Live Herbeleef de gemeenteraad van Poperinge: "U doet schamper over benoemingen"

02/05/16 om 13:44 - Bijgewerkt om 21:53

Maandagavond werd de Poperingse gemeenteraad bijeen geroepen voor de afhandeling van 35, vooral administratieve, punten. Het werd een gematigde zitting met weinig grote discussies. Er was wel aandacht voor de Nederlandse taal. "U hebt in uw vraag praktisch geschreven met een C", zei burgemeester Dejaegher tegen Marie-Claire Tylleman.

 • Jeroen Laseure

  De gemeenteraad zit erop

  Na bijna 2 uur is de gemeenteraad afgelopen. Er volgt nu nog een besloten zitting van AGB De Kouter.

 • Jeroen Laseure

  Het zit er bijna op

  Voorzitter Myriam Maes rondt de openbare zitting af. De volgende gemeenteraad is op 30 mei.

 • Jeroen Laseure

  Laatste vraag

  Martine Vanbrabant (Vlaams Belang) heeft een vraag over de grenscontroles. "Er zijn geen grenscontroles meer, enkel gerichte controles. In Steenvoorde, net over de grens, zit echter een tentenkamp met 200 vluchtelingen. Is er daarover al politioneel overleg geweest met Frankrijk?"

  Christof Dejaegher (CD&V): "We mogen dit niet minimaliseren, maar ook niet overdrijven. Het tentenkamp in Steenvoorde bestaat al bijna twee jaar, al is het de laatste maanden wat aangegroeid met Afrikaanse vluchtelingen. Dit fenomeen valt buiten elke juridische bevoegdheid van België. Er zijn grenscontroles geweest bij Calicannes, maar die waren niet echt nodig. Wij zijn niet de ideale uitvalsbasis voor vluchtelingen om hun doel te bereiken: in Engeland geraken. Als je hier in een vrachtwagen kruipt, weet je niet waar je uitkomt. Mensen in grensdorp Abele hebben me gezegd dat ze vluchtelingen gezien hadden... maar ze liepen in de richting van Frankrijk. Er is geen groot gevaar. In functie van verdere meldingen zullen we dit opvolgen. Er is wel contact geweest met Frankrijk, maar veel afspraken kunnen we niet maken. Wat kunnen wij afdwingen bij de Fransen?"

 • Jeroen Laseure

  Voormalige brouwerij te koop

  Danny Lefebvre (Open VLD) vraagt in welke mate de stad de site van de voormalige brouwerij in Reningelst zou willen kopen. "Dit zou goed samengaan met de dorpskernvernieuwing. Ik denk aan een onthaalpunt, een betere ingang van de Rookop."

  Christof Dejaegher (CD&V): "U peilt naar onze intenties, dat zou eigenlijk een aanvullend agendapunt moeten zijn. We willen deze kwestie overwegen. Deze vraag staat bijna woordelijk in het bewonersplatform van Reningelst. Ik kan in deze raad dan niet antwoorden op deze vraag, we zullen antwoorden aan het bewonersplatform."

 • Jeroen Laseure

  Kinderziektes bij Pop.pas

  Marie-Claire Tylleman (Open VLD): "Ik heb vragen over de nieuwe Pop.pas. Je moet een e-mailadres om de pas in te schakelen. Kan dit aangepast worden? Hebben alle ingeschreven handelszaken intussen een systeem?"

  Christof Dejaegher: "Elk nieuw systeem heeft kinderziekten en geen enkel systeem is perfect. Het is jammer dat u na één week meteen hierop springt, want zo creëert u een negatief beeld. De kinderziekten moeten overwonnen worden. Het e-mailadres is inderdaad belangrijk. Dat heeft heel wat redenen, de essentie is een digitaal platform. Er is een wisselwerking tussen digitaal en de winkel. Het klopt dat niet iedereen hierin voldoende mee is, maar wie geen computer heeft of e-mailadres heeft, kan vragen aan nabije familie om te helpen. Als dit onmogelijk is, kunnen de deelnemende handelzaken de gegevens noteren en dat ze Het Opzet, de ontwikkelaar van het systeem, zelf zorgen voor de registratie. Die oplossing is al vorige week gelanceerd. Het is natuurlijk een overgangsperiode en proces. Op de website is een FAQ-rubriek geopend, dus dat biedt ook al heel wat antwoorden. U zegt dat praktisch - u schrijft dat met een C - elke Poperingenaar een Pop.pas gekregen heeft. Op brievenbussen waar staat 'geen publiciteit' hebben we geen Pop.pas gedeponeerd. In de deelnemende handelszaken zijn wel Pop.passen te verkrijgen. Materiaal moet ook besteld worden en wie pas op het allerlaatste moment heeft ingeschreven, zal iets later zijn materiaal gekregen hebben. Er schuilt geen kwade wil achter. Nu zijn er nog drie niet beleverd: bij één kon men niemand bereiken, bij een ander zijn ze aan het verbouwen en bij een ander is het een onbemande zaak. We kunnen ook niets publiceren op de website als handelaars hun infofiche niet invullen."

  Marie-Claire Tylleman: "Ik wil de Pop.pas niet in een negatief daglicht stellen, maar hoop dat de problemen snel opgelost worden."

 • Jeroen Laseure

  Groenonderhoud

  N-VA vraagt ook een extra inspanning voor het groenonderhoud op de begraafplaatsen van de Elverdingseweg en Rekhof. "We hebben hier foto's van als u wilt?"

  Schepen Notebaert: "Kunt u iets specifieker zijn? Ik ben vandaag zelf langsgeweest en moet zeggen dat ze er vrij proper bijlagen. Het Rekhof is een begraafpark geworden met nadruk op groen. Ik zou graag die foto's zien."

  Geert Ganne: "Wat ik zeg, is wel van 14 dagen, drie weken geleden."

  Schepen Vanlerberghe (Samen): "Op het voetbalveld staat het gras ook altijd hoog op donderdag, maar op vrijdag wordt het afgereden."

 • Jeroen Laseure

  Laadpalen

  Geert Ganne (N-VA) vraagt de verbruikersstand van de elektrische laadpalen aan de Sint-Bertinuskerk. "We hebben vernomen dat ze niet goed zouden werken."

  Schepen Marchand: "De stad beheert die palen niet zelf, maar we hebben cijfers opgevraagd. in een jaar tijd hebben 24 unieke mensen gebruik gemaakt van de laadpalen. Het feit dat de laadpalen niet werken, is oud nieuws. Het klopt dat ze een tijdje niet meer gewerkt hebben, maar dat dateert van het voorjaar van 2015. Sindsdien zijn er geen problemen meer geweest."

 • Jeroen Laseure

  Vragenrondje

  Marc Devos (CD&V): "Op 15 april kon iedereen zich inschrijven voor Popsjot, activiteiten voor kinderen. Niet alle activiteiten konden echter gezien worden. Gaat dat probleem de volgende keer opgelost worden?"

  Schepen Desmyter (CD&V): "We moeten de activiteiten handmatig gaan openzetten. Gekoppeld aan heel veel mensen die zich wilden inschrijven, gaf dit problemen. De server is niet gecrasht, maar er zat vertraging op. Na enkele minuten waren sommige activiteiten al bezet en dat leverde soms ontgoocheling op. Kunnen we dat vermijden? In de categorie van de kleuters hebben we lange reservelijsten en zitten de activiteiten heel snel vol. Voor die activiteiten hebben we geprobeerd om bijkomende lesgevers te zoeken om zo bijkomende plaatsen te creëren. Mensen van de reservelijst komen daarvoor aan bod. Na de zomer zal een evaluatie volgen. We zijn enorm gegroeid de laatste jaren en voor de meeste kinderen hebben we een oplossing gevonden."

 • Jeroen Laseure

  Terrassen

  Jean-Marie Blondeel (N-VA): "Vorige maand hebben we nog unaniem een wijziging goedgekeurd voor de inrichting van de winterterrassen op de Grote Markt, dit is er onder andere gekomen omdat enkele horecazaken op de Grote Markt een aanpassing vroegen van het reglement. Nu lezen we dat een horeca-uitbater op de Grote Markt opnieuw een wijziging vraagt van het terrasreglement, dit om grote parasols te plaatsen met reclame van een bepaald bier, dit kan blijkbaar niet op de parasols maar wel op de luifels. Hoe wordt het overleg georganiseerd op dit moment tussen het stadsbestuur en de horeca-uitbaters op de Grote Markt over het terrasreglement?"

  Burgemeester Dejaegher (CD&V): "We streven naar meer beeldkwaliteit op de Grote Markt, zodat we niet overal verschillend terrasmateriaal zien. Er is een compromis gekomen, in onderling overleg met de uitbaters. Voor parasols hebben we een keuze gemaakt om geen wirwar van kleuren te krijgen. We staan nog altijd achter dat compromis en terrasreglement. Het is echter niet zo dat wij niet flexibel zijn. Er zijn al meerdere wijzigingen geweest op basis van vragen van horecazaken. Ten slotte: in dit verband heeft het stadsbestuur nooit een vraag gekomen. Er is een informatieve vraag geweest bij een medewerker, maar geen officiële vraag. Ten behoeve van één biermerk kunnen we het reglement overigens ook niet aanpassen."

 • Jeroen Laseure

  Statutaire ambtenaren

  Jean-Marie Blondeel (N-VA): "We lezen in de verslagen van het schepencollege dat onlangs 2 personeelsleden een vaste betrekking of een statutaire benoeming aangeboden hebben gekregen. Dat is echter niet meer van deze tijd. Er is een verschil op het vlak van de wedde gedurende de loopbaan met de contractuelen, alsook op het vlak van het pensioen. Ook als statutaire ambtenaren langdurig ziek zijn, worden ze hun volledige wedde doorbetaald. Ook kan plots kan de ambtenaar slecht functioneren. Dan is het niet evident om deze ambtenaar te ontslaan. Het statuur van de statutairen ondermijnt op de lange termijn ons sociaal systeem en het is ook niet eerlijk. Wat is jullie visie daarop?"

  Schepen Desmyter: "U doet schamper over benoemingen en zegt dat ze niet meer van deze tijd zijn, die 57 die we nu hebben zullen het graag horen. We hebben 57 ambtenaren en 139 contractuelen. In het organigram dat we goedgekeurd hebben in de gemeenteraad van eind 2015 kon u duidelijk vinden voor welke functies we kiezen voor statutairen en waar voor contractuelen. Ik had dat graag dan uitgelegd, maar goed. Voor hun pensioen betalen we een bijdrage tot een fonds voor alle gemeenten. In dat fonds is er een responsabiliseringsbijdrage. Als je meer geld eruit haalt bij het pensioen van het statutair dan betaalt, moet je een extra bijdrage leveren. Veel gemeenten kiezen ervoor alles op contractuelen te zetten, maar dat kost hen soms tot 100.000 euro. We kiezen voor de weg van de geleidelijkheid, waarbij we geen te hoge responsabiliseringsbijdrage willen betalen. Wellicht gaan we in de toekomst dus naar meer contractuelen, maar gaan dat niet extreem afbouwen nu meteen."

  Stéphanie De Maesschalck (Groen) vraagt hoe hoog die responsabiliseringsbijdrage ligt. Ben Desmyter: "Voor 2014 was dat 2.000 euro."

  Geert Ganne (N-VA): "Wij zeggen overigens nergens dat ze slechter werken, maar als ze slechter werken, zijn ze moeilijker te ontslaan."

  Ben Desmyter: "Iedereen die werkt bij de stad krijgt een evaluatie en die is dezelfde bij iedereen. Voor bepaalde functies hebben we het soms moeilijk om bepaalde profielen aan te trekken en daarom hebben we het statutair ambt."

  Burgemeester Christof Dejaegher (CD&V): "Voor sommige functies is een statutair ambt zelfs de regel. Dat is zo vastgelegd door mevrouw Homans, uw minister."

 • Jeroen Laseure

  Werken aan brug

  Geert Ganne (N-VA) heeft vragen bij de brug in Roesbrugge. "Normaal gezien zouden er werken gepland zijn aan de Brug aan de IJzer in Roesbrugge. Wanneer beginnen die werken eindelijk? We vragen om deftige herstellingswerken uit te voeren. Zal er ook een vuilnisbak geplaatst worden bij de vijver op de markt van Roesbrugge? Het vuilnis waait nu soms in het vijvertje.

  Schepen Pieter Marchand (CD&V): "De werken moeten eerst in het budget aan bod komen. Nu hebben we een voorlopige oplossing met de herstellingswerken, maar dat zal in de toekomst nog beter gebeuren. U vraagt een vuilnisbak. Op amper 20 meter van het bushokje staat een bushokje. Vuilnis kan overigens honderden meter ver waaien. We kunnen niet overal vuilnisbakken plaatsen."

 • Jeroen Laseure

  De volgende punten zijn van N-VA-signatuur

  Jean-Marie Blondeel (N-VA) wil opnieuw de gemeenschapsdienst onder de aandacht brengen. N-VA had op de OCMW-raad al voorgesteld om werklozen en asielzoekers gemeenschapsdienst te laten doen. "We willen de OCMW-voorzitter bedanken voor het uitvoerig antwoord dat werd gegeven op de laatste OCMW-raad op ons voorstel om leefloners en erkende vluchtelingen vrijwillige gemeenschapsdienst te laten uitvoeren. U wil het debat aangaan, wat we appreciëren. We willen evenwel de negatieve beeldvorming over de gemeenschapsdienst counteren dat u schetst. Kan het stadsbestuur proactief en niet op vraag van verenigingen zelf vrijwillige gemeenschapsdienst invoeren voor asielzoekers en bij uitbreiding leefloners? Nu neemt het stadsbestuur een afwachtende houding aan. Kunnen meer asielzoekers geactiveerd worden voor vrijwillige gemeenschapsdienst dan de 12 nu?"

  OCMW-voorzitter Mark Paelinck (Samen): "Ik vind dat uw vraag thuishoort in de OCMW-raad, maar zal toch antwoorden. U haalt de woorden vreemdelingen, vluchtelingen en asielzoekers door elkaar. Enkel erkende vluchtelingen en vreemdelingen kunnen rekenen op financiële steun. Werkbereidheid kan echter niet worden afgedwongen. Er komen overigens slechts twee erkende vluchtelingen in aanmerking voor vrijwilligerswerk."

  Jean-Marie Blondeel: "Wij hebben een andere mening, maar bedankt voor uw antwoord."

 • Jeroen Laseure

  Verblijfsregister

  Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD): "Ik heb een vraag met betrekking tot kinderen van gescheiden ouders. Als kinderen de ene week bij de ene ouder woont en de andere week bij de andere ouder, staat het kind toch maar op één plaats ingeschreven. Sinds februari is het echter mogelijk om ook op die andere locatie het kind in te schrijven in een lokaal verblijfsregister. We willen dit bestaan van het verblijfsregister onder de aandacht brengen. Kan het stadsbestuur dit kenbaar maken aan de bevolking? En we vragen voor kinderen, die ingeschreven zijn in het lokaal verblijfsregister, dezelfde (al dan niet financiële) voordelen bekomen."

  Schepen Loes Vandromme (CD&V): "Ik was al op de hoogte van het lokaal verblijfsregister, maar het is inderdaad een goed idee om het kenbaar te maken via de stadskrant en website. Bij het OCMW kan dat ook kenbaar gemaakt worden. Voor de cultuurdienst is er geen verschil tussen kinderen die wel en niet in Poperinge wonen. Voor toerisme is een bezoek aan het Hopmuseum gratis voor Poperingse kinderen, voor anderen vanaf 6 jaar is dat 2,5 euro. Voor het zwembad zullen we ook een onderscheid maken tussen Poperingse kinderen en niet-Poperingse kinderen. Voor kinderopvang krijgen inwoners van Poperinge voorrang om zich in te schrijven. In de academie ligt de tariefering vast per kind, ongeacht woonplaats."

  Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD): "Mag ik opmaken dat kinderen van het lokaal verblijfsregister dezelfde voordelen zullen krijgen?"

  Schepen Loes Vandromme: "We zullen dat onderzoeken en op de gemeenteraad brengen."

 • Jeroen Laseure

  Vijf aanvullende agendapunten

  Er zijn vijf aanvullende agendapunten. Sabien Lahaye-Battheu bijt de spits af.

 • Jeroen Laseure

  Speeltuig voor te oude kindjes?

  In diverse speeltuintjes komen er nieuwe speeltuigen, samen goed voor 16.500 euro.

  Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD): "In de Nestor Lahayelaan komt een speeltoestel met richtleeftijd 8 tot 10 jaar. Is dat niet heel smal geïnterpreteerd?"

  Schepen Ben Desmyter (CD&V): "Je mag je daar niet blind op staren. Aangezien we 'maar' 4.000 euro hebben voor de Nestor Lahayelaan, kiezen we voor een toestel dat door veel leeftijden gebruikt kan worden. We kijken ook naar de leeftijden van de kinderen op de wijk. Vandaar de richtinggevende leeftijd."

 • Jeroen Laseure

  Houtafval

  IVVO voert een wijziging door in de verwerkingskost voor de houtfractie ingezameld op het containerpark. Het wordt duurder.

  Marie-Claire Tylleman (Open VLD): "Ik lees dat dit komt door uitzonderlijke marktomstandigheden. Kan u mij dat uitleggen?"

  Schepen Kris Notebaert (CD&V): "Ja, ik kan dat. In Engeland is er een verbod op het storten van houtafval en daardoor komt er massaal hout van Engeland op de markt. Er zijn ook enkele biomassacentrales gesloten."

  Het punt wordt unaniem goedgekeurd.

 • Jeroen Laseure

  Werken kerk Roesbrugge

  Men stelt voor om dakwerken uit te voeren aan de Sint-Martinuskerk in Roesbrugge. De werken omvatten het vervangen van de kroonlijsten, de bak- en hanggoten, de afvoerbuizen en een klein gedeelte van de dakpannen en leien. De kosten worden geraamd op 44.247 euro. Het punt wordt goedgekeurd.

 • Jeroen Laseure

  Jaarrekeningen kerkfabrieken

  De volgende tien punten zijn de jaarrekeningen van de kerkfabrieken.

  Stephanie De Maesschalck (Groen) heeft een vraag over de herbestemming van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. "In welke mate zullen de toekomstige gebruikers betrokken zijn?"

  Schepen Loes Vandromme (CD&V): "We zullen een inspraaktraject doorlopen waarbij we op zoek gaan naar goede voorbeelden van hoe een kerk een cultuurzaal kan worden.

  Schepen Ben Desmyter (CD&V): "We moeten nog heel wat stappen doorlopen voor we tot realisatie kunnen overgaan. We moeten ook nog kijken wat budgettair mogelijk is."

  De Maesschalck: "Zal iedereen de kans krijgen om zijn of haar mening te geven? Of moet je lid zijn van raden?"

  Loes Vandromme: "We moeten de verenigingen mee hebben, maar ook individuen zullen ook de kans krijgen. De meesten die gebruik zullen maken van de zaal, zijn echter lid van een vereniging. We zullen dus al een groot deel van de meningen en opmerkingen meehebben. Online kan er ook heel veel gebeuren."

 • Jeroen Laseure

  Vertegenwoordigers

  Ook de volgende drie punten op de agenda gaan snel. Er worden vertegenwoordigers en plaatsvervangers aangeduid om te zetelen in de raden van de WVI, PSILON en Figga. Stéphanie De Maesschalck (Groen) vraagt wanneer de oppositie mag zetelen in de WVI. "Dat gebeurt via een beurtrol", aldus de Groen-fractieleider. Burgemeester Christof Dejaegher (CD&V): "Ik denk niet dat het binnenkort aan Poperinge is."

 • Jeroen Laseure

  Stoelendans

  Door de twee nieuwe raadsleden is er een stoelendans in de samenstelling van de OCMW-raad en gemeenteraadscomissies. Johan Lefever mag voortaan zetelen in de marktcommissie, maar hij is niet unaniem verkozen. Er waren 20 ja-stemmen, 2 nee-stemmen en één onthouding. De stemming was geheim.

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!