  De raad keurde het gewijzigde meerjarenplan 2014-2019 voor de kerkfabrieken Heilige Familie, Heilige Jozef, Sint-Jan de Doper, Sint-Martinus en Sint-Eligius goed en nam kennis van het budget 2016. Daarin is rekening gehouden met een aantal noodzakelijke investeringen, samen goed voor 19.200 euro. Grootste kost (8.500 euro) is het vervangen van het vast tapijt in de kerk van Sint-Eloois-Vijve. Voor de kerk van 't Gaverke wordt 5.580 euro uitgetrokken in functie van herstellingswerken aan het dak.

 • Tom Van Houtte

  Gemeenteraad is begonnen

  Burgemeester/voorzitter Kurt Vanryckeghem (CD&V) opende de zitting met het droevige nieuws dat Joost Kerkhove (CD&V) verstek moet laten gaan door het overlijden van zijn vader. Met een maand vertraging waren er ook gelukwensen voor het huwelijk van Heidi Vandenbroeke (N-VA).

 • Tom Van Houtte

  Open VLD vreest tekort aan plaatsen in middelbare scholen

  Zich baserend op een recente studie kwam Xavier Wyckhuyse (Open VLD) tot de conclusie dat de Waregemse middelbare scholen, die samen ruim 5.000 leerlingen tellen, tegen 2020 niet minder dan 362 plaatsen tekort zullen hebben. Hij legt de kwestie vanavond voor tijdens het vragenuurtje.

  Xavier Wyckhuyse

  Xavier Wyckhuyse © Foto HDV

 • Tom Van Houtte

  In een notendop

  Zo is de Waregemse raad verdeeld.

  Zo is de Waregemse raad verdeeld. © GF

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!