Live Herbeleef de gemeenteraad van Brugge

15/09/15 om 14:03 - Bijgewerkt op 16/09/15 om 00:24

De eerste gemeenteraad van Brugge na de zomervakantie zorgde voor spektakel. Op het programma stonden 44 punten, waaronder de audit van Brugge Plus vzw en vooral het recent voorgespelde mobiliteitsplan. Herbeleef hier de gemeenteraad die tot na middernacht uitliep.

 • Olivier Neese

  00.23 uur: we sluiten af!

  De voorzitter sluit de gemeenteraad af. De volgende afspraak is op dinsdag 27 oktober om 18.30 uur. Tot dan!

 • Olivier Neese

  "Niet laten opjutten door protesterende parlementairen"

  Burgemeester Renaat Landuyt: "Er is een nauwe samenwerking met Joachim Coens, de burgemeester van Damme. Ook de politiezones werken goed samen. De wijkagenten aan de rand zorgen voor toezicht. Maar mensen in de nabije buurt trekken zich weinig aan van de buren en vragen zich meer af hoe ze de vluchtelingen kunnen helpen in plaats van zich te laten opjutten en schrik te laten aanmeten door protesterende parlementairen van Vlaams Belang."

  OCMW-voorzitter Dirk De fauw: "Grootste uitdaging wordt wanneer de mensen geregulariseerd worden en hier een woning en job moeten vinden." Personeelsschepen Jos Demarest pikt erop in en zegt dat er intussen al overleg is geweest met het OCMW.

 • Olivier Neese

  Interpellatie 6: “Ook in Brugge onrust over asielcentrum Sijsele”

  We zijn toe aan de laatste interpellatie. We steken daarvoor de Brugse grens over, want Alain Quataert (Vlaams Belang) heeft vragen bij het tijdelijk asielcentrum in Sijsele. "Omdat het een open centrum is, waar de 400 verblijvers tussen 6 en 24 uur vrij in en uit kunnen, zal ook Brugge met deze nieuwkomers geconfronteerd worden", vertelt hij. "En net als in Sijsele heerst er ook in Brugge - de kazerne ligt langs de Maalse Steenweg, op de rand met Sint-Kruis en Male - onrust. In tegenstelling tot in Damme kunnen bewoners nergens terecht met hun vragen. Komt er in Brugge een infovergadering voor de bewoners, zoals voor de aanpalende deelgemeenten? Komt er een contactadres voor Bruggelingen? Zal de Brugse politie extra actie, zoals het oprichten van een meldpunt, ondernemen?"

 • Olivier Neese

  Sammy Roelant laat schriftelijke vraag vallen

  Sammy Roelant (Groen) beslist om zijn schriftelijke vraag om te zetten naar een schriftelijke vraag. "Het is laat voor iedereen. Maar hopelijk kan ik dan een snel antwoord krijgen."

  Onze nachtrust dankt u!

 • Olivier Neese

  "Digitaal systeem bestaat al en wordt uitgebreid"

  Schepen van Burgerlijke Stand Martine Matthys (SP.A): "Ik ben heel tevreden met uw vraag. We hebben op onze website al een digitaal systeem, dat we nog verder zullen verbeteren en uitbreiden. Maar het is een titanenwerk voor onze vrijwilligers om de 110.000 graven op de twintig begraafplaatsen in kaart te brengen."

 • Olivier Neese

  Interpellatie 4: “Online register van de begraafplaatsen”

  Martine Bruggeman (N-VA) vraagt om de website van de stad te verrijken met een geo-loket van de Brugse begraafplaatsen. Daarop zou je in enkele kliks tijd de begraafplaats van een persoon of de locatie van een funerair monument kunnen terugvinden. "Enkel op de begraafplaats in Assebroek ligt er een register, op de andere kerkhoven niet. Met een geo-loket zouden mensen van thuis uit op zoek kunnen gaan." Martine Bruggeman verwijst naar Blankenberge, waar dit al bestaat. "De realisatie zou perfect passen in NENO, waarbij gestreefd wordt naar zoveel mogelijk digitalisering."

 • Olivier Neese

  "Wettelijk met alles in orde"

  Personeelschepen Jos Demarest (CD&V): "Verwijtende toon van interpellatie bevalt me niet. We zijn wettelijk met alles in orde. Maar er is inderdaad nog werk. We kunnen in één jaar tijd niet oplossen wat jaren niet naar gekeken werd."

 • Olivier Neese

  Interpellatie 3: “Waar blijft Jaaractieplan en asbestinventaris ?”

  Hugo De Bondt (N-VA) wil bij zijn tweede interpellatie extra informatie krijgen op een schriftelijke vraag van april over het welzijn van het Brugs stadspersoneel. Hij kaart het ontbreken van het jaarlijks Jaaractieplan ("Het kan toch niet dat er wegens een wissel van het diensthoofd verzaakt wordt aan deze jaarlijks wettelijke verplichting?) en asbestinventaris ("Sinds 2006 is er nog geen half afgewerkte inventaris. Dit is opzettelijk verkeerde info verstrekken") aan.

 • Olivier Neese

  "Bekommernis is al jaren achterhaald"

  Annick Lambrecht (SP.A): "Ik ga je geruststellen, collega, want je bekommernis is al jaren achterhaald." Daarop leest ze alle technische details waaraan organisatoren moeten voldoen.

  Hugo De Bondt (N-VA) repliceert met een voorbeeld waarbij een ambulance "45 minuten heeft moeten rondrijden om op de zaterdag van Triatlon door Brugge bij een patient te geraken."

  De schepen heeft geen informatie over dit voorval en vraagt om dit in een schriftelijke vraag te gieten, zodat er een antwoord geformuleerd kan worden.

 • Olivier Neese

  Interpellatie 2: ”Verplicht organisatoren om doorgangen voor hulpdiensten te maken”

  Hugo De Bondt (N-VA) ijvert voor meer veiligheid bij manifestaties en evenementen. "Wanneer de hulpdienst wordt opgeroepen bij een evenement, kunnen ze de plaats van het ongeval meestal niet bereiken. Daarom: verplicht organisatoren om vooraf een overzichtelijk parcours of inplantingsplan te maken, waarop de vrije zones en doorgangen voor de hulpdiensten aangeduid staan. En die moeten vier meter breed en vier meter hoog zijn, zodat ook de brandweerwagens er makkelijk kunnen geraken. Zo kunnen we ervoor zorgen dat er zo weinig mogelijk kostbare tijd verloren gaat bij levensbedreigende situaties. We vragen om deze verplichting op te nemen in het algemeen gemeente- en politiereglement."

 • Olivier Neese

  "Stukken van Triënnale kunnen herbruikt worden"

  Burgemeester Renaat Landuyt bevestigt het succes van de tijdelijke initiatieven. "Maar de sterkte van de Triënnale is het tijdelijke. Vanaf 18 oktober wordt alles in het werk gesteld om alles van de Triënnale binnen te halen. De meeste stukken zijn echter eigendom van de stad en kunnen herbruikt worden om later dezelfde sfeer te creeëren. Er is veel goesting. Voor de rest is het vooruitlopen op evaluaties en beraadslagen."

 • Olivier Neese

  Interpellatie 1: “Elke zomer een URB EGG-café”

  Mercedes Van Volcem wijst op het succes van het ponton en URB EGG-café, dat deel uitmaakt van Triënnale Brugge. Ze vraagt of er al initiatieven voor volgend jaar op de planning staan.

 • Olivier Neese

  Voorzitter is zijsprongetjes van raadsleden beu

  Voorzitter André Van Nieuwkerke windt zich op als Martine Bruggeman (N-VA) een punt over passieve strandvisserij aangrijpt om een betoog over zwerfvuil in Zeebrugge te beginnen. "Dit heeft niets met dit punt te maken", klinkt het. "'t Gaat toch over milieu en Brugge?" probeert ze nog. Maar zonder succes.

 • Olivier Neese

  23.30 uur en nog niet eens halfweg...

  In de publieksbanken zitten intussen nog drie moedige burgers. We zijn vijf uur ver en zitten nog maar aan puntje 17 van 44. Daarna volgen nog zes interpellaties.

 • Olivier Neese

  Huis van de Bruggeling niet geliefd bij oppositie

  De gemeenteraad keurt de ontwerpovereenkomst goed voor het huren van het pand aan het station, waar tot voor kort Media Markt zat en waar de stad Het Huis van de Bruggeling wil realiseren.

  De jaarlijkse huurprijs bedraagt 639.838 euro voor de eerste 10 jaar en 965 euro voor de volgende 10 jaar, en verder onder de voorwaarden van de ontwerphuurovereenkomst.

  De oppositiepartijen hebben meerdere opmerkingen: is de huurprijs conform de markt? Wie komt daar? Zijn ambtenaren betrokken geweest?

  Schepen Boudewijn Laloo countert: "Het idee voor de Media Markt is gekomen uit de administratie zelf! Omtrent de prijzen: we krijgen het ingerichte gebouw voor de prijs van een niet-ingericht gebouw. Kritiek is onterecht dat we historische gebouwen zouden verkopen voor een nep-gebouw, zoals onze vriend Andries Van den Abeele iedereen opjut. Trouwens: huurkost voor deze legislatuur bedraagt 1,6 miljoen euro, verkoop van panden zullen 2,2 miljoen euro opbrengen. Dus we hebben een goeie financiële beslissing genomen."

  Alle oppositiepartijen stemmen tegen.

 • Olivier Neese

  Enkel N-VA stemt tegen mobiliteitsplan

  N-VA stemt als enige partij tegen het mobiliteitsplan. Vlaams Belang onthoudt zich, terwijl Open VLD, Groen, CD&V en SP.A het plan steunen. Hiermee wordt de hoofdbrok van de avond afgesloten.

 • Olivier Neese

  Annick Lambrecht dient iedereen van antwoord

  Annick Lambrecht bedankt iedereen voor de tijd die iedereen in het bestuderen van het plan heeft gestoken en antwoordt kort op de tussenkomsten.

  - "Mevrouw Soete, ik begrijp dat je een koele minnares van het plan. Je kan op de grond liggen en hopen dat het verandert maar de ploeg dat voor je zit wil er effectief voor gaan. En je kan nooit voor iedereen goed doen. Kijk naar deze microcosmos van de gemeenteraad: hier hebben we al zoveel meningen. (...) Wat zijn de mooiste momenten op reis? Als je ees rustig kan kuieren in de straat."

  - "Mercedes, ik ga niet akkoord dat er te weinig plannen en cijfers zijn. Je hebt zelf een mooie opsomming van voorafgaande studies gegeven."

  - "Sammy, bedankt dat je de link legde tussen mobiliteit en milieu. Dit plan gaat ook naar de milieuraad."

  - "Vlaams Belang, je staat hier inderdaad voor de derde keer maar je kent het spreekwoord: derde keer, goede keer. Ik ben positief gestemd want ik voel veel steun, ook van jullie."

 • Olivier Neese

  Alain Quataert (VB): "Lightrail is monster van Loch Ness"

  Alain Quataert (Vlaams Belang) stapt naar voor om zijn betoog te houden. Zijn belangrijkste quotes:

  - "De Lijn niet erg happig om mee te werken, meer zelfs : het aanbod aan bussen van de deelgemeenten naar het centrum, dreigt eerder te verminderen dan te vermeerderen."

  - "Als een soort monster van Loch Ness duikt die lightrail om de zoveel jaren eens op in een beleidsplan, wordt er wat over gedebatteerd over de mogelijke haalbaarheid, om nadien telkens weer voor een aantal jaren in de vergetelheid te verdwijnen."

  - "Meer concreet nieuws verwacht over een opwaardering van het stationnetje van Sint-Pieters, gezien de grote ontwikkelingen in de buurt met het nieuwe OCMW-gebouw."

  - "Juichen ook zaken toe, zoals het afleiden van het verkeer naar het centrum via de Bevrijdingslaan en het opwaarderen van de randparkings."

  - "Kinderfietsjes over het hoofd gezien. Ze passen niet in de staanders."

 • Olivier Neese

  "Is er gedacht aan technische middelen?"

  Ronny Serlet stelt een pertinente vraag op Twitter.

 • Olivier Neese

  Sammy Roelant (Groen):

  Sammy Roelant (Groen) neemt het woord. Zijn belangrijkste quotes.

  - "Wij kunnen ons met Groen vinden in de algemene doelstellingen van het plan. Een trendbreuk met het verleden."

  - "Blijven vragen voor derde spoor en estuaire vaart om haven van Zeebrugge te ontsluiten."

  - "Maak nieuwe fietspaden breed genoeg, ook voor bak- en elektrische fietsen."

  - "Er wordt hier en daar te weinig leiderschap getoond."

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!