Live Herbeleef de gemeenteraad in Waregem: "Het is me te warm in cultuurcentrum De Schakel"

07/06/16 om 16:09 - Bijgewerkt om 20:41

De Waregemse raad heeft in de juniraad ingestemd met de invoering van een GAS-reglement begin oktober. Tijdens het vragenuurtje kaartte Mario Verhellen (SP.A) een vervelend probleem in De Schakel aan. "Het is me te warm in ons cultuurcentrum."

 • Tom Van Houtte

  Einde openbare zitting

  Na een uur en drie kwartier is het openbare gedeelte van de junizitting ten einde.

 • Tom Van Houtte

  Hoge temperaturen in De Schakel

  Mario Verhellen (SP.A) heeft tegenwoordig de weg naar De Schakel gevonden en vindt dat het er tijdens voorstellingen soms onaangenaam warm wordt. "Ik heb bij een bepaald optreden eens de proef op de som genomen. Vooraf gaf mijn thermometer 21,5 graden aan en na de voorstelling was dat zomaar eventjes 27 graden. Dat de temperatuur stijgt als er veel mensen in één ruimte aanwezig zijn is normaal. Maar graag zou ik vernemen of het stadsbestuur maatregelen zal nemen en op welke termijn dat kan."

  Schepen van Cultuur Pietro Iacopucci (CD&V): "De problematiek is ons bekend en hangt grotendeels af van het weer. Vooral op de achterste rijen, dichter bij het plafond, krijg je met de warmste temperaturen te maken. Ook de vele spots geven warmte af. De Schakel is al ruim veertig jaar oud en beschikt nog niet over een koelgroep. Een mogelijke oplossing die al door een studiebureau werd onderzocht is een bestaande koelgroep van buiten het cultuurcentrum activeren, maar dat ligt moeilijk door verstrengde wetgeving. Een andere piste is een volledig nieuwe koelproductie, maar die zou 300.000 euro exclusief btw kosten. Bijkomend probleem: als we de ventilatie tijdens voorstellingen op volle kracht laten werken zorgt dat voor een storend geluid. Dan heeft het toch weinig nut. In de toekomst zullen we alvast 'de blackbox', onze nog te realiseren tweede zaal, van de juiste koeling voorzien."

 • Tom Van Houtte

  Verkoop gronden Regenboogstadion

  Bernard Loosveldt (N-VA) gooide de verkoop van een aantal gronden nabij het Regenboogstadion op tafel. Hij wou onder meer weten hoeveel projectontwikkelaars hebben ingetekend voor de bouw van onder meer appartementen en een hotel.

  Burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V): "Drie projectontwikkelaars hebben een voorstel ingediend en dat zijn de groepen rond Eribo, ION en Vanhaerents."

  De gronden aan het Regenboogstadion die zullen worden bebouwd.

  De gronden aan het Regenboogstadion die zullen worden bebouwd. © GF

 • Tom Van Houtte

  'Vervuiling' park Casier

  Heidi Vandenbroeke ging tijdens het vragenuurtje dieper in op de netheid van het park Casier, want vooral in de weekends laat die op bepaalde plaatsen soms te wensen over. Ze kaartte het probleem onlangs aan in Het Wekelijks Nieuws Waregem. "Het probleem werd aangekaart en erkend. Wat zal concreet worden ondernomen om de kwestie aan te pakken en op te lossen?"

  Schepen van Milieu Peter Desmet (CD&V): "Ik geef toe: in het weekend kampen we met problemen. Vandaar zullen ook op zondag twee personeelsleden van de technische dienst worden ingezet om het park proper te houden. De politie kreeg ook al de vraag om vaker te patrouilleren. En effectieve sancties door de invoering van het GAS-reglement zullen zeker een afschrikeffect sorteren."

 • Tom Van Houtte

  Veiliger Wortegemseweg

  Na het ongeval van 21 april in de Wortegemseweg, waarbij een 10-jarig kind van de weg werd gereden, ijvert Inge Vandevelde (Groen) voor een veiliger invalsweg. "Het stadsbestuur onderzoekt de mogelijkheid om flitspalen te laten installeren, maar beter zou zijn om in te zetten op veilige, afgescheiden fietspaden en tegelijk te definitieve, snelheidsremmende maatregelen aan te brengen, zeker op kaarsrechte wegen zoals de Wortegemseweg."

  Schepen van Mobiliteit Kristof Chanterie (CD&V): "Financieel is het niet haalbaar om in één legislatuur meerdere invalswegen grondig aan te pakken. Dit najaar start de provincie bijvoorbeeld al een studie voor fietsinfrastructuur in de Desselgemseweg en Waregemstraat. Snelheidsremmende maatregelen zoals drempels kunnen in het geval van een straat als de Wortegemseweg alleen maar als de maximale snelheid 50 km per uur bedraagt."

  Zicht op de Wortegemseweg.

  Zicht op de Wortegemseweg. © GF

 • Tom Van Houtte

  Waregem en autovrije zondag

  Inge Vandevelde (Groen) wou eens weten of Waregem in navolging van andere regiosteden als Kortrijk, Deinze, Ieper en Roeselare niet deelneemt aan autovrije zondag. Die vindt plaats midden september. "Zo zouden we kunnen experimenteren met een autovrij (markt)centrum", meent het oppositielid.

  Schepen van Mobiliteit Kristof Chanterie (CD&V): "De Markt en het centrum worden al meerdere keren in het jaar verkeersvrij gemaakt voor evenementen. De bewoners kunnen er ondanks de moeilijkheden die ze ondervinden mee leven omdat er op die momenten veel gebeurt in hun straten. Ze kunnen er echter niet bij dat hun straat wordt afgesloten zonder dat er iets op stapel staat."

  Mario Verhellen (SP.A): "Je kunt natuurlijk altijd evenementen plannen..."

 • Tom Van Houtte

  Laattijdige aankondiging start werken parking Olm?

  Tijdens het vragenuurtje vroeg Xander Pruvoost (N-VA) zich luidop af waarom de start van de heraanleg van de parking Olm op maandag 23 mei pas op vrijdag 20 mei werd aangekondigd in een kort bericht op de website van de stad en in een aantal media. "Veel te laat", aldus het oppositielid. "Nog erger was het feit dat de aannemer blijkbaar al voor het weekend afsluitingen plaatste op de parking, waardoor je niet langer via de Olmstraat kon oprijden en via de Processiestraat afrijden, of omgekeerd. Er waren zelfs auto's die helemaal niet meer weg konden."

  Schepen van Openbare Werken Maria Polfliet (CD&V): "De aankondiging van de werken stond al in De Sprong van februari. Er gebeurden ook de nodige aanplakkingen ruim vooraf. De opsplitsing is op vrijdag gebeurd, maar de parking kon dan nog worden gebruikt. Wij hebben geen weet van geblokkeerde wagens. Beide delen van de parking hadden nog een uitrit."

  De parking van De Olm zoals ze er voor de start van de heraanleg uitzag.

  De parking van De Olm zoals ze er voor de start van de heraanleg uitzag. © Foto a-DJW

 • Tom Van Houtte

  Drie jaar langer Cyclocross Masters

  De raad is het eens met de verdere organisatie van de Cyclocross Masters in het centrum van Waregem. De afsluiter van het veldritseizoen vindt ook in de jaren 2017, 2018 en 2019 aan de Gaverbeek plaats. De stad betaalt elk jaar een toelage van 15.000 euro aan organisator Golazo, maar kan dat bedrag drukken door zelf sponsors te introduceren.

  Sven Nys tijdens de Cyclocross Masters.

  Sven Nys tijdens de Cyclocross Masters. © BELGA

 • Tom Van Houtte

  Planologisch attest Matthys (Desselgem)

  Machineproducent Matthys, een 'buur' van MGC in de Leemputstraat in Desselgem, heeft eveneens uitbreidingsplannen. Matthys wil een bijkomend atelier voor de productie van machines, extra bureaus, een bijkomende parking en het optrekken van een bestaand atelier naar een hoogte van 10 meter. Ook dit planologisch attest werd - inclusief voorwaarden opgelegd door de stad - goedgekeurd. Op langere termijn wil het bedrijf een extra atelier van 4.500 vierkante meter met parking realiseren, maar die uitbreiding moet verder worden onderzocht bij de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP).

  Inge Vandevelde van Groen vindt het ook hier ongepast dat het bedrijf nog wil uitbreiden in herbevestigd agrarisch gebied. "De bewoners zijn ook al met twaalf bezwaarschriften op de proppen gekomen, omdat ze allerhande klachten hebben. We zijn ook hier bezorgd dat bedrijven sluipend kunnen uitbreiden waar ze dat beter niet doen." Ook nu stemde Groen tegen.

  Kristof Chanterie, schepen van Economie (CD&V): "Landbouw en Visserij adviseert dit dossier nochtans redelijk gunstig. In de opgelegde voorwaarden komt Gecoro tegemoet aan een groot aantal bezwaren van de buren."

 • Tom Van Houtte

  Planologisch attest MGC Subcontracting (Desselgem)

  De raad staat het bedrijf MGC Subcontracting in Desselgem, toeleveringsbedrijf in verspaning en walsen, een voorwaardelijk gunstig planologisch attest toe. Het voorziet op korte termijn in de bouw van een nieuwe loods met inbegrip van de conciërgewoning, een bijkomende brandweg, een personeelsparking vooraan de site en een groene afbakening van het bedrijf. Het stadsbestuur verleent gunstig advies, maar legt het bedrijf een aantal voorwaarden op, zoals een inkleding met groenbuffers die dient te worden voorzien vooraleer de bouwaanvraag voor de nieuwe loods wordt ingediend. MGC mag na de geplande uitbreiding geen extra open ruimte meer inpalmen.

  Inge Vandevelde (Groen): "Dit jonge bedrijf ligt in herbevestigd agrarisch gebied. Het wil binnen de zeven jaar al uitbreiden met zestig procent van zijn huidige volume. Wij vermoeden dat het niet lang zal duren vooraleer het nog eens een uitbreiding vraagt. En dat zien we niet zitten. Vandaar dat we tegen zullen stemmen."

 • Tom Van Houtte

  Trager in de Staakmolenstraat

  Ook in de Staakmolenstraat wordt het snelle verkeer aan banden gelegd, in dit geval door asverschuivingen aan te brengen.

 • Tom Van Houtte

  Rotonde op kruispunt Nieuwenhovestraat-Jules Haerinckstraat

  Aangezien bestuurders te weinig de voorrang van rechts-regel respecteren op het kruispunt van de Nieuwenhovestraat met de Jules Haerinckstraat en ze die laatste straat te snel in- en uitrazen, wordt daar een rotonde aangelegd. De raad heeft zich daarmee akkoord verklaard.

  Het kruispunt van de Nieuwenhovestraat en de Jules Haerinckstraat.

  Het kruispunt van de Nieuwenhovestraat en de Jules Haerinckstraat. © GF

 • Tom Van Houtte

  Ook afgesloten fietsplaatsen op Expoparking

  Het stadsbestuur zal in de toekomst ook afgesloten fietsenbergingen aanbieden op de Expoparking. Ze zijn bedoeld voor werknemers die in het centrum werken en buiten Waregem wonen. Zo'n fietsparkeerplaats is gratis en niet te combineren met een parkeerabonnement.

 • Tom Van Houtte

  Fietsleasesubsidie van 10 euro per maand

  Aansluitend bij het vorige punt heeft de raad ook het subsidiereglement voor een fietslease goedgekeurd. Die is specifiek voor werknemers die niet binnen de zone kortparkeren wonen en die minimaal een halftijdse tewerkstelling hebben binnen die zone. Werknemers die een parkeerabonnement nemen binnen het centrum kunnen die niet combineren met een fietsleasevergoeding. Die bedraagt 10 euro per maand.

 • Tom Van Houtte

  Stad stimuleert het gebruik van de fiets

  In het kader van de invoering van een nieuw parkeerbeleidsplan begin oktober zet de stad ook in op maatregelen om het fietsverkeer binnen het centrum te stimuleren. Zo zal je op de grote parking aan Waregem Expo een Blue-bike kunnen huren voor 1 euro per dag. De zogenoemde 'Blue-bike-hub' omvat een sleutelautomaat en twaalf fietsen. Met het budget dat het stadsbestuur heeft vastgelegd - 72.000 euro - moet tevens een overkapping voor de fietsen worden gebouwd. Ook de levering en plaatsing van fietskluizen en fietstrommels voor twintig tweewielers op de parking is in dat bedrag begrepen.

  De parking aan Waregem Expo waar men een fiets zal kunnen huren.

  De parking aan Waregem Expo waar men een fiets zal kunnen huren. © GF

 • Tom Van Houtte

  Parochiekerken blijven (voorlopig) behouden

  De parochiekerken van Beveren-Leie, Desselgem, Sint-Eloois-Vijve, het Gaverke, De Biest, Nieuwenhove en de dekenale kerk, alsook de annexkerk op De Jager worden tot minstens 2019 behouden voor de eredienst met occasioneel en multifunctioneel gebruik. De gemeenteraad heeft het desbetreffende kerkplan, zij het zeker niet voltallig, goedgekeurd. Op vraag van het bisdom is de afspraak wel dat, voorafgaandelijk aan de opmaak van het volgende meerjarenplan 2020-2025, een nieuwe studie wordt uitgevoerd inzake het gebruik van de kerkgebouwen.

  Xander Pruvoost (N-VA): "De stad etaleert hier geen langetermijnvisie en alleen de katholieke kerken komen aan bod. Een beperkt medegebruik is onvoldoende. Jullie riskeren met deze werkwijze belangrijke erfgoedsubsidies te mislopen. Ik vraag me af hoe hoog de jaarlijkse kosten voor onder meer energieverbruik en onderhoud oplopen."

  Mario Verhellen (SP.A): "Wie hier een niet-confessionele uitvaart wil organiseren, moet ofwel naar een uitvaartcentrum, ofwel naar het crematorium, maar die locaties zijn niet altijd voldoende groot. Voor uitvaartdiensten waar men echt veel volk verwacht moet men uitwijken naar ontmoetingscentra etcetera. Niet ideaal."

  Inge Vandevelde (Groen) vroeg aan schepen van Patrimonium Rik Soens (CD&V) wie beslist over de 'multifunctionaliteit' van de kerken.

  Rik Soens: "Het kerkenplan is nodig, ook en vooral in het licht van renovaties. Met de problematiek van uitvaartlocaties zullen we in de toekomst zeker rekening moeten houden. Het gebruik van de kerken berust op de verantwoordelijkheid van de kerkfabriek als beheerder. Wij hanteren met geen enkele parochiale eenheid een afsprakennota. Er vinden al concerten en modeshows plaats in onze kerken, maar het zal nog even duren voor er grote fuiven worden gehouden."

  Open VLD onthield zich op het voorgaande punt over de rekeningen van 2015 van de Waregemse kerkfabrieken. Xavier Wyckhuyse: "Wij vinden het niet meer van deze tijd dat aan een instituut dat zelf over zo veel geld beschikt nog een subsidie van 415.000 euro wordt gegeven."

  De Sint-Eligiuskerk van Sint-Eloois-Vijve.

  De Sint-Eligiuskerk van Sint-Eloois-Vijve. © GF

 • Tom Van Houtte

  Gemeentelijke administratieve sancties (GAS) vanaf 1 oktober

  De raad heeft ingestemd met het ontwerp van politieverordening die ook de invoering van gemeentelijke administratieve sancties (GAS) inhoudt op 1 oktober. Het GAS-reglement laat toe om klassieke inbreuken als wildplassen, nachtlawaai, kleine winkeldiefstallen, het opzettelijk beschadigen van roerende goederen en het dragen van kleding die het gezicht onherkenbaar maakt op een vlotte manier te bestraffen. Het stadsbestuur wil er ook de plaag van het foutparkeren strenger mee aanpakken. Leidt een gemeentelijke administratieve sanctie effectief tot een GAS-boete, dan kan die voor meerderjarigen maximaal 350 euro en voor minderjarigen maximaal 175 euro bedragen. De afhandeling van de GAS-dossiers gebeurt door het gespecialiseerde team van de stad Kortrijk, omdat het voor Waregem (voorlopig) te duur zou uitvallen om daarvoor een eigen ploeg aan te stellen.

  Mario Verhellen en SP.A vinden dat het GAS-reglement permanent moet worden geëvalueerd. "Hoe dan ook zullen we ons politiekorps moeten versterken, want onze parkeerwachters bijvoorbeeld komen amper buiten de ring. We zitten met gemengde gevoelens en zullen ons dan ook onthouden."

  Burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V): "Het is nochtans jouw fractie die heeft aangedrongen op de invoering van GAS-boetes."

  Jan Balduck (N-VA) vindt de GAS-boetes oké. "Maar niet de plasboetes. Van waar die preutsheid dat er niet meer tegen bomen mag worden geplast?"

  In de volgende editie van De Sprong zal een volledig katern aan het GAS-reglement worden gewijd.

 • Tom Van Houtte

  De raad is begonnen

  Delphine Cloet (Open VLD) zal iets later op de afspraak zijn, maar voorts is het halfrond au grand complet.

 • Tom Van Houtte

  Groen ijvert voor veiligere Wortegemseweg

  Na het ongeval van 21 april in de Wortegemseweg, waarbij een 10-jarig kind van de weg werd gereden, zal Inge Vandevelde (Groen) vanavond ijveren voor een veiliger invalsweg. "Het stadsbestuur onderzoekt de mogelijkheid om flitspalen te laten installeren, maar beter zou zijn om in te zetten op veilige, afgescheiden fietspaden en tegelijk te definitieve, snelheidsremmende maatregelen aan te brengen, zeker op kaarsrechte wegen zoals de Wortegemseweg."

  De Wortegemseweg: kaarsrecht en dus gevoelig aan hoge snelheden.

  De Wortegemseweg: kaarsrecht en dus gevoelig aan hoge snelheden. © GF

 • Tom Van Houtte

  In een notendop

  De samenstelling van de Waregemse gemeenteraad.

  De samenstelling van de Waregemse raad.

  De samenstelling van de Waregemse raad. © GF

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!