Live Herbeleef de gemeenteraad van Zonnebeke: "Ik verontschuldig me tegenover iedereen die ik gekwetst heb"

28/12/15 om 14:37 - Bijgewerkt om 23:16

Maandagavond stonden er 28 punten op de agenda van de gemeenteraad in Zonnebeke. Het was uitkijken naar wat de meerderheid zou doen, want zaterdag maakte het kartel Inspraak bekend dat het breekt met N-VA. Burgemeester Dirk Sioen bood zijn excuses aan en N-VA behoudt het vertrouwen.

 • Jeroen Laseure

  En daarmee zit de gemeenteraad erop

  Na drie uur en een kwartier is het afgelopen. Iedereen haast zich naar buiten voor een glaasje bubbels of fruitsap... en dat zullen wij ook niet afslaan. Tot de volgende!

 • Jeroen Laseure

  Nieuwjaarsdrink

  De volgende gemeenteraad vindt plaats op 9 februari 2016. Op 10 januari is er een nieuwjaarsreceptie voor inwoners in Zandvoorde.

 • Jeroen Laseure

  Nieuw schepenlint

  Marie Debucquoy (N-VA) mag de eed afleggen als nieuwe schepen. Ze krijgt het zwart-gele schepenlint overhandigd. "Rechterschouder of linkerschouder?" Het moet enkele keren opnieuw aangedaan worden, maar uiteindelijk mag de nieuwe schepen pronken met het lint. Ze mag ook meteen een plaatsje opschuiven aan de schepentafel.

  "Na deze moeilijke week wil toch nog iets zeggen. Na drie jaar in de gemeenteraad ben ik klaar voor een mandaat als schepen. Ik zal de dossiers van Johan goed opvolgen. De grote uitdaging is nu om de gemeente verder uit te bouwen en met open oor te luisteren naar de voorstellen van meerderheid en oppositie."

  Dirk Sioen: "Ook van mij welgekomen in het schepencollege. Ik twijfel er niet aan dat het een goede samenwerking zal zijn."

  En er volgt nog een glaasje voor alle aanwezigen.

 • Jeroen Laseure

  "Collegiaal en constructief"

  Luk Hoflack (N-VA): "Ik meen het voor jou: bedankt voor de collegiale en constructieve samenwerking."

  Ingrid Vandepitte (CD&V): "Ook wij sluiten ons aan. Bedankt, je hebt dat goed gedaan."

 • Jeroen Laseure

  "Steun was hart onder de riem"

  Uittreden schepen Johan Demonie (Inspraak) mag nog een afscheidswoordje doen. "Na 21 jaar gemeentepolitiek mocht ik de laatste drie jaar schepen zijn. Ik blik trots terug op die periode, ook op de plannen die ik kon realiseren. Het grote project waar ik als laatste mijn schouders mocht onder zetten, was het nieuwe containerpark. Ik wil iedereen bedanken. De steun van de Zonnebekenaars was een hart onder de riem. Ik wens iedereen ook nog een succesvol 2016 toe." Vervolgens geeft iedereen, op de oppositie na, een staande ovatie.

  Burgemeester Dirk Sioen: "Johan, we zitten al enkele jaren samen in de politiek. Johan is een boezemvriend. Je was heel plichtsbewust van je werk dat je moest doen en je deed je werk met volle overgave. Ik ben blij dat je drie jaar aan mijn zijde hebt gestaan." Johan krijgt enkele flessen Passendale-bier en Zonnebons als afscheidsgeschenk.

 • Jeroen Laseure

  Applaus

  OCMW-voorzitter Maria Vander Meiren bedankt Christine Van Exem voor de samenwerking de voorbije drie jaar. "Ik vraag van iedereen een groot applaus voor haar."

  Philippe Rasalle mag de eed afleggen als nieuw raadslid.

 • Jeroen Laseure

  Bijna gedaan

  De gemeenteraad zit er bijna op. Als laatste punten op de agenda staan de eedaflegging van Philippe Rasalle als opvolger van Christine Van Exem als OCMW-raadslid en de eedaflegging van Marie Debucquoy (N-VA) als nieuwe schepen. Zij komt in de plaats van Inspraak-lid Johan Demonie. Dat was zo afgesproken bij de coalitievorming.

 • Jeroen Laseure

  Jaarverslag 2014 goedgekeurd

  Het jaarverslag 2014 van Zonnebeke wordt goedgekeurd.

  "We moesten wachten op cijfers tot oktober", zegt schepen Vandepitte. "Ik zal wel vragen of het volgend jaar al in november kan voorliggen. Op de website van de stad zal het na te lezen zijn. Een jaarverslag is een weergave van cijfers en feiten. De oppervlakte van de gemeente verandert niet, het inwonersaantal wel. We zien dat er 149 personeelsleden zijn, de uitleendienst floreert, zalen van Zonnebeke zijn 2.298 keer gereserveerd... Elke dienst moet zijn gegevens doorgeven aan de dienst communicatie. In 2014 zijn er 48 nieuwe inwoners. Als je een fietstocht of motorit organiseert, geef dat door aan de gemeente, zodat er zich geen problemen hoeven voor te doen. Er is geen enkele thuisbevalling geweest. Er waren 195.692 bezoekers in het Memorial Museum. 42 bestuurders bliezen positief bij alcoholcontroles."

 • Jeroen Laseure

  Algemene bevolkingsbevraging

  Er komt een algemene bevolkingsbevraging over de herziening van het ruimtelijk structuurplan. Het bestek wordt geraamd om 25.000 euro. Schepen Vandepitte: "De bevraging zal gebeuren in zes fases. Ik zal het schetsen in drie fases. Er komt een enquete voor mensen vanaf 16 jaar over vrije tijd, openbare werken, milieu... Dat is belangrijk voor het ruimtelijk structuurplan. De tweede fase is de bundeling van de resultaten en fase drie is het organiseren van debattafels. Dan kunnen we accenten specifiëren volgens de deelgemeenten. Het is de bedoeling dat op 11 januari de kandidaten aangeschreven worden, halfweg maart de gunning van de opdracht, in juni 2016 de enquête en in oktober de debattafels. Eind 2016 zouden we dan een conclusie moeten hebben."

 • Jeroen Laseure

  Nieuwe statuten zorgen even voor wanorde

  Er is een voorstel tot wijziging van de statuten AGB MMP1917 op advies van de raad van bestuur. Er zijn echter nog wijzigingen aan het ontwerp dat eerder al het schepencollege gepasseerd is. Luk Hoflack (N-VA): "Ik begrijp het niet meer. Er is eerst een punt geschrapt en dan is er een nieuw punt of een toegevoegd punt?"

  "In de vorige versie konden de raden van bestuur zich laten vervangen door externen", legt Franky Bryon (SP.A) extra uit. "Nu zeggen we dat ze zich enkel kunnen laten vervangen om te stemmen door andere leden van de raad van bestuur. Nu is er dus een nieuw punt."

 • Jeroen Laseure

  Ontslag in AGB

  Luc Bommarez en Sabine Declercq nemen ontslag uit de raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf MMP 1917.

 • Jeroen Laseure

  "Jobstudenten geen toeslag in het weekend"

  Enkele wijzigingen aan de rechtspositieregeling van het gemeente- en OCMW-personeel. Schepen Vander Meiren: "In de vacatures voor jobstudenten willen we enkele voorwaarden opnemen, zodat we efficiënter kunnen selecteren. Voor statutairen willen we toestemming geven om ook in hun proefperiode deeltijds te gaan werken. We zouden jobstudenten ook willen uitsluiten om extra vergoedingen te krijgen als ze werken in de nacht of in het weekend. Een aantal jobstudenten komen werken in het museum enkel op zaterdag en zondag. Het is dan niet logisch als ze een extra toeslag krijgen. In andere steden is dat ook zo. Toezicht zegt dat we niet discimineren, omdat jobstudenten geen gewone personeelsleden zijn. Voor de fietsvergoeding voorzien we wie één dag komt met de fiets, kan voor die dag een fietsvergoeding krijgt. Het is niet meer nodig om drie van de vijf dagen met de fiets te komen voor in aanmerking te komen hiervoor."

 • Jeroen Laseure

  Zwemlessen

  Er is een aanpassing van het tarievenreglement zwembad Amfoor in Moorslede. Schepen Vandepitte: "De kaarten zullen niet meer op naam zijn, maar op kleur. Er zal voor de kleinsten eerst watergewenning zijn, daarna voorbereidingszwemmen en dan zwemlessen. Vanaf 5 jaar kunnen de kinderen voorbereidingszwemmen volgen."

  Dirk Sioen: "Het zwembad is een succes en we mogen blij zijn dat we daarin mee gegaan zijn."

 • Jeroen Laseure

  Meerjarenplan en budget 2016 wordt goedgekeurd

  De meerderheid zegt 'ja', de oppositie onthoudt zich.

 • Jeroen Laseure

  Boomplantactie

  Franky Bryon (SP.A): "We willen een amendement indienen. We vinden het jammer dat er geen boomplantactie gebeurt met geboortebossen. We stellen voor om hiervoor jaarlijks 5.000 euro vrij te houden."

  Michiel Descheemaeker (N-VA): "We hebben nog geld vrij bij de milieudienst dat we daarvoor zouden gebruiken."

  Luk Hoflack (N-VA): "Ik ben akkoord, maar ben collegiaal: zien mijn collega's van het schepencollege het zitten om een nieuw geboortebos aan te leggen?"

  Dirk Sioen (Inspraak): "Die actie is wat stilgevallen door plaatsgebrek, maar het is een goed voorstel."

  De voltallige gemeenteraad keurt het amendement van 5.000 euro per jaar voor een geboortebos goed.

 • Jeroen Laseure

  Pagina 34

  We zijn aan pagina 34 van de meerjarenplanning. Dit wordt een marathonzitting.

 • Jeroen Laseure

  Cynisme ten top

  De woorden collegiaal en constructief worden om de vijf minuten aangehaald door Luk Hoflack. Het zit hem duidelijk hoog dat Inspraak de N-VA verwijt niet-collegiaal en niet-constructief gewerkt te hebben.

 • Jeroen Laseure

  Toren zorgt voor animo

  Franky Bryon (SP.A): "Ik heb gelezen dat er ergens 5.000 euro geïnvesteerd wordt in een toren. Het zal een kleine toren zijn."

  Sabine Vanderhaeghen (Inspraak): "Die toren zou komen in het kasteelpark met uitzicht op Passendale en Ieper. Dat moet nog onderzocht worden."

  Franky Bryon: "Als je wil kijken naar Passendale, zal je meer nodig hebben dan een trapladder."

  Luk Hoflack: "We zouden samenzitten met de kerkfabriek van Zonnebeke om de toren van de kerk te gebruiken als uitkijkpost."

  Michiel Descheemaeker: "Er komt dus geen toren, maar wel een kerktoren."

  Ingrid Vandepitte: "We hebben nog niet gesproken met de mensen van de kerkfabriek, maar dat wordt hier al gezegd. We zijn opnieuw vertrokken..."

  Franky Bryon: "Moet ik gaan bemiddelen met de kerkfabriek?"

  Dirk Sioen: "Ik zal gaan spreken met de voorzitter van de Kerkfabriek."

  Franky Bryon: "We kennen uw diplomatieke capaciteiten..."

 • Jeroen Laseure

  Vernieuwde sportinfrastructuur Geluveld

  Voor 2016 wordt 300.000 euro voorzien voor de vernieuwing van de sportinfrastructuur van Geluveld. Ingrid Vandepitte (CD&V): "Ik heb navraag gedaan of het dossier binnen is, maar de bevoegde persoon was niet aanwezig. Voor de heraanleg van de parking van Passendale voorzien we 15.000 euro. Voor het voetbalveld in Zonnebeke hebben we vorig jaar grote uitgaven gedaan, onder meer voor de aankoop van gronden."

 • Jeroen Laseure

  Heel wat kleinere zaken passeren de revue

  Maria Vander Meiren (Inspraak): "We voorzien 23.000 euro voor de verfraaiing van de begraafplaatsen."

  Er zijn ook meubilairaankopen voor het BKO in Zonnebeke. "We nodigen ook iedereen uit op 23 januari voor de opening."

  "Vanaf nu voorzien we ook 30.000 euro elk jaar om speelpleintjes te vernieuwen voor de jeugd", aldus Luk Hoflack.

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!