Live Herbeleef de gemeenteraad in Waregem

07/07/15 om 11:53 - Bijgewerkt om 20:32

Dinsdagavond kwam de Waregemse raad een laatste keer samen voor de zomervakantie. Wij waren erbij vanaf de eerste rij. Je kunt de debatten over onder meer de plannen voor een WO I-museum op de hippodroom en een brandweerweg voor de nieuwe atletiekpiste en het oefencomplex hier nog eens herbeleven.

 • Tom Van Houtte

  Einde raad

  Na ruim anderhalf uur zitting is de gemeenteraad afgelopen.

 • Tom Van Houtte

  PZ Mira in Telefacts-reportage

  Xander Pruvoost (N-VA) zag dat de politiezone Mira, waartoe Waregem behoort, een slechte beurt maakte in een Telefacts-reportage (VTM) over gevonden portefeuilles en hoe de politiediensten daarmee omgaan. Pruvoost vroeg welke maatregelen er worden genomen om dergelijke voorvallen in de toekomst uit te sluiten.

  Burgemeester Vanryckeghem: "De afhaling van die portefeuille gebeurde inderdaad niet netjes, maar omdat één individu zijn job niet naar behoren heeft uitgevoerd en die is daarvoor ook op de vingers getikt. Vijf minuten na het interview met de korpschef bleek alles in orde, maar de reportagemakers vonden het blijkbaar niet de moeite om dat nog in de uitzending te vermelden."

 • Tom Van Houtte

  Toilet aan petanquebanen De Kernelle

  Volgens Jan Balduck (N-VA) is er nood aan een toegankelijk toilet voor de gebruikers van de petanquebanen naast buurthuis De Kernelle en ook voor ouders en kinderen die naar het speelpleintje komen.

  Volgens schepen Pietro Iacopucci (CD&V) is De Kernelle geen buurthuis, wel een ontmoetingscentrum, wat betekent dat het wisselende gebruikers heeft en geen constante uitbating. "We kunnen het dan ook niet te pas en te onpas toegankelijk maken. Dat zou slechte bedoelingen in de hand werken."

 • Tom Van Houtte

  Fietstunnel 't Gaverke wordt opgeknapt

  Dat lieten schepen Rik Soens en Jules Godefroid weten in een CD&V-onderonsje. Met instemming van de NMBS wordt de tunnel wit geschilderd en academieleerlingen zullen zich kunnen uitleven met het spuiten van graffiti op de muren.

 • Tom Van Houtte

  Brandweerweg ter discussie

  N-VA en SP.A vinden het niet kunnen dat de aanleg van een brandweerweg op het oefencomplex van het Regenboogstadion niet voorzien was in de oorspronkelijke plannen voor de aanleg van de atletiekpiste en de bouw van een nieuw oefencomplex voor Zulte Waregem

  "Het gaat om twee aparte dossiers met andere ontwerpers, waardoor we pas later hebben kunnen kijken voor een ideale positionering van die noodweg", reageerde burgemeester Kurt Vanryckeghem.

  Wat N-VA en SP.A dan weer deed opmerken dat de nieuwe infrastructuur al wordt gebruikt zonder dat die brandweerweg er is. Beide partijen stemden dan ook tegen deze bijkomende opdracht waarvoor een budgetswijziging van 66.000 euro wordt ondernomen.

 • Tom Van Houtte

  Stad maakt werk van WO I-museum op renbaan

  Het stadsbestuur wil een verdieping van 1.350 vierkante meter aankopen in de nog te bouwen, multifunctionele tribune op de hippodroom. De bouw daarvan start in het najaar en volgend voorjaar moet de tribune al afgewerkt zijn. De aankoopprijs van de verdieping in casco-afwerking bedraagt 1.350.000 euro, een bedrag dat grotendeels kan worden gesubsidieerd.

  Willy Benoit (CD&V): "Mario Verhellen zei de vorige keer dat dat museum wel 3,5 km van de Amerikaanse begraafplaats komt, ik heb het traject persoonlijk met de fiets gereden en kom nog niet aan de helft."

  De animo was groot toen SP.A'er Verhellen vertelde dat Benoit als gepensioneerde meer tijd heeft dan hij om te fietsen.

  Heidi Vandenbroeke (N-VA) wou zich dan weer niet verliezen in details van kilometers. "Door de verhuizing van het oorspronkelijke project naar de renbaan ziet het er naar uit dat we veel minder subsidies zullen vangen. Ook over de exploitatiekost is nog geen duidelijkheid. En de Amerikanen willen zelf een bezoekerscentrum realiseren op de begraafplaats. Wat is dan de haalbaarheid van de plannen?"

  Schepen van Cultuur Pietro Iacopucci (CD&V): "Gesprekken met diverse instanties hebben ons geleerd dat het project haalbaar is. We blijven de binnengehaalde Vlaamse subsidie van 787.000 euro genieten. We zijn trouwens ook nog 'on speaking terms' met de Amerikanen, die voor een kleinere realisatie gaan. Wat de kosten betreft: die zijn zeker niet onoverkomelijk." Het stadsbestuur heeft nog 400.000 euro in een reservefonds zitten voor deze realisatie.

  Burgemeester Vanryckeghem (CD&V): "Het is een goede zaak in alle onderhandelingen dat we dankzij de site de rol van het paard in de Eerste Wereldoorlog kunnen benadrukken. Vandaag vragen we principeakkoord om te mogen onderhandelen voor de aankoop van de nodige ruimte."

  Mario Verhellen stelt dat er eerst een haalbaarheidsstudie moet worden uitgevoerd.

  De Waregemse hippodroom

  De Waregemse hippodroom © GF

 • Tom Van Houtte

  SP.A, Groen en N-VA onthouden zich bij goedkeuring nieuw parkeerbeleidsplan

  Het nieuwe parkeerbeleid wordt volgend voorjaar ingevoerd. Langparkeerders worden daarbij uit het centrum geweerd. Nieuw is onder meer de invoering van kortparkeerzones voor 30 minuten (shop & go).

 • Tom Van Houtte

  N-VA vindt meerkost omgevingsaanleg voetbalstadion te hoog

  "Ik vind 36 procent aan de hoge kant", aldus Jan Balduck, die de nodige ervaring heeft in de bouw. "Je hebt gelijk", aldus burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V). "We hebben ons moeten haasten om tijdig klaar te zijn, maar haast en spoed is zelden goed." Er moet nog 75.000 euro extra worden betaald voor de parking rond de nieuwe tribune.

 • Tom Van Houtte

  Stad stelt zich borg voor lening Zulte Waregem

  Voetbalclub SV Zulte Waregem moet een kortetermijnlening van 1,4 miljoen euro aangaan voor de bouw van een tweede nieuwe koptribune in het Regenboogstadion aan de kant van het stedelijke zwembad De Treffer. De looptijd van de lening bedraagt 3 jaar. Met eenparigheid van stemmen werd de borgstelling van de stad voor het afsluiten van dit dossier goedgekeurd. De nieuwe tribune wordt in het najaar gebouwd.

  Maquette van het verbouwde stadion.

  Maquette van het verbouwde stadion. © GF

 • Tom Van Houtte

  Plannen voor assistentiewoningen bij paters Oblaten

  Het Wit-Gele Kruis heeft plannen om assistentiewoningen te bouwen in de tuin van de paters Oblaten in de Processiestraat. Tonny Demuytere (Groen) stelt zich daar ernstige vragen bij. "De buurtbewoners maken zich terecht zorgen, want er werd al een stedenbouwkundig attest afgeleverd om de bestemming van de gronden te kunnen veranderen in functie van de realisatie van een gebouw van bijna 100 meter lang en liefst vier bouwlagen. En dat terwijl de ligging van de tuin midden het centrum en in de nabijheid van de stedelijke academie net opportuniteiten biedt voor kleinschalige kunst- en muziekoptredens tijdens de zomermaanden."

  Burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V): "In het inrichtingsplan is voorzien dat de waardevolle bomen behouden blijven. We stemmen vanavond trouwens nog niet over de toekenning van een bouwvergunning. Ik wil ook duidelijk stellen dat het om een privaat initiatief gaat."

  Schepen van Wonen Rik Soens (CD&V): "Hoe kunnen jullie (Groen, red.) nu tegen een extra zorginstelling zijn waarvoor hoop en al enkele bomen moeten sneuvelen?"

 • Tom Van Houtte

  SP.A uit bedenkingen over stadsrekening

  Bij de vaststelling van de stadsrekening 2014 liet Mario Verhellen (SP.A) zich gelden. "Er is een gigantisch overschot, maar de voorbije jaren is dan ook weinig gerealiseerd inzake betaalbaar wonen en verkeersveiligheid. Enkel de komst van een nieuwe brandweerkazerne vinden we een goede zaak."

 • Tom Van Houtte

  Bernard Loosveldt is nieuw raadslid

  Bernard Loosveldt heeft de eed afgelegd als nieuw raadslid namens N-VA ter vervanging van Ellen Devriendt, die er niet meer in slaagde om haar drukke job als kabinetssecretaris bij viceminister-president Liesbeth Homans en haar jong gezin met 3 kindjes te combineren met een politiek mandaat in Waregem.

  Bernard Loosveldt

  Bernard Loosveldt © GF

 • Tom Van Houtte

  Schepen Desmet ontbreekt

  Hilde Dewever, Koen Delie en schepen Peter Desmet, allen CD&V-leden, moeten verstek laten gaan voor deze raad.

 • Tom Van Houtte

  Groen plant tussenkomst over tuin paters Oblaten

  Tonny Demuytere (Groen) plant een tussenkomst bij punt 19 omtrent de bouwplannen van Het Wit-Gele Kruis in de tuin van de paters Oblaten in de Processiestraat. De oppositiepartij is het niet eens met de mogelijke verdwijning van dat stukje groen in volle centrum.

  Tonny Demuytere van Groen

  Tonny Demuytere van Groen © Foto HDV

 • Tom Van Houtte

  Verbouwingen Regenboogstadion

  Absoluut hoofdpunt op de Waregemse raad van deze avond: de tweede fase van de verbouwing in het Regenboogstadion. De raadsleden moeten zich uitspreken over de waarborg van een kortetermijnlening van 1,4 miljoen euro. In totaal staan 50 punten en 4 vragen op de agenda.

  Gemeenteraad Waregem

  Gemeenteraad Waregem © KW

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!