Live Herbeleef de gemeenteraad van Kortrijk: aan sneltreinvaart voor match van de Duivels

13/06/16 om 16:37 - Bijgewerkt om 19:58

Maandagavond was er gemeenteraad in Kortrijk. Veel raadsleden hoopten dat die op een tweetal uurtjes voorbij zou zijn, en hun gebeden werden verhoord.

Herbeleef de gemeenteraad van Kortrijk: aan sneltreinvaart voor match van de Duivels

© GF

 • Eline Desmet

  Einde van gemeenteraad. (ongezien!)

 • Eline Desmet

  Speelbos Marionetten

  Patrick Jolie (CD&V) : "Ik heb bij aanvang van vorige zomer een discrete mail gestuurd naar Bert Herrewyn met de vraag om in te grijpen op het gebied speelbos Marionetten. Ik heb in november opnieuw de vraag gesteld. Wat is vandaag de stand van zaken?"

  Bert Herrewyn (SP.A) : "Ik hoop dat de onderaannemer zijn verantwoordelijkheid opneemt. Indien niet zitten we samen met de aannemer. Want, inderdaad, de tijd dringt."

 • Eline Desmet

  Sluipverkeer en slechte signalisatie

  Hannelore Vanhoenacker (CD&V) : "Er is veel sluipverkeer van tractoren aan de kant van Don Bosco die via Hellestraat door Marke centrum rijden. Ik vind dat er daar even naar moet gekeken worden. Ze zouden toch beter de Balieweg volgen en de ring, dan door Marke plaats te rijden."

  "Daarnaast zijn er heel veel werven in Bissegem, Wevelgem, Marke, Aalbeke... Voor mensen die niet van de streek zijn is het zeer onduidelijk om ergens te geraken. Op dat vlak is er werk aan de winkel."

  Axel Weydts (SP.A) : "De signalisatie op de snelweg is heel minimaal, dat klopt, wordt voorzien door het Agentschap Wegen en Verkeer. We gaan dat in de toekomst beter proberen te organiseren. Het is echter niet makkelijk om te communiceren met alle partners, wat geen excuus mag zijn."

  "Wat betreft tractoren in het centrum van Marke : we proberen dat te bekijken. Voor onze eigen werven nemen we dat in hand. Wat private werven betreft, hebben we daar geen impact op. Maar als we meldingen krijgen, gaat onze minderhindercoördinator op zoek naar de herkomst van dat transport."

 • Eline Desmet

  Groothandelsmarkt

  Matti Vandemaele (Groen) : "Ik dacht dat deze maand het punt rond het retributieregelment van de Groothandelsmarkt geagendeerd zou staan. Maar, deze week zijn alle vakken er al herschilderd? Moet het dan nog geagendeerd worden volgende maand?"

  Rudolf Schepereel is verontschuldigd en antwoordt schriftelijk.

 • Eline Desmet

  Graag Traag in wijken

  Matti Vandemaele (Groen) : "Bij ons in de wijk wonen heel veel kinderen. Er zijn heel veel inwoners van onze straat vragende partij om nadrukkelijk duidelijk te maken dat inwoners wensen dat er traag wordt gereden."

  "Wij vinden inderdaad het effect van Graag Traag-borden vrij nihil. Het is zelfs zo dat een groot deel van de snelheidsovertreders in dit soort straten net de inwoners zelf zijn of die van omliggende straten. Ons voorstel is dus om in overleg te gaan met alle bewoners en ze vanuit de stad te begeleiden om in te zetten op verkeersveiligheid."

  Axel Weydts (SP.A) : "Het zal u misschien verbazen, maar we zitten weer op dezelfde lijn. Het klopt dat het schepencollege in 2006 heeft besloten om de Graag Traag-borden niet meer te plaatsen, om de heel eenvoudige reden dat er in elke straat kinderen wonen en alle inwoners van alle straten wensen dat mensen er traag rijden. Het effect van zo'n signalisatiebord is bijgevolg bijna nihil. Ik betwijfel dus of een bord de goeie aanpak is."

  "Wat ik wel heel goed vind, is om de buurt te omarmen en na te denken over hoe we bestuurders kunnen aanzetten om traag te rijden. Ik zou een warme oproep willen doen om met uw buurt deel te nemen aan Kortrijk Spreekt en Doet Mee. Misschien kan uw wijk wel een pilootproject vormen."

 • Eline Desmet

  Invoeren bewonersparkeren

  Schepen van Mobiliteit Axel Weyts (SP.A) : "Het is de bedoeling om tegen eind dit jaar 240 parkeerplaatsen te reserveren voor bewoners. We hopen dit ook te kunnen toepassen in andere buurten."

  Hannelore Vanhoenacker (CD&V) : "Door op de parking van financiën bewoners te laten parkeren zou de parkeerdruk in die omgeving kunnen weggenomen worden. Ik kijk eens naar Maarten Seynaeve of hij een oplossing heeft." (gelach)

  Patrick Jolie (CD&V) : "Er is al uitgebreid gecommuniceerd naar de omwonenden van de stationsomgeving. Maar er staat in die brochure niets over parkeren. Was het niet beter om dat samen te doen?"

  Axel Weydts (SP.A) : "Wat we hier vanavond voorstellen is het reseveren van die tien plaatsen in Minister Tacklaan : negen voor bewoners en één voor mensen met een beperking. Wat betreft de parking van financiën, inderdaad, we moeten daar absoluut werk van maken. We zouden die 's avonds kunnen reserveren voor bewoners, want dan staat die leeg, dat zou horecazaken in de buurt vooruit helpen."

  Maarten Seynaeve (onafh.) : "Die brochure waar raadslid Jolie van spreekt is mij totaal onbekend. Staan daar standpunten in waar wij als raadsleden niet van op de hoogte zijn?"

  Axel Weydts : "Ik stel voor om te vragen aan de mensen van het stationsproject dat die brochure aan de gemeenteraadsleden wordt bezorgd."

 • Eline Desmet

  Gemeenteraad neemt een blitzstart

  In niet minder dan 10 minuten zijn 14 agendapunten afgewerkt.

 • Axel Vandenheede

  Toch twee vragen

  Gemeenteraadsvoorzitter Piet Lombaerts (N-VA) had de fractieleiders van de verschillende partijen gevraagd om indien mogelijk geen aanvullende vragen in te dienen. CD&V deed dat, maar Groen (via Matti Vandemaele) en onafhankelijk raadslid Catherine Waelkens niet. Zij stellen een vraag over respectievelijk een mede-eigenaarschap rond verkeersveiligheid en een daling van het nettoactief.

 • Axel Vandenheede

  Schamele agenda

  Op de gewone agendag van vanavond staan 21 punten, waarvan twee in gesloten zitting zullen plaatsvinden. Het gaat vooral om vervangen van leden van bestuurscomités en raden van bestuur. Weinig spectaculairs dus.

 • Axel Vandenheede

  In een notendop

  Gemeenteraad Kortrijk

  Gemeenteraad Kortrijk © GF

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!