Live Herbeleef de gemeenteraad van Brugge: alle tussenkomsten en interpellaties ingetrokken

22/03/16 om 14:42 - Bijgewerkt om 19:16

De gemeenteraad van Brugge ging dinsdag door, al werden enkel de meest belangrijke veiligheidspunten behandeld. Alle oppositiepartijen trekken hun tussenkomsten en interpellaties in.

 • Olivier Neese

  Cercle-Antwerp hoogst onzeker

  Terreurniveau 4 in het hele land heeft ook gevolgen voor de veiligheid in Brugge. Burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) heeft Cercle Brugge en Antwerp FC intussen gevraagd of ze hun match willen uitstellen. "De Anterpse politie kan geen extra manschappen vrijmaken om naar Brugge te sturen op paasmaandag."

  Andere grote evenementen lijken niet in gevaar te komen. "De Brugge Classic, een evenement van zo'n 750 mensen, kunnen we zeker aan. De start van de Ronde van Vlaanderen moet herscreend worden. Die was al volledig bekeken in het kader van terreurniveau 3, maar zullen we nu verfijnen aan de nieuwe situatie."

 • Olivier Neese

  Geen tussenkomsten en interpellaties

  Alle partijen gaan akkoord om alle tussenkomsten en interpellaties in te trekken. "Een sterk signaal van eendracht, over de partijgrenzen heen", klinkt het.

  De voorzitter stelt voor om de openbare agenda in één keer af te handelen: alle punten goed te keuren, behalve discutabele punten uit te stellen naar de volgende raad. Interpellaties kunnen doorgeschoven worden naar volgende maand, of als een schriftelijke vraag ingediend te worden.

  Zo eindigt de gemeenteraad heel snel en heel sereen.

 • Olivier Neese

  Minuut stilte

  De Brugse gemeenteraad start met een minuut stilte.

 • Olivier Neese

  Ook Groen staat achter beperking van agenda

  Bruno Mostrey (Groen): "Hoewel ik persoonlijk, na een verontrustende dag als deze, geen zin heb in een gemeenteraad, was mijn eerste reflex er toch één om de gemeenteraad, als belangrijk gegeven in onze democratie, te laten doorgaan. Uiteraard niet zonder ook een minuut stilte in te lassen en de terreur te veroordelen. Het is net de democratie die onder vuur ligt en door de vergadering te laten doorgaan tonen we dat we onze verschillende visies plaats geven in een democratisch debat en dus niet naar geweld grijpen. We moeten het beklemtonen maar open debat is een hoeksteen van onze samenleving, en dit staat haaks op laffe terreur. Maar we zijn allen emotioneel aangedaan van de aanslagen en uiteraard staan we achter de beslissing om de gemeenteraadsagenda te beperken tot het noodzakelijke."

 • Olivier Neese

  Ann Soete: "Wij trekken al onze punten in"

  Ann Soete (N-VA): "Als grootste oppositiepartij van de stad hebben we beslist om in deze dagen solidair te zijn. Ik heb zopas telefonisch contact gehad met de burgemeester om te laten weten dat we al onze tussenkomsten en interpellaties terugtrekken. Het zou niet gepast zijn op deze dag, die niet te beschrijven valt. Ik vind het al verwonderlijk dat de gemeenteraad doorgaat, maar blijkbaar kan het niet anders omwille van het extra veiligheidspunt rond de voetbalwedstrijd tussen Cercle Brugge en Antwerp FC van komende maandag. We zijn alvast van plan om de gemeenteraad heel sereen te doorlopen."

 • Olivier Neese

  Jasper Pillen: "Ongepast om raad te laten doorgaan"

  Jasper Pillen (Open VLD) zit als woordvoerder van MR-minister voor Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) al een hele dag in het crisiscentrum in Brussel. Hij is duidelijk: "Nationale rouw is afgekondigd. Het zou ongepast zijn om de raad te laten doorgaan."

 • Olivier Neese

  Mercedes Van Volcem : "Vanavond enkel veiligheid behandelen"

  Mercedes Van Volcem (Open VLD): "Ik pleit voor uitstel in het algemeen, behalve het dringend punt inzake veiligheid. Maar de fractieleiders moeten een akkoord bereiken."

 • Olivier Neese

  CD&V met aanbevelingen voor mobiliteitsplan

  Ook Minou Esquenet (CD&V), lid van de meerderheid, heeft een interpellatie ingediend. Ze wil vanavond enkele aanbevelingen voor een betere mobiliteit in Brugge formuleren.

 • Olivier Neese

  Comeback van Charlotte Storme

  De bank van de Groen-fractie zal er vanavond heel wat anders uitzien. Bruno Mostrey zal voor het eerst als fractieleider aan de tafel zitten. Hij nam vorige week de fakkel over van Sammy Roelant. Daarnaast viert Groen de terugkeer van Charlotte Storme. Na acht maanden afwezigheid, wegens medische redenen, neemt ze vanavond weer haar plaats in.

  Alle drie hebben ze een interpellatie gepland. Bruno Mostrey zal pleiten voor een vrijplaats in Brugge. Charlotte Storme heeft vragen over de nieuwe beurshal in de stad en Sammy Roelant wil het hebben over de themadag voor milieuvriendelijke steden.

 • Olivier Neese

  De Week van de Bij

  Open VLD plant drie interpellaties. Jasper Pillen heeft vragen over 'De Week van de Bij', terwijl fractieleidster Mercedes Van Volcem zal pleiten voor een thuisloket in Brugge en - opnieuw - meer informatie zal vragen over het mobiliteitsplan.

 • Olivier Neese

  Overvolle agenda

  Liefst 39 punten én 14 interpellaties staan vanavond op het programma. Of alle punten en interpellaties behandeld zullen worden, is nog onbekend. Heel wat raadsleden - parlementairen en politieke medewerkers - zitten vast in Brussel. Bovendien is de vraag of iedereen nog zin zal hebben om een klein lokaal probleem aan te kaarten.

  Een overzicht van het (voorlopige) programma: N-VA spant de kroon met negen interpellaties. Zo wil Geert Van Tieghem het gebrek aan openbaarheid van bestuur in Brugge aankaarten. Partijgenoot Hugo De Bondt vindt dat de zorgverstrekkers worden vergeten in het nieuwe mbiliteitsplan en wil meer informatie krijgen over het dumpen van asbest in Sint-Kruis. Eric Lagrou zal polsen naar de plannen voor de infrastructuur voor de Brugsch Rugby Club. Noelia Sanchez wil duidelijkheid over een mogelijk extra flatgebouw in de Puienbroeksite in Sint-Kruis. Tot slot zal ook fractieleidster Ann Soete driemaal het woord nemen: over de situatie van Zeebrugge en de transmigranten, over de overlast van parkerende vrachtwagens in de industrieparken en wil ze aanpassingen in het mobiliteitsplan zien.

 • Olivier Neese

  Minuut stilte

  Burgemeester Renaat Landuyt verspreidt via Facebook een brief aan de Bruggelingen.

  Beste Bruggeling,

  Net als jullie heb ik met veel afschuw gevolgd wat ons land nu overkomt. Ik ben dan ook diep geraakt door dit blind en vreselijk geweld dat vanmorgen plaatsvond in en rond Brussel. De aanslagen waren duidelijk gericht op het internationaal luchtverkeer en de Europese instellingen (metro naar de Europese administratie).

  Door deze aanslagen is Brugge, net als de rest van het land, vanaf nu onderhevig aan terreurniveau 4. Onze lokale politie stuurt extra patrouilles op pad en communiceert uitvoerig de stand van zaken via de sociale media (Facebook en Twitter). Belangrijkste is dat we allen onze kalmte bewaren.We zijn intussen ook , samen met de hotelsector, aan het kijken hoe de in Brugge gestrande toeristen kunnen helpen.

  Vanavond houden we alvast een minuut stilte op de gemeenteraadszitting in het Stadhuis. Ik stel de collega's voor enkel de strikt noodzakelijke agendapunten te behandelen net zoals het Vlaams Parlement morgen.

  Ons medeleven en gedachten gaan nu uit naar de slachtoffers en hun familie.

 • Olivier Neese

  Veiligheidsmaatregelen

  Hoewel iedereen met zijn gedachten bij de aanslagen en de slachtoffers in Brussel zit, gaat de Brugse gemeenteraad vanavond gewoon door. "Er komen wel veiligheidsmaatregelen", laat voorzitter André Van Nieuwkerke weten.

 • Olivier Neese

  In een notendop

  De Brugse gemeenteraad in een notdendop. (Foto KW)

  De Brugse gemeenteraad in een notdendop. (Foto KW) © Foto KW

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!