Live Herbeleef de gemeenteraad Kortrijk: Stefaan De Clerck vermoedt verdeeldheid binnen meerderheid over crematorium

29/06/15 om 16:11 - Bijgewerkt om 23:22

Op de Kortrijkse gemeenteraad van maandag werd onder meer de begrotings- en jaarrekening 2014 besproken, net als de eerste wijziging aan het budget 2015. Ook de vierde aanpassing van de meerjarenplanning 2014-2019 stond op de agenda. KW.be was erbij en bracht er live verslag van uit. Herbeleef hieronder de zitting.

 • Axel Vandenheede

  Mondelinge vragen

  Hannelore Vanhoenacker: "Er is een hittegolf op komst. Is er een hitteplan?" Philippe De Coene (SP.A): "Er is een hitteplan en staat op de website. We zijn daar intensief mee bezig."

  Hilde Verduyn (Open VLD): "Naar Buda Beach zal de komende dagen veel volk gaan. Ook mama's die hun keukenwekker meenemen. Zo weten ze wanneer ze elders moeten parkeren, want er geldt één uur gratis parkeren. Voor de bewoners van de IJzerkaai is dat irritant." Axel Weydts: "Het wordt prachtig weer, dus kunnen velen gewoon met de fiets gaan naar daar."

 • Axel Vandenheede

  Toch bescherming?

  Opvallend: de huisnummers 2 en 4 staan op de inventarislijst onroerend erfgoed. Het huisnummer 6 staat daar niet op. Maar er is een aanvraag om het pand toch op die lijst te krijgen.

 • Axel Vandenheede

  Behoud panden

  Cathy Matthieu (Groen) wil de panden in de Rijselsestraat met huisnummers 2, 4, 6 behouden zien. "Het gaat om 16de-eeuwse panden. Op heel oude foto's vind je al die gebouwen terug. Dit is Kortrijks patrimonium dat niet mag worden afgebroken. De Rijselsestraat mag geen straat worden van nieuwe flatgebouwen." Wout Maddens: "Er is inderdaad een sloopaanvraag ingediend voor huisnummer 6. Het openbaar onderzoek loopt tot 16 juli en dat onderzoek respecteer ik. Pas na het onderzoek zullen we inhoudelijke uitspraken doen."

 • Axel Vandenheede

  Groene speelplaatsen

  Matti Vandemaele (Groen) pleit voor groene schoolspeelplaatsen en vraagt dat de stad een subsidiereglementering uitwerkt. Bert Herrewyn (SP.A): "We zijn daar al een eindje mee bezig. In het duurzaamheidscharter dat de stad met de scholen afsloten is een van de thema's groene ruimte. We inspireren scholen om grijze speelplaatsen om te vormen tot groene. Er vond daarover zelfs al een themacafé plaats. Dat resulteert in mooie voorbeelden. Pius X, bijvoorbeeld, of basisschool Drie Hofsteden, zijn daarmee bezig. Wat subsidies betreft? We moeten ze niet invoeren, ze bestaan al bij de provincie. 'Pimp je speelplaats' is daar een voorbeeld van."

 • Axel Vandenheede

  Oproep

  Schepen van Bevolking Koen Byttebier: "Er zijn andere mogelijkheden om de nieuwe bewoners te bereiken. Ik denk aan de dorpskranten. Maar daarin verschenen recent geen oproepen." Hannelore Vanhoenacker (CD&V): "In oc Marke kan dat wel, we doen dat daar al tien jaar. Ik snap niet dat zoiets niet kan in bijvoorbeeld Bellegem."

 • Axel Vandenheede

  Nieuwe inwoners

  Roel Deseyn pleit ervoor dat oc's nieuwe inwoners mogen contacteren en uitnodigen. "Stad Kortrijk nodigt hen uit en geeft hen een vogelperspectief over de stad, maar CD&V vindt het kikvorsperspectief net zo belangrijk. Zij moeten weten wat er in hun buurt gebeurt. De privacycommissie vindt het alvast geen belemmering om een oc de adressen toe te geven."

 • Axel Vandenheede

  Privéclub in Aalbeke?

  Filip Santy (CD&V) vraagt zich af of Aalbeke binnenkort een privéclub rijk is? "Zal de schepen van Economie die vergunning uitreiken? In het zuiden van Kortrijk vrezen velen dat winkelpanden omgebouwd zullen worden tot privéclub. Dat zou toch wel een heel andere invulling zijn van Kortrijk Zaait." Schepen Rudolf Scherpereel: "De politie zal de zaak onderzoeken en advies geven. Maar een privéclub op zich uitbaten, daar is niets verkeerd mee."

 • Axel Vandenheede

  Conflictsituaties

  An Vandersteene: "We hielden ons aan het afgesproken bedrag, dus van onderfinanciering is geen sprake. Wat betreft mogelijke conflictsituaties: de werkgroepen zullen dat bespreken en maatregelen nemen."

 • Axel Vandenheede

  Exploitatie

  Matti Vandemaele vult aan: "Als het SOK de exploitatie overneemt en derden staan in voor de invulling, dan komen daar zeker conflicten van. Een antwoord kregen we niet, maar moet er wel komen."

 • Axel Vandenheede

  Kater

  Christine Depuydt: "De problematiek rond AGB Buda was simpel: die was ondergefinancierd. Wat betreft het netwerk van gebundelde krachten: we vragen niet liever. Op enkele vragen kreeg ik geen antwoord: wie zal de eindbeslissing nemen als inhoud en exploitatie clashen? Ik vrees voor een financiële kater."

 • Axel Vandenheede

  Sterke persoonlijkheden

  "Wat de inhoud betreft, zullen we de samenwerkingen bundelen", aldus nog An Vandersteene. "Met sterke persoonlijkheden uit de werelden van kunst, economie en onderwijs."

 • Axel Vandenheede

  Levende vitrine

  Schepen van Cultuur Vandersteene vervolgt: "Het AGB Buda gaat op in AGB SOK, wat resulteert in een doeltreffender beheer. Daarna wordt een vzw Buda opgericht, waarbij inhoud en exploitatie van elkaar worden gesplitst. Daarna wordt Broel 4 verkocht om Broelkaai 6 te realiseren. Broel 6 wordt een levende vitrine van dit creatieve, nieuwe verhaal."

 • Axel Vandenheede

  Samenwerkingsverbanden

  An Vandersteene: "We hebben de ambitie om een platform te zijn voor productgerichte samenwerkingsverbanden, in samenwerking met onder meer Leiedal, Howest, Digitale Regio Kortrijk, enzovoort. We willen starten met de fabriek en dan het eiland, om te komen tot een archipel, een regiobrede visie."

 • Axel Vandenheede

  Breder verhaal

  An Vandersteene, schepen van Cultuur, antwoordt dat een deel van de antwoorden in het Plan Nieuw Kortrijk staan. "We willen het Buda-eiland uitbouwen als experimentele zone." Het AGB Buda heeft een lange weg afgelegd, waarbij in juni 2013 bijvoorbeeld duidelijk werd dat het niet langer om een Kortrijks verhaal ging, maar er een bredere visie moest komen."

 • Axel Vandenheede

  Toekomst Buda

  Christine Depuydt (CD&V) stelt zich vragen bij het opslorpen van AGB Buda door het SOK. "Wat met Broelkaai 6 dat gedegradeerd wordt tot kantoorruimte? Broelkaai 4 staat er als bureau, maar is nog niet verkocht. We blijven ook geloven dat het Buda-verhaal een creatieve invulling kan krijgen. Wat is de ambitie op bovenlokaal vlak? En wat met de vzw Stedelijke Musea?"

 • Jeroen Laseure
 • Axel Vandenheede

  Bert Herrewyn gaat verder: "Doordat we niet langer pesticiden gebruiken, kan het zijn dat het onkruid opnieuw komt piepen. Maar omdat de medewerkers op regelmatige basis langsgaan, wordt er altijd snel ingegrepen. In het meldpunt waren er voor 2014 61 meldingen over groenonderhoud, in 2015 zijn er dat tot nu toe 13. Voor alle begraafplaatsen. Dat valt al bij al mee."

 • Axel Vandenheede

  Begraafplaatsen

  Roel Deseyn (CD&V) kaart het onderhoud van de graven van oud-strijders, weggevoerden en krijgsgevangenen in Bellegem aan. "Dat geldt voor alle begraafplaatsen. De voorbije dagen zag ik dat er al iets aan gedaan werd. Het is ook belangrijk dat er een masterplan komt in verband met begraafplaatsen. Zo heb je op sommige begraafplaatsen geen verharding tussen twee rijen graven. Er moet ook aandacht besteed worden aan rolstoeltoegankelijkheid." Bert Herrewyn (SP.A), schepen van Milieu. "Op onze begraafplaatsen zijn geen specifieke plaatsen voor graven van oud-strijders, krijgsgevangenen... Die liggen tussen andere inwoners van onze stad. Dat betekent dat het onderhoud voor iedereen hetzelfde is. Wat betreft het onderhoud zelf: ofwel doen de stadsmedewerkers dat, ofwel mensen van De Poort. Er wordt onkruid weggebrand, met de hand gewied en het grind wordt geschoffeld."

 • Axel Vandenheede

  Investeringen

  Axel Weydts voegt er nog aan toe: "Parko voert enkel betalend parkeren in een straat in als de meerderheid daarmee akkoord gaat. We verdienen daar geen geld aan, we steken eraan toe! Want we moeten parkeermeters installeren, parkeerwachters naar die straten sturen... En nog iets: bijna niemand wist dat het middendeel van het Conservatoriumplein gratis was. De maatregel werd door de raad van bestuur van Parko unaniem goedgekeurd, ook door CD&V. Dat we dit nu door de strot geduwd krijgen, vind ik niet kunnen."

 • Axel Vandenheede

  Schepen van Mobiliteit Axel Weydts (SP.A): "Ik blijf op dezelfde nagel kloppen: we zijn de goedkoopste centrumstad in Vlaanderen wat betreft pârkeren. Een half uurtje winkelen zonder parkeerticket, het kan hier dankzij Shop&Go. Ondergronds zijn onze parkeertarieven 50 procent goedkoper dan bovengronds. Boven de grond willen we groen, leuke plaatsen. Met Parko proberen we trouwens voortdurend om een goede balans te vinden in de straten, zodat het voor zowel de bewoners als bezoekers leefbaar is. Daarom nemen we deze beslissing om in enkele straten KOR2 in te voeren."

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!