Live Herbeleef de gemeenteraad van Poperinge: "Is dit een schijndemocratie?"

26/10/15 om 16:10 - Bijgewerkt om 21:40

Vanavond maandag komen de raadsleden van Poperinge bijeen. Zestien van de 28 punten hebben betrekking op het budget of de meerjarenplanning van de kerkfabrieken. Men wil het voormalige gemeentehuis en de voormalige brandweerkazerne van Watou openbaar verkopen.

 • Jeroen Laseure

  De gemeenteraad zit erop

  Na ruim 1,5 uur zit de gemeenteraad erop.

 • Jeroen Laseure

  Minister of burgemeester?

  Sabien Laheye-Battheu: "Bedankt voor dit antwoord, minister. Eum, burgemeester liever." (lacht)

 • Jeroen Laseure

  Ingeschreven of niet?

  Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD): "We hebben ons in Poperinge ingeschreven bij de Bedrijvengids van Leiedal, maar niet bij de Economische Kaart. Waarom is dat zo?"

  Burgemeester Dejaegher: "Volgens mij is deze problematiek al een paar jaar oud. Ik wist niet dat wij aangesloten waren bij de digitale kaart van Leiedal. Ik kan niet zeggen of de Economische Kaart vandaag nog interessant is voor ons. Dat moeten we onderzoeken."

 • Jeroen Laseure

  Heraanleg Grote Markt

  Geert Ganne (N-VA): "Is er al meer nieuws over de timing van de werken voor de heraanleg van de voetgangersstroken met vlakker materiaal op de Grote Markt? Collega-raadslid Pascal Lapanne heeft hierover fel geijverd."

  Schepen Marchand (CD&V): "Er moeten eerst nog enkele raden aan bod komen, pas dan kan een bestek uitgeschreven worden en een aannemer aangesteld worden. Dat zal nog even op zich laten wachten, maar we willen het zo snel mogelijk doen."

 • Jeroen Laseure

  Hoppefeesten

  Jean-Marie Blondeel (N-VA): "Is er een gedetailleerde afrekening van de Hoppefeesten 2014. Zijn alle gelden van de sponsoring ondertussen volstort? Er was sprake nog van een afrekening van de Nationale Loterij."

  Schepen Vanlerberghe (Samen): "In maart hadden we nog geld tegoed van de loterij, dat is binnen. Ook de betwisting met Sabam is opgelost. Er is enkel nog een onduidelijkheid over een bedrag van 1.000 euro. Ik weet niet precies wanneer dit zal opgelost zijn, maar het lijkt me toch dat de afrekening afgewerkt is, op dit ene kleine detail (0,3 procent van de begroting) na."

 • Jeroen Laseure

  "Te laag verkeersplateau"

  Geert Ganne (N-VA): "Er werd een verkeersplateau aangelegd ter hoogte van het kruispunt van de Professor Dewulfstraat, Toekomststraat en de Nieuwstraat. Wat is het beoogde effect dat het stadsbestuur voor ogen had? Wij stellen vast dat er nog steeds te snel gereden wordt in de Prof. Dewulfstraat alsook op het plateau. Dat heb ik zelf nog vastgesteld."

  Burgemeester Dejaegher: "Met plateaus heb je altijd discussies. Sommigen zijn veel te hoog, anderen zijn te laag. Hier zitten we met een traject van De Lijn en zij hebben hun eisen. Met een bus moeten zijn op een comfortabele manier rijden. Ik zou er in elk geval niet aan een te hoge snelheid over rijden. Het ligt er ook nog maar, dus er zijn nog geen tellingen voor gebeurd. De wegmarkeringen moeten nog aangebracht worden."

 • Jeroen Laseure

  Opwaardering 11 november

  Pascal Lapanne (Open VLD): "Wat zijn de plannen voor de opwaardering van de 11 novembervieringen?"

  Schepen Vandromme (CD&V): "Onlangs hebben we een vergadering gehouden met de deelgemeenten over de 11 novembervieringen. Veel van die activiteiten zijn waardevol en die comités willen vasthouden aan die activiteiten in hun dorp. We zullen die comités verder ondersteunen en nieuwe impulsen geven. In de cultuurraad, jeugdraad en sportraad zullen we ook vragen om hun inbreng te geven. Als schepenen moeten we ons verdelen onder de deelgemeenten, enkel burgemeester Dejaegher zal in het stadcentrum aanwezig zijn."

  "Op 11 november hebben we opnieuw de Flanders Memorial Pipe Band aangesproken, de academie zal muziek spelen en enkele kinderen zullen kransen leggen. Er is ook een randprogramma dat start op 7 november met een theatervoorstelling Paardenkoorts, in de bib komt een voorstelling Olympiërs in de Eerste Wereldoorlog en ook nog heel wat andere activiteiten."

 • Jeroen Laseure

  Vragenrondje

  Het vragenrondje kan beginnen.

 • Jeroen Laseure

  "Anderhalve week"

  Burgemeester Dejaegher: "Laten we ernstig blijven. Ik heb dit bericht van ontginning pas anderhalve week gelezen. Kunnen wij op anderhalve week een volledige visie uitwerken?"

  Stéphanie De Maesschalck: "Ik bedoel in de toekomst, niet op anderhalve week."

 • Jeroen Laseure

  "Opportuniteiten"

  Stéphanie De Maesschalck: "Ik denk dat het ontginnen van De Bommelaar een mooi resultaat kan opleveren. Na de ontginning zijn er veel mogelijkheden: van recreatie tot landbouw of volkstuintjes. Ik vind ook dat de gemeente hier wel iets over te zeggen heeft. Je laat hier heel wat opportuniteiten liggen."

 • Jeroen Laseure

  Negen stortplaatsen

  Schepen Notebaert (CD&V): "OVAM spreekt over negen stortplaatsen in Poperinge, meestal op privédomein. We heeben geen metingen over De Bommelaar, maar er zijn wel plannen om het domein open te stellen. Als we ontginnen, verdwijnt alle fauna en flora en blijft er enkel een woestijnvlakte achter. We willen De Bommelaar niet opgeven."

 • Jeroen Laseure

  "Niet dom"

  Schepen Notebaert: "Dit is een heel vertellement."

  Stéphanie De Maesschalck: "Versta je het niet?"

  Schepen Notebaert: "Je moet niet denken dat ik dom ben" (lacht)

 • Jeroen Laseure

  Ontginnen van oude stortplaatsen

  Stéphanie De Maesschalck (Groen) heeft nog een extra agendapunt over het ontginnen van oude stortplaatsen. "Wat zit er nog in van waardevolle materialen? Ik denk aan metalen en oude ertsen. Dat staat bekend als Enhanced Landfill Mining. De oude storten worden afgegraven en geselecteerd. Er is geen enkele restfractie die overblijft. Wat rest, wordt herwerkt tot bouwmaterialen en energiebronnen. Er zijn al enkele pilootprojecten, onder andere in Houthalen-Helchteren. Vorige week heeft minister Schauvliege gezegd dat ze hiervoor te vinden is, dus dat is een goede zaak. In Europa zijn er tot 500.000 historische, actieve en inactieve stortplaatsen zijn."

  "In Poperinge hebben we De Bommelaar die gegroeid is bovenop het oude stort. Nu is het een inactieve stortplaats. Zijn er behalve De Bommelaar nog andere inactieve storplaatsen? Zijn er op het domein van de Bommelaar metingen van vervuiling bekend en zijn er plannen voor de toekomst?"

 • Jeroen Laseure

  "Uitleg over subsidies"

  Schepen Vanlerberghe: "Er is ook actieve prospectie vanuit de sociale huisvestingsdienst om alle maatregelen en verhoogde subsidies uitgelegd aan de eigenaars en bewoners. Samengevat: behalve die woningen op de verkoop- en herbouwplanning van De Mandel zal tegen 2020 al het huurpatrimonium in orde zijn."

 • Jeroen Laseure

  "Dakisolatie op schema"

  Schepen Vanlerberghe (Samen): "Samengevat komt het erop neer dat zover woningen nog geen dakisolatie hebben met de isolatie die in 2020 aanwezig moet zijn, hebben we projecten lopen die tegen 2020 moeten aangepast zijn. Het gaat over 102 huurwoningen van Ons Onderdak en vier daarvan moeten nog aangepast worden. De Mandel heeft 357 woningen en zij hebben een herbouwplanning opgesteld. Er zullen oude woningen afgebroken worden en heropgebouwd worden in nieuwbouw. Dat gebeurt soms zelfs tegen 2030. Sommige worden afgebroken in 2020 en 2024. Daar zijn nog geen grote investeringen voor gepland, wat mij ook logisch lijkt. Voor de rest zijn de planningen gemaakt om te voldoen aan de wet in 2020."

  "Voor het sociaal verhuurkantoor zijn er 19 woningen en van 2 ervan zijn de gegevens onduidelijk. Dat moet nog uitgeklaard worden."

 • Jeroen Laseure

  Dakisolatie van sociale woningen

  Stéphanie De Maesschalck (Groen) heeft vragen bij de dakisolatie van sociale woningen. "Hoe is het met de isolatie van het Poperingse woningen-arsenaal gesteld? Zijn er acties voorzien om deze huizen verder te isoleren? Worden eigenaars van woningen geïnformeerd over subsidiemogelijkheden?"

 • Jeroen Laseure

  "Patrimoniumvisie tegen eind dit jaar"

  Burgemeester Dejaegher: "U spreekt van ongeduld en wachten, maar u weet ook wat het probleem is in deze. In de Vroonhofsite zijn we in onderhandeling met het gemeenschapsonderwijs en die zijn bijna afgerond. We wachten op hun finale standpunt en als we dat niet kennen, kunnen wij toch niets meedelen?"

  "Voor de herbestemming van de O-L-V-kerk zijn we afhankelijk van onderhandelingen met een externe partner, meer zelfs: van het advies van een externe partner: Onroerend Erfgoed. Er is ook bijkomend onderzoekswerk nodig en als hun mening de ene of andere mening uitgaat, verandert het project fundamenteel.

  "De administratie is bezig met een uitgeschreven patrimoniumvisie. Die zullen we voorleggen samen met het budget en de herziening van het meerjarenplan in de gemeenteraad eind dit jaar."

  "We moeten dit eerst uitwerken en daarna pas kunnen we overgaan tot participatie van de burgers."

 • Jeroen Laseure

  "Hangende projecten"

  Sabien Laheye-Battheu: "Er zijn heel wat hangende projecten. We denken aan de uitbouw van de Vroonhofsite, de herbestemming van enkele kerken, wat met de site aan de Doornstraat, de Veurnestraat, het Cultureel Centrum... Er is ongeduld bij ons. Kunnen we dat op een rustige manier in een commissievergadering eens uiteengezet zien en in debat gaan?"

 • Jeroen Laseure

  Huisvesting van stedelijke diensten

  Sabien Lahaye-Battheu heeft nog een extra agendapunt: "Wat is de visie van het stadsbestuur met betrekking tot de huidige en toekomstige invulling van de stedelijke diensten? Hoe zit het met het financiële plaatje? Komt er inspraak van de burgers? Er is al veel aangekondigd, maar concreet horen we niets met de oppositie wat het zal worden."

 • Jeroen Laseure

  Amendement

  Burgemeester Dejaegher: "Als stad worden wij hard getroffen door de regeringen. Ik nodig u uit, mevrouw Lahaye-Battheu, om samen rond de tafel te gaan zitten om een amendement te schrijven op de wet Potpourri II om de mogelijkheden voor de afschaffing van de Vredegerechten opnieuw in te perken. Er moet een krachtige neen-stem komen vanuit deze regio."

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!