Live Herbeleef de Roeselaarse gemeenteraad : kamperen voor de schoolpoort is verleden tijd

23/06/15 om 14:32 - Bijgewerkt om 23:41

Het is een traditie in Roeselare dat daags na de Batjes de gemeenteraad voor een keertje op dinsdag wordt gehouden. Zelfs met vervroegde Batjes is dat niet anders, al is de agenda niet bepaald spectaculair. Toch zullen de punten over de camerabewaking in de stationsomgeving en op de recyclageparken wel enige discussie losmaken.

 • Thomas Dubois

  Einde gemeenteraad.

 • Thomas Dubois

  N-VA wil liever doorsteek Jules Lagaelaan dan camera

  Binnenkort wordt er een camera met nummerplaatherkenning geïnstalleerd ter hoogte van Ardooisesteenweg 6. Die camera heeft als bedoeling om overtreders die toch de doorsteek maken van de Jules Lagaelaan naar de Ardooisesteenweg te straffen. Dat kan met een gas-boete van 55 euro. De camera zelf kost 40.000 euro.

  Voor Francis Reynaert (Open VLD) is dit geen goede oplossing. "Hiermee worden de mensen gepest die vaak per ongeluk daar doorrijden. Dit heeft niets met veiligheid te maken", klinkt het.

  Frederik Declercq (N-VA) ziet andere opties. "Mensen die van de kop van de Vaart komen en de Jules Lagaelaan nemen richting het station, toch de mogelijkheid bieden om rechts af te slaan", aldus Frederik. "Dat zou al veel oplossen."

 • Thomas Dubois

  Recyclageparken krijgen camerabewaking

  Op de recyclageparken doen zich regelmatig diefstallen voor. Recent nog was er op het recyclagepark Roeselare nachtelijk bezoek waarbij elektrische apparaten werden gestolen. Bij de herinrichting van de recyclageparken tot diftarparken werd het plaatsen van bewakingscamera's voorzien. "Op beide parken staan nu twee bewakingscamera's. Het gaat om infrarood camera's die ook 's nachts kunnen opnemen", aldus burgemeester Luc Martens (CD&V).

  Gezien de uitbating van de recyclageparken door de stad Roeselare gebeurt, moet het stadspersoneel voor de verwerking zorgen. Dit werd goedgekeurd door de gemeenteraad. "De doelstelling is om de camerabewaking in hoofdzaak in te zetten na sluitingstijd om diefstallen of ongewenste bezoeken na sluitingstijd te kunnen vaststellen. De beelden zullen dus enkel worden gebruikt om bewijzen te verzamelen van misdrijven."

  Bij vaststelling van diefstallen of ongewenste bezoeken zullen de beelden bekeken worden door de ploegbaas van de recyclageparken of bij afwezigheid van zijn diensthoofd", aldus de burgemeester.

  Immanuel De Reuse vindt een gelijke manier van werken belangrijk. "Het is belangrijk om goed te weten wat waar mag. Bij de glasbollen geldt dan weer andere regels. Het is kwestie van de duidelijkheid te krijgen. Hopelijk kan daarvoor gekeken worden."

  Maxim Deweerdt had vragen bij de privacy van werknemers en bezoekers. "Globaal is aangeduid waar gefilmd wordt en waar niet, dat staat duidelijk aangegeven", aldus burgemeester Luc Martens nog.

 • Thomas Dubois

  Unanimiteit in de gemeenteraad over Parkeer plus Zorg

 • Thomas Dubois

  Zorgverleners krijgen speciale parkeerkaart

  Zorgverstrekkers vinden niet altijd een parkeerplaats dichtbij de woning van hun patiënt. "Er gaat soms heel wat tijd verloren met het zoeken naar een geschikte parkeerplaats", aldus schepen Griet Coppé. "Met het project Parkeer plus Zorg is het de bedoeling om parkeerruimte voor deze mensen te faciliteren."

  "Concreet wordt bij dit project de toestemming gegeven aan zorgverstrekkers om te parken voor private inritten. Het project is gebaseerd op vrijwilligheid. De aanbieder is een bewoner die vrijwillig plaats voor zijn inrit beschikbaar stelt. Dit wordt kenbaar gemaakt door een sticker. De zorgverstrekker heeft een speciale kaart."

  Algemene tevredenheid over het punt. Zeker bij N-VA: "Alweer een punt uit ons verkiezingsprogramma gerealiseerd", klonkt het bij Filiep Manhaeve. "Dit past precies in het profiel van een stad waarbij zorg centraal staat", aldus Gerdi Casier.

 • Thomas Dubois

  Moorseelsesteenweg wordt gedeeltelijk overkapt

  Door de firma Dewulf uit de Moorseelsesteenweg werd een bouwaanvraag ingediend tot verhoging van de capaciteit van hun huidige site. Hiertoe zou een bovendergrondse verbinding gemaakt worden over de Moorseelsesteenweg, bestemd voor goederen. De constructie zou geen hinder vormen voor het verkeer.

  "Waarom werd gekozen voor een concessie met onbepaalde duur en niet voor een bepaalde periode om die dan te herbekijken?", aldus Brecht Vermeulen.

  "In samenspraak met de juristen bleek onbepaalde duur het best, maar bij gewijzigde omstandigheden kunnen we als stad steeds tot andere voorwaarden overgaan", aldus Kris Declercq. "We willen de lokale bedrijven ondersteunen en hierbij hun groei niet in de weg staan."

  Het gaat dus maar om een kleine overkapping, klein bier in vergelijking met met wat men ooit in Antwerpen van plan was. Het punt werd dan ook vrij vlug goedgekeurd. Gelukkig maar.

 • Thomas Dubois

  Niet iedereen is nog even veel bezig met de gemeenteraad...

 • Thomas Dubois
 • Thomas Dubois

  Eén aanmeldingsprocedure voor alle Roeselaarse basisscholen

  In het verleden werd er in Roeselare door ouders vaak gekampeerd in de hoop om hun kind in de school naar voorkeur in te schrijven. Lange tijd gold immers het principe: wie eerst komt, eerst maalt.

  In het Stedelijk Basisonderwijs werd vorig jaar al op een ander systeem overgeschakeld waarbij er een objectieve aanmeldingsprocedure werd gehanteerd. Daardoor werd kamperen vermeden. De andere twee netten besloten om hier niet op in te gaan, waardoor het probleem zich naar die scholen verplaatste met kampeertoestanden als gevolg.

  Nu zullen zowel het katholiek als het gemeenschapsonderwijs ook op deze procedure instappen. Dit geldt al voor de inschrijvingen in het schooljaar 2016-2017.

  "Dit komt iedereen ten goede, het is positief dat er niet meer gekampeerd zal moeten worden", aldus Michèle Hostekint.

  In het verleden werd er in Roeselare vaak gekampeerd om zoon- of dochterlief in te schrijven. (Foto TD)

  In het verleden werd er in Roeselare vaak gekampeerd om zoon- of dochterlief in te schrijven. (Foto TD) © Inschrijvingsproblematiek Roeselare.

 • Thomas Dubois

  Stad werkt mee aan Grote Prijs Jean-Pierre Monseré

  "De Grote Prijs Jean-Pierre Monseré is uitgegroeid tot een profwedstrijd. We hebben met de organisatie een overeenkomst voor de komende jaren afgesproken wat betreft ondersteuning en medewerking. We zijn ervan overtuigd dat dit de uitstraling van de stad ten goede komt", aldus schepen van Sport José Debels.

  "Ze leveren een grote bijdrage aan de citymarketing van de stad." De overeenkomst geldt voor de periode 2015-2017.

  Brecht Vermeulen zat met enkele vragen in vergelijking met het Natourcriterium waar een gelijkaardige overeenkomst werd gesloten. "Ik merk heel wat verschillen zoals het ontbreken van een zittribune en meerdere podia voor de Grote Prijs Jean-Pierre Monseré. Ook de afvalophaling is anders."

  "Ondertussen zijn we aan de vierde editie toe. We hebben wat logistieke ondersteuning ons gebaseerd op de vorige drie edities. Het Natour is een criterium, het ander een wielerwedstrijd. Daar heb je ook nog een deel medewerking van de Wielerbond Vlaanderen die ook bepaalde voorschriften heeft, bv. over de nadars en dergelijke", aldus schepen José Debels.

  "De financiële inbreng gebeurt op basis van een aantal criteria binnen de sportdienst, binnen het subsidiëringsreglement van de stad."

 • Thomas Dubois

  Francis Reynaert: "200.000 euro voor kantoormeubilair is boven je stand leven"

  In de nieuwe raamovereenkomst voor kantoormeubilair is 200.000 euro voorzien voor een periode van vier jaar. "Dat is veel te veel en boven je stand leven", aldus Francis Reynaert (Open VLD). "Brandvrij is de op een na duurste uitvoering. Is dat allemaal nodig? Voor alles? Goede tools zijn nodig, maar die moeten zoveel niet kosten."

 • Thomas Dubois

  Bericht voor voorzitter Bart Wenes

 • Thomas Dubois

  Nieuwe verkaveling in de Azalealaan

  Er is een ontwerp opgemaakt voor uitrustingswerken aan de verkaveling Azalealaan. Het project omvat het verkavelen van een bebouwd deel van een perceel in 21 kavels, dertien garages, het slopen van het gebouw en de aanleg van openbare wegenis.

  De kostprijs voor deze werken bedraagt ruim 438.000 euro en is ten laste van de verkavelaar.

  "Hier wordt gekozen voor normale parkeerplaatsen. Waarom wordt er niet gekozen voor parkeerplaatsen in waterdoorlaatbare materialen? Onderhoud was het bezwaar tijdens de comissie, maar de omgeving oogt wel veel groener en het is op termijn een veel betere oplossing voor het waterbeleid."

  "We hebben meer effect met een grotere riool en door het water te bufferen op de gepaste plaatsen dan met dergelijke waterdoorlatende materialen", is schepen Marc Vanwalleghem kort.

 • Thomas Dubois

  Even een tussenstand...

  We zijn bijna twee uur ver en zitten bijna aan punt zes. Nog een zestiental te gaan. Stay tuned!

 • Thomas Dubois

  Verbreding Kattenstraat weldra een feit

  De Kattenstraat ondergaat de komende jaren een serieuze metamorfose. Niet alleen is er de opwaardering tot fietsstraat, daarnaast komen er tal van nieuwe appartementen, onder andere met Het Laere. De Kattenstraat wordt daarbij al op korte termijn aangepakt.

  "De verkoop van appartementen zou moeilijk lopen en dat zou ook op andere plekken in Roeselare zo zijn", aldus Brecht Vermeulen. "Sterke vertraging in de verkoop zorgt voor sterke vertraging in de bouw voor een project dat nu al over vele jaren verspreid is en dus nog langer zal duren.

  "Deze straat moet opgewaardeerd worden, daarom doen we eerst de straat. We weten dat er een risico is dat wanneer de timing uitloopt dat er schade zou kunnen ontstaan aan de straat. Als de straat af is, zullen we een staat opmaken en eventuele verbeteringen doorvoeren."

 • Thomas Dubois

  In totaal 21 projecten geselecteerd voor 'wijk in actie'

  Vorig jaar werd het initiatief 'wijk in actie' in het leven geroepen. "In totaal werden er 29 projecten ingediend", vertelt schepen Henk Kindt. "Die werden beoordeeld en uiteindelijk werden er 21 goedgekeurd. Een mix van bestaande comités met tal van initiatieven tot enkele nieuwe groepen zoals Kippen in Krottegem. In totaal maakten we een budget vrij van 12.000 euro voor deze comités. We zijn alvast blij met het enthousiasme en dat stemt ons hoopvol naar de toekomst. Goede initiatieven van burgers zullen we blijven ondersteunen."

 • Thomas Dubois

  Werking gemeenschapswachten positief geëvalueerd

  Een jaar geleden ging Roeselare van start met twee gemeenschapswachten. Gemeenteraadslid Ria Vanzieleghem (CD&V) vroeg om een evaluatie. "Slaagt men erin om een aanspreekpunt te zijn voor de burgers? Is er een mogelijkheid dat hun werkgebied vergroot? Bieden ze een meerwaarde?"

  "Het aantal gemeenschapswachten is beperkt, ondermaats. Dat hebben we ook doorgegeven aan de federale overheid. Daar zijn we erg schraal bediend, ook omdat we erg laat ingestapt zijn", aldus burgemeester Luc Martens. "Ze doen verschillende routes, niet alleen in Roeselare centrum, maar ook in Rumbeke, Beveren en dergelijke en leveren goede resultaten."

  "Ze doen meldingen van beschadigingen, zwerfvuil, waardevolle voorwerpen die in wagens worden achter gelaten, ze werkten actief mee aan de actie 'Preventie in je wijk', enz. Wij horen heel veel positieve reacties."

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!