Live Herbeleef de gemeenteraad in Waregem: "Stad geeft de Waregemse Koersvereniging een fantastisch cadeau!"

04/10/16 om 14:29 - Bijgewerkt om 21:37

In de oktoberzitting buigen de raadsleden zich over 21 agendapunten. Zowel N-VA als SP.A hekelden de hoge tarieven op de NMBS-parking achter het station, die sinds vorige maandag betalend is. Het stadsbestuur probeert nu via politieke weg een oplossing te forceren en kreeg er terloops van langs van Jan Balduck (N-VA) toen het bezoekerscentrum over de Eerste Wereldoorlog ter sprake kwam.

 • Tom Van Houtte

  Raad na bijna anderhalf uur ten einde

  Tot 8 november!

 • Tom Van Houtte

  Groen ijvert voor fitness in open lucht

  Het is Inge Vandevelde opgevallen dat buiten fitnessen, individueel en in groep, een enorme trend is geworden. "In Waregem wisten wij slechts openluchtfitnesstoestellen te spotten vlakbij het speelpleintje achter De Treffer en aan het stadion en er staan er ook in een wijk in Nieuwenhove. Wij vinden dat een investering van 20.000 euro zeker moet kunnen om een aantal nieuwe toestellen aan te kopen en te laten installeren." Inge Vandevelde stelt daarbij voor om de deelgemeenten voorrang te geven in dit dossier. "In Waregem zelf zou ook de Zuiderpromenade niet misstaan, toch?"

  Jeugdschepen Jo Neirynck (CD&V): "Kinderen gebruiken de toestellen vooral graag als speelmateriaal. De sportende Waregemnaar frequenteert ze minder. De fitnesstoestellen staan er sinds 2009, wat betekent dat wij op dit vlak een voortrekker zijn. Er werd toen voor 13.000 euro aan besteed. Blijkbaar worden dergelijke toestellen meestal op één centrale plaats geïnstalleerd, wat wij dus ook doen."

 • Tom Van Houtte

  Buren Ursa blijven hinder ondervinden

  Elk jaar staat de Desselgemse glaswolproducent Ursa enkele keren ter discussie in de gemeenteraad en dat was dinsdagavond niet anders. Een bewoner uit de Leiestraat contacteerde Groen om zijn beklag te doen over de fijnstofconcentratie en de geurhinder die het bedrijf genereert. "En hij is niet de enige die klaagt", aldus Inge Vandevelde. "Er kwam dan wel een meetstation, maar net naast de 50 meter hoge schouw die alles hoog in de lucht blaast. Als de wind 'slecht' zit, ruiken hij en zijn gezin enorm sterke isolatiegeuren. Het oppositielid wil dat het stadsbestuur opnieuw actie onderneemt en onafhankelijke metingen laat uitvoeren.

  Milieuschepen Peter Desmet (CD&V): "De meetposten staan nog in Wielsbeke en Oostrozebeke om de luchtkwaliteit te meten. Fijn stof komt vooral voor door verbrandingsprocessen en motoren. In Ursa vindt smelting plaats en geen verbranding. Samen met de milieudienst volgen wij de kwestie-Ursa strikt op op basis van de milieuvergunning van het bedrijf, dat trouwens zelf maandelijks onafhankelijk metingen laat uitvoeren en die doorstuurt naar de milieu-inspectie. Als er problemen zijn, is dat vooral met uitstoten die niet via de schoorsteen naar buiten komen of met 'schouwvlokken' die neerkomen op en rond de huizen van mensen die echt dicht wonen. De geurhinder is zo goed als tot nul herleid.

  Mario Verhellen (SP.A): "Eerlijk gezegd heb ik het gevoel dat de verbrandingsoven in Harelbeke beter gemonitord wordt dan Ursa. Zolang zij met niet bepaald gezonde bindmiddelen bezig zijn, blijft het risico op schadelijke uitstoten." Volgens de burgemeester is de nieuwe directeur van Ursa goed bezig met procesvernieuwing.

  Eerder stelden buren al de problematiek van neerdwarrelend stof aan de kaak.

  Eerder stelden buren al de problematiek van neerdwarrelend stof aan de kaak. © GF

 • Tom Van Houtte

  'Kunstig' kruispunt Wollestraat-Zultseweg

  Xavier Wyckhuyse (Open VLD) vroeg zich bij een volgende vraag af wat het 'kunstwerk' op het kruispunt van de Wollestraat en de Zultseweg heeft gekost en wanneer het voetpad daar veilig en correct wordt aangelegd.

  Kristof Chanterie (CD&V): "Ik weet niet of het zebrapad echt verkeerd ligt, volgens de wegcode is het zelfs correct. Het loopt door op het fietspad om duidelijk aan te geven dat voetgangers voorrang hebben op fietsers."

  Volgens het stadsbestuur ligt dit zebrapad correct.

  Volgens het stadsbestuur ligt dit zebrapad correct. © GF

 • Tom Van Houtte

  Open VLD wil dat vandalen worden aangepakt

  Recent zijn zowel in de omgeving van het Regenboogstadion en Jeugdcentrum (na de voetbalderby Zulte Waregem - KV Kortrijk) en in de vorige locatie van het jeugdhuis Den Uitvlucht op 't Leeuwke vandalen aan het werk geweest, zo stelde oppositielid Xavier Wyckhuyse van Open VLD vast. "In beide gevallen is geweten wie de daders zijn. Wij wensen dat het niet bij een brave vermaning blijft, maar dat de nodige sancties worden opgelegd zodat de vandalen zich in de toekomst niet opnieuw bezighouden met afbraakwerken."

  Schepen van Jeugd Jo Neirynck (CD&V): "Ik heb intussen twee keer rond de tafel gezeten met het bestuur van JH Den Uitvlucht. De burgemeester ijverde voor vrijwilligers uit het jeugdhuis die zullen helpen met de opkuis. Zo zal het jeugdhuisbestuur, dat de factuur uiteraard moet betalen, de kosten misschien nog enigszins kunnen drukken. We proberen nu echt nog korter op de bal te spelen wat de begeleiding van de jongeren betreft."

  Burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V): "Het vandalisme in het stadion wordt onderling geregeld tussen beide clubs. Wat de vandalenstreken buiten de stadionpoorten betreft, gaan we ervan uit dat de daders kunnen worden gestraft op basis van camerabeelden. In de toekomst willen we de bezoekende supporters veel sneller de bus op."

 • Tom Van Houtte

  Oppositie eist actie tegen hoge tarieven op NMBS-parking

  Niet alleen in het stadscentrum ontsnap je sinds vorige maandag niet meer aan de betaalautomaten, hetzelfde geld voor de NMBS-parking aan de achterzijde van het station. In het verleden kregen de pendelaars die nochtans altijd gratis ter beschikking. Met Geert Deroose (N-VA) en Mario Verhellen (SP.A) klopten tijdens het vragenuurtje twee oppositieleden op die nagel. "Treinreizigers betalen straks 1 euro per uur en 6 euro per dag, voor niet-treinreizigers is dat het dubbele. Een abonnement kost pendelaars maandelijks 28,50 euro, voor niet-treinreizigers is dat bijna 64 euro. Bedragen die toch wel een stuk hoger liggen dan de tarieven die nu gelden in de stad zelf", vindt Deroose, die samen met Verhellen vroeg welke actie het stadsbestuur in dit dossier zal ondernemen.

  Mario Verhellen (SP.A): "Ik merk al dat de parking voor de helft leeg staat en dat er 'ontwijkingsgedrag' is, waardoor pendelaars zich nu parkeren in omliggende straten als de Vansteenbruggestraat en op parkings van warenhuizen in de buurt."

  Schepen Kristof Chanterie (CD&V): "We hebben intussen brieven gestuurd naar de NMBS en de bevoegde minister Bellot. We hoopten dat de NMBS tarieven zou hanteren op het niveau van de onze in het stadscentrum en ten gunste van de treinreizigers. De brief dateert van 21 september, maar we kregen nog geen reactie. Er werd ook een kopie naar alle West-Vlaamse parlementsleden gestuurd en daarop kwamen al twee reacties."

  Burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V) wil nu contact opnemen met andere steden en gemeenten die in dezelfde situatie zitten.

 • Tom Van Houtte

  Inrichting bezoekerscentrum kost 560.000 euro

  Bij het begin van de gemeenteraad kwam al de aankoop van de ruimte voor het bezoekerscentrum over de Eerste Wereldoorlog aan bod en zonet boog de gemeenteraad zich over het ontwerp voor de inrichting van het educatieve project. Die zal om en bij de 560.000 euro kosten, maar dat bedrag is inclusief meubilair, de nodige hard- en software met interactieve modules, het bewerken en lay-outen van alle mogelijke tekst en- videomateriaal en een kunstwerk dat tussen de twee themazalen (het paard en de Amerikanen in WO I) zal worden geplaatst.

 • Tom Van Houtte

  Desselgemse Chirolokalen krijgen renovatie

  Voor noodzakelijke aanpassingen aan de Chirolokalen in Desselgem trekt de stad ruim 53.000 euro uit. Het gaat om binnenschrijnwerk, sanitair en centrale verwarming en elektriciteitswerken.

 • Tom Van Houtte

  Kunstenaars mogen nog slechts één keer per jaar in koetshuis exposeren

  Het gerenoveerde koetshuis in het park Casier is zo populair als tentoonstellingsruimte dat het stadsbestuur zich genoodzaakt ziet het gebruikersreglement te wijzigen. Zo mag elke huurder er nog slechts één keer per kalenderjaar exposeren. Een andere wijziging situeert zich in de huurperiode. Die loopt momenteel van donderdagmiddag tot woensdagmiddag, maar met instemming van de raad wordt dat woensdagmiddag tot dinsdagmiddag. Op donderdagmiddag is de stadswinkel immers gesloten en huurders gaven aan dat de opbouw te kort is en de afbouw te lang.

  Cultuurschepen Pietro Iacopucci aan het koetshuis.

  Cultuurschepen Pietro Iacopucci aan het koetshuis. © Foto DJW

 • Tom Van Houtte

  Geen extra 'baanwinkels' welkom aan Gentseweg

  Een van de ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP's) die dinsdagavond definitief werd vastgesteld is dat van de Gentseweg (N43)-Neerstraat in Sint-Eloois-Vijve. Het stadsbestuur trekt zijn politiek in verband met 'baanwinkels' door en verbiedt er bijkomende handel in shoppinggoederen, alsook grootschalige horeca met lawaaihinder voor de omgeving en milieubelastende bedrijven.

  Xander Pruvoost (N-VA): "Op basis van deze voorschriften kunnen bestaande winkels wel behouden blijven en zelfs nog uitbreiden. Daarom zullen wij op dit punt tegen stemmen."

  Schepen van Ruimtelijke Ordening Kristof Chanterie (CD&V): "Baanwinkels weren is niet evident, er zijn nog niet veel steden en gemeenten die dit hebben opgenomen in een RUP. We hebben ons laten adviseren door een gespecialiseerd advocatenkantoor en hun raad gevolgd."

  Inge Vandevelde (Groen) vroeg zich af waarom het RUP Stijn Streuvelsstraat dan weer kantoren toelaat in de Hoogmolenwijk, "en dat terwijl die woonbuurt al zo wordt belast."

  Schepen van Ruimtelijke Ordening Kristof Chanterie (CD&V): "Wonen langs de N382 is niet evident, je zou daar snel de vraag krijgen naar een geluidsmuur. We denken dat de geluidsoverlast net zal verminderen door een kantorenbuffer toe te laten."

  Mario Verhellen (SP.A): "Geluid weerkaatst, dus kan je wel overlast krijgen in de Nieuwhuizenstraat en Duthoystraat. Met andere woorden zouden we toch al beter eens nadenken over een geluidsmuur."

 • Tom Van Houtte

  Op meerdere locaties vereist riolering dringende aanpak

  Er zijn op diverse plaatsen verzakkingen vastgesteld. Op die locaties is de riolering na inspectie dringend te renoveren. Het gaat om de sporthal van Beveren-Leie, de Roger Vansteenbruggestraat ter hoogte van de spoorwegbrug, het stuk Platanendreef van aan de kerk tot de Blauwe Zwaanstraat en de Remi Vanmeerhaeghestraat ter hoogte van huisnummer 50. In totaal wordt voor deze werken bijna 120.000 euro uitgetrokken.

 • Tom Van Houtte

  Aankoop tweede verdieping tribune hippodroom goedgekeurd

  Op die plek wil het stadsbestuur een bezoekerscentrum over de rol van het paard in de Eerste Wereldoorlog inrichten. Ook de Amerikanen die sneuvelden in onze streek en op de Amerikaanse begraafplaats Flanders Field begraven liggen komen aan bod. De stad betaalt ongeveer 2 miljoen euro voor de ruimte en vangt ruim 950.000 euro en 250.000 euro aan subsidies van respectievelijk Toerisme Vlaanderen en de provincie.

  Jan Balduck (N-VA): "Wij zullen ons onthouden op dit punt, omdat jullie met de aankoop van die ruimte een fantastisch cadeau geven aan de Waregemse Koersmaatschappij, wat misschien al de rijkste vereniging van de stad is. Wij hadden ons beter kunnen vinden in een renteloze lening. Wij raden alvast de plaatsing van een aantal camera's aan."

  Mario Verhellen stelt zich vragen bij de constructie dat het bezoekerscentrum niet toegankelijk is in de periode van Waregem Koerse. "Staat dat dan nergens op papier?" Burgemeester Vanryckeghem: "Dat hoeft niet in de akte te staan, we zullen wel nog een protocol afsluiten met de Waregemse Koersmaatschappij."

  Groen onthield zich ook vanwege de hoge kostprijs. De burgemeester benadrukte meermaals welke inspanningen werden gedaan voor een gezamenlijk bezoekerscentrum met de Amerikanen op de begraafplaats Flanders Field.

  De maquette van het bezoekerscentrum.

  De maquette van het bezoekerscentrum. © Foto HDV

 • Tom Van Houtte

  'Kunstig' kruispunt Wollestraat-Zultseweg

  Xavier Wyckhuyse (Open VLD) vraagt zich af af wat het 'kunstwerk' op het kruispunt van de Wollestraat en de Zultseweg, zichtbaar op de foto, heeft gekost en wanneer het voetpad daar veilig en correct wordt aangelegd.

  Het Open VLD-raadslid vraagt het stadsbestuur vanavond om hier uitleg over te verschaffen.

  Het Open VLD-raadslid vraagt het stadsbestuur vanavond om hier uitleg over te verschaffen. © GF

 • Tom Van Houtte

  In een notendop

  De samenstelling van de Waregemse gemeenteraad.

  Zo is het halfrond bezet.

  Zo is het halfrond bezet. © GF

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!