Live Herbeleef de gemeenteraad van Ieper: zitting even geschorst over... vloerbedekking

06/07/15 om 16:56 - Bijgewerkt om 20:53

De gemeenteraadszitting van Ieper maandagavond werd even geschorst toen het over de vloerbedekking in het Aurisgebouw ging, omdat die volgens raadslid (en kenner) Karl Thybergin een flink stuk goedkoper kan. Mariola Moeyaert sloot de zitting af met een dankwoordje, ze neemt afscheid als raadslid om prof te worden in de VS.

 • Pieter-Jan Breyne

  De gemeenteraad is ten einde

  Na nog geen anderhalf uur sluit voorzitter Yves Leterme de gemeenteraadszitting af.

 • Pieter-Jan Breyne

  Mariola Moeyaert neemt afscheid van de gemeenteraad

  Mariola Moeyaert (CD&V) neemt het woord: "Ik verlaat Ieper voor eventjes. Mijn toekomstplannen (ze wordt professor statistiek in New York) maken het onmogelijk dat ik mijn mandaat verderzet. Dit is een unieke kans om mijn academische carrière op een hoger niveau voort te zetten. Ik wil jullie bedanken voor de fijne samenwerking in de voorbije drie jaar en heb heel veel bijgeleerd. Ik hoop dat het blokcentrum voor studenten (dat zij oprichtte) kan blijven draaien. Fysiek zal ik niet meer aanwezig zijn maar emotioneel nog wel, ik hou zeker contact en volg het reilen en zeilen verder in Ieper."

  "Wij hopen u terug te zien als professor Moeyaert", besluit Yves Leterme, waarna de voltallige gemeenteraad haar op een applaus trakteert.

  Mariola Moeyaert

  Mariola Moeyaert © Tijl Capoen

 • Pieter-Jan Breyne

  Minder CO2

  Groen-raadslid Vera Lannoo vraagt naar een stand van zaken rond het burgemeestersconvenant (20 procent minder CO2-uitstoot tegen 2020). "Is er al contact geweest met Poperinge om samen te werken?"

  Burgemeester Jan Durnez, in plaats van schepen Jan Delie die volgens de burgemeester aan het genieten is van rum en een sigaar in Cuba. "Onze plannen rond het convenant worden uitgebreid toegelicht in de commissie, we gaan stap voor stap vooruit."

 • Pieter-Jan Breyne

  OCMW krijgt 17.000 euro jachtrechten per jaar

  Valentijn Despeghel (SP.A) is op dreef vanavond en komt tussen over jachtplannen en jachtrechten. Hij krijgt van OCMW-voorzitster Marieke Cloet (CD&V) te horen dat het Ieperse OCMW jaarlijks 17.000 euro opstrijkt aan jachtrechten.

 • Pieter-Jan Breyne

  "Kom eens een nacht bij ons slapen"

  Volgens Nancy Six van Vlaams Belang verschuiven de verkeerskussens in de Augustijnenstraat en de Plumerlaan om de haverklap. "Zouden er niet beter betonnen verkeers- of plateaudrempels komen? Wie een wagen met een goede ophanging heeft of een breed voertuig, kan gewoon over die verkeerskussens rijden zonder te vertragen. Een plateau zou dus ook veel veiliger zijn omdat iedereen dan trager moet rijden."

  Schepen De Roo antwoordt: "Die verkeersdrempels geven alsmaar grotere problemen, zoals schade aan voertuigen, geluidsoverlast, enzovoort. Men raadt ons af dit nog te installeren. Het is inderdaad zo dat verkeerskussens zeer moeilijk goed vast te maken zijn. We hebben alles al geprobeerd: onder meer een soort chemische verankering. Nu gaan we een dwarsstrook in beton gieten, zeer duurzaam, en de enige degelijke fundering om die kussens blijvend te kunnen verankeren."

  "Eigen schuld dikke bult als een verkeersdrempel schade toebrengt aan je wagen: dat komt omdat je te snel reed en dat is dus geen argument", aldus Nancy Six.

  "Het gaat vooral om overlast voor omwonenden: bestuurders die hard remmen voor het plateau en trillingen die zo'n plateaus veroorzaken als er een wagen over rijdt", voegt schepen Dominique Dehaene (CD&V) toe.

  Waarop Nancy Six, uitnodigend: "Kom eens een nacht bij ons slapen om het te ervaren."

  Voor dat laatste zijn er niet meteen kandidaten in de zaal, zo blijkt uit het gegniffel.

 • Pieter-Jan Breyne

  De gemeenteraad gaat opnieuw van start

  Burgemeester Jan Durnez (CD&V): "We gaan uit de specificaties een aantal elementen halen, zodat de aanbieders breder kunnen gaan."

  "Als dat ons 75.000 euro kan opleveren...", glimlacht Yves Leterme.

  "Waarom kiezen we voor tapijt? Dan lijkt me niet verstandig", aldus Vera Lannoo.

  Karl Thybergin verwijst naar een Duitse studie bij astmapatiënten. "In omgevingen met synthetisch tapijt is er het minste stof aanwezig. Tapijt werkt ook geluidsabsorberend in kantoren."

 • Pieter-Jan Breyne

  De schorsing blijft duren

  Het overleg en petit comité gaat verder, de rest van de raadsleden kunnen hun zomerplannen bespreken.

 • Pieter-Jan Breyne

  Burgemeester laat de zitting schorsen

  Volgens Karl Thybergin wordt er weer niet op een euro gekeken bij de verbouwing van het Aurisgebouw tot nieuw administratief centrum voor stad en OCMW. Hij heeft het over dure materialen voor bijvoorbeeld de vloerbedekking die daarvoor niet noodzakelijk beter zijn. "Het zou goedkoper kunnen, en voor betere materialen. Volgens ons kan er 75.000 euro af van de vooropgestelde prijs." Ter info: Karl Thybergin is professioneel actief in de vloerbedekkingssector.

  Schepen De Roo: "Het zou niet de eerste keer zijn dat de ramingsprijs veel hoger ligt dan de uiteindelijke prijs. We gaan zien wat de offertes zullen geven."

  "Het kan in elk geval pakken goedkoper, zonder toe te geven op de kwaliteit", benadrukt Karl Thybergin nog een keer.

  Burgemeester Jan Durnez vraagt een korte schorsing van de zitting om dit punt aan te passen.

  Karl Thybergin

  Karl Thybergin © GF

 • Pieter-Jan Breyne

  Lotzstraat wordt heraangelegd

  De herinrichting van de Lotzstraat in Zuidschote wordt unaniem goedgekeurd.

  De Lotzstraat in Zuidschote.

  De Lotzstraat in Zuidschote. © pjb

 • Pieter-Jan Breyne

  Losliggende kasseien

  Zoals haast elke maand heeft Valentijn Despeghel een powerpoint mee naar de raad. Dit keer toont hij de losliggende kasseien in enkele centrumstraten. "In de Rijselstraat is er zelfs een verzakking van 15 à 20 centimeter. Als we het hele traject bekijken waar kasseien liggen zijn er 22 kruispunten, hoeveel jaar zullen we nodig hebben om die allemaal in orde te brengen? Nu al kun je op sommige plaatsen amper fietsen."

  Nancy Six van Vlaams Belang pleit voor bijkomende fietsenrekken. "Nu moeten fietsen te vaak tegen gevels worden geplaatst."

  "Die putten moet je ons niet tonen, collega Despeghel, we kennen de slechte staat van die wegen", aldus schepen De Roo. "Na 11 november gaan we dit aanpakken, in overleg met handelaars en bewoners. We gaan zorgen voor een duurzame en efficiënte manier van werken. We zijn ook bezig met de straatinrichting, en fietsenrekken horen daar ook bij."

  Karl Thybergin (Open Ieper): "Hoe lang zullen de werken duren?" Waarop de schepen: "Vier à vijf weken." "Laat u nooit vastpinnen op een termijn", geeft Yves Leterme zijn schepen als raad mee.

  Toch nog een zeer ambitieuze belofte van schepen De Roo: "Tegen het einde van deze legislatuur hebben we de mooiste binnenstad van Vlaanderen."

 • Pieter-Jan Breyne

  Snoeien of niet snoeien: dat is de vraag

  Valentijn Despeghel (SP.A) heeft enkele vragen bij de vestiging van een erfdienstbaarheid met Huize Sint-Jozef voor het verleggen en heraanleggen van het Koerierpad. "Er is dolomiet gebruikt bij de aanleg, maar dat is geen ideaal verhardingsmateriaal voor fiets- en wandelpaden. Er zijn al fietsers gevallen door losliggende keitjes. Verder betreuren we dat er geen oversteekplaats wordt voorzien op de Meenseweg. Tot slot moet de beplanting worden gesnoeid."

  Schepen Dominique Dehaene (CD&V): "Op basis van tellingen zullen we beslissen of een oversteekplaats daar nuttig is. Maar dat had ik u al via mail laten weten."

  Valentijn Despeghel: "Er is veel vraag naar vanwege de bewoners."

  Schepen Stephaan De Roo (CD&V) is er naar eigen zeggen op gebrand om iets te antwoorden. "Alles wat we aangelegd hebben in dolomiet, bijvoorbeeld op de Vestingen, getuigt van goeie kwaliteit. Het kan dat dat op dit moment niet goed is, maar het moet tijd krijgen om te stabiliseren. We gaan erover waken dat dat dolomiet binnen afzienbare tijd voldoende vast ligt. Wat dat snoeien betreft: ik ga dat meenemen met de dienst. Dat moet wel nu niet gebeuren maar in de winter."

  Dat antwoord volstaat niet voor Valentijn Despeghel. "Als de groendienst het wil, kunnen ze volgende week al gaan snoeien zodat de mensen beter door kunnen."

  Yves Leterme sluit de discussie: "Waarvan akte."

 • Pieter-Jan Breyne

  Sporthal op het Minneplein: vragen rond dienstverlening

  Ives Goudeseune (SP.A) heeft vragen bij de intentieverklaring rond de samenwerking met het GO voor de bouw van een sporthal op het Minneplein. "We gaan dit punt wel goedkeuren maar we zullen nauwgezet in de gaten houden dat de dienstverlening optimaal zal zijn." Vera Lannoo van Groen vult aan: "Dat voorziene overlegteam, kan daar iemand van het personeel in worden opgenomen?" Schepen Dieter Deltour (CD&V) antwoordt: "Uiteraard zal de sportdienst vertegenwoordigd zijn in het overlegteam. Wat de dienstverlening betreft: het voordeel is dat we beginnen van nul. We kunnen van een wit blad starten en de zaal optimaal bouwen. We gaan de sportliefhebbers niet aan hun lot overlaten. In de sporthal van Vlamertinge wordt bijvoorbeeld elke avond gesport zonder dat daar personeel aanwezig is."

  Het Minneplein zoals het er vandaag bij ligt.

  Het Minneplein zoals het er vandaag bij ligt. © pjb

 • Pieter-Jan Breyne

  De gemeenteraad is begonnen

  Voorzitter Yves Leterme - die van het verst komt maar zowat als eerste in de raadszaal was - verklaart de zitting met een paar minuten vertraging voor geopend. Philip Bolle (SP.A), Emmily Talpe (Open Ieper), Jan Vercammen (N-VA), schepen Jan Delie (N-VA) en Patrick Benoot (Open Ieper) zijn verontschuldigd.

 • Lieven Mathys

  Tweet mee via hashtag #GRieper

  We volgen niet alleen de gemeenteraad live vanop de persbanken, we houden ook jullie commentaren op de sociale media in de gaten. Op twitter kan je je ei kwijt over de Ieperse politiek met de hashtag #GRieper

 • Pieter-Jan Breyne

  Ieper krijgt een derde sporthal

  Vanavond buigen de Ieperse gemeenteraadsleden zich vanaf 19.30 uur over 19 punten. Eén daarvan is de intentieverklaring om samen met het Gemeenschapsonderwijs (GO) een derde sporthal te bouwen, op het Minneplein, waar vroeger het terrein van KVK Ieper (nu KVK Westhoek) was gevestigd. Broodnodig gezien de hoge bezettingsgraad van de twee andere Ieperse sporthallen langs de Leopold III-laan. Volg de gemeenteraad vanavond live op kw.be!

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!