Live Herbeleef de gemeenteraad in Waregem: 'de Rassing' mag op kunstgrasveld(en) hopen

08/11/16 om 14:13 - Bijgewerkt om 20:03

De Waregemse raad boog zich dinsdagavond over 18 agendapunten en 4 vragen. Onder meer de heraanleg van de omgeving tussen het Regenboogstadion en De Treffer kwamen aan bod, maar ook het project van de intergemeentelijke recyclageparken waarbij inwoners van Waregem voortaan ook naar de bakkenparken van Deerlijk en Wielsbeke kunnen.

Herbeleef de gemeenteraad in Waregem: 'de Rassing' mag op kunstgrasveld(en) hopen

© Foto a-HDV

 • Randy De Clercq

  Einde raad

  Sinterklaas legt volgende maand een verse gemeenteraad in ons schoentje. Afspraak op dinsdag 6 december!

  Lees ons gemeenteraadsverslag ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Waregem.

 • Randy De Clercq

  Groen wil ecologisch urnenbos en bloemenweide op begraafplaats Desselgem

  Nog raadslid Inge Vandevelde wil dat de begraafplaats in de Schoendalestraat in Desselgem iets meer wordt 'aangekleed'. "Nu is het nog een groot open grasveld met een bomenrij aan de zijkant. Het raadslid stelt voor om in de rechtse hoek, het stuk dat aanleunt bij het geboortebos, een ecologisch urnenbos te laten ontstaan waarbij de begraven afbreekurne een boom krijgt. In de linkse hoek van de begraafplaats, daar waar er geen zerken staan, wil Inge Vandevelde een bloemenweide ingezaaid zien.

  Schepen van Bevolking en Groen Peter Desmet (CD&V): "We zullen dat heel welwillend bekijken, we vinden het een goed idee. We nemen het mee."

 • Randy De Clercq

  Buren blijven klagen over geluidshinder Vangaever

  Raadslid Inge Vandevelde (Groen) blijft de klokkenluider van dienst voor de overlast die het bedrijf nv Bobcat Vangaever omwonenden bezorgt. "In tegenstelling tot wat het bedrijf beweert wordt de koer achteraan erg frequent gebruikt. Tijdens de vakantie werd gewerkt van 6 tot 21 uur, zelfs op zaterdag. Machines voeren manoeuvres uit tot op 3 meter van de perceelgrens. Hoe zit het dan met de beperkende voorwaarden die het stadsbestuur heeft opgelegd?" vroeg het raadslid zich af. Inge Vandevelde wou ook weten wat het stadsbestuur zal ondernemen om een klasse 2-milieuvergunning die het bedrijf heeft aangevraagd te verhinderen.

  "Het is al een voldoende signaal dat we de klasse 2-vergunning hebben geweigerd. Als het bedrijf een nieuwe vergunning wil, dan gaat het best op zoek naar een andere locatie", reageert burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V) op de vraag van Inge Vandevelde over Bobcat Vangaever. "De politie heeft een speciale milieu-afdeling en die mensen controleren wel degelijk. Zo heb ik de politie op 28 oktober gevraagd een verslag op te maken over het bedrijf."

  Bobcat Vangaever.

  Bobcat Vangaever. © GF

 • Randy De Clercq

  Speelt Racing Waregemvanaf volgend seizoen op kunstgras?

  CD&V-raadsleden Hilde Dewever, Philip Himpe en Bruno Lahousse vroegen aan hun collega's van het stadsbestuur om het nijpend probleem van de veldbezetting op Racing Waregem aan te pakken. "Op vandaag wijkt de club uit naar de uitbreiding van Zulte Waregem, maar ook daar is de druk op de velden erg hoog. Bovendien zijn de velden in de Mirakelstraat door het intensieve gebruik in zware weersomstandigheden soms moeilijk bespeelbaar." Het trio stelt voor om na afloop van dit seizoen het eerste veld aan te leggen in kunstgras.

  Schepen van Sport Chantal Coussement (CD&V): "De problematiek is ons niet onbekend. We hadden al een constructief overleg met de mensen van de voetbalclub. Ideaal voor Racing Waregem zou zijn de heraanleg van het eerste terrein en in het verlengde het duiveltjesveld in kunstgras en het plaatsen van terreinverlichting op het hoofdveld. We zullen nazien wat budgettair mogelijk is, maar op vandaag kunnen we hier geen uitspraken over doen."

  Antony Kirov (RC Waregem), nog op natuurlijk gras.

  Antony Kirov (RC Waregem), nog op natuurlijk gras. © HDV

 • Randy De Clercq

  Geen gratis parkings bij thuiswedstrijden Zulte Waregem

  Mario Verhellen kan er niet bij dat de grote parkings Waregem Expo en Jeugdcentrum, de belangrijkste gratis alternatieven voor het betalend parkeren in Waregem, niet toegankelijk zijn op momenten dat Zulte Waregem thuis speelt. "Op zaterdagen 22 en 29 oktober waren beide parkings al vanaf de middag afgesloten. Dat leidde tot ergernis bij bezoekers, en terecht. Ik vind dat de stad een evenwaardig alternatief moet kunnen aanbieden op wedstrijddagen, anders zullen de bezoekers van ons centrum in de toekomst nog meer kiezen voor baanwinkels of andere steden in onze regio", aldus het SP.A-raadslid tijdens het vragenuurtje. De socialisten stellen voor om de parkings onder Het Pand en de Zuiderpromenade gratis ter beschikking te stellen als de andere parkings door festiviteiten niet bruikbaar zijn.

  Schepen van Mobiliteit Kristof Chanterie (CD&V): "Het stimuleren van het gebruik van die parkings was een van de doelstellingen van ons nieuw parkeerbeleid en we zien inderdaad dat ze vaker gebruikt worden. Hierdoor zijn er in het centrum meer vrije parkeerplaatsen. Er zijn ook heel wat meer fietsers en voetgangers in ons centrum. Alle 25 plaatsen fietskluizen aan het expo zijn allemaal bezet en er werden nieuwe besteld."

  "Het klopt dat de aangehaalde parkings voorbehouden zijn voor supporters. We zaten onlangs samen met het bestuur van SV Zulte Waregem om dit op te lossen. De oplossing is om aan Waregem Expo voldoende plaats vrij te houden voor werknemers en shoppers. Er zijn gemiddeld 7 thuiswedstrijden op een zaterdag, dat is niet zoveel, maar we moeten de mensen wel een plaats bieden op de gratis parkings. We zullen de komende weken analyseren hoeveel plaatsen bezet zijn op niet-voetbalzaterdagen. Als we dergelijke gratis parkings deels vrijhouden, zal een deel van de voetbalsupporters in de toekomst wel moeten uitwijken naar de betalende parkings als Het Pand en de ZuidPromenade."

  Gratis parkeren op zaterdag in de centrumparkings is geen optie, omdat je dan weer het drukke zoekverkeer van vroeger krijgt, besluit de schepen.

  Foto HDV

  Foto HDV © Foto HDV

 • Randy De Clercq

  Inwoners van Waregem ook welkom op andere containerparken

  Waregem stapt vanaf 1 januari 2017 samen met Deerlijk en Wielsbeke in het project van de intergemeentelijke recyclageparken. Belangrijkste gevolg voor de inwoners van de betrokken gemeenten en stad is dat ze welkom zijn op alle vier de bakkenparken. De afvalintercommunale Imog zal een huishoudelijk reglement opmaken dat geldig is op de vier locaties. Er wordt ook een retributiereglement opgesteld. Het minimumtarief voor wie betalende fracties meebrengt zal altijd 2 euro bedragen.

  Dit nieuwe reglement werd unaniem goedgekeurd. Over de nieuwe tarieven van het containerpark was er wel problemen. "Niet dat we iets hebben tegen 'de vervuiler betaalt', wel tegen het feit dat er nog altijd een milieuheffing bestaat, ongeacht zijn of haar inkomen. Dat kan niet voor ons", aldus Mario Verhellen (SP.A).

 • Randy De Clercq

  Nieuwe parking tussen Regenboogstadion en De Treffer

  De omgeving tussen de nieuwste koptribune van het Regenboogstadion en De Treffer wordt in een nieuw kleedje gestopt. De site krijgt één grote parking en een fiets-wandelverbinding van de Zuiderlaan tot de bestaande zone voor trage weggebruikers aan de vijvers en langs het zwembad tot aan de Meersstraat. Een studiebureau werkte een ontwerp uit en dat wordt op ruim 895.000 euro exclusief btw geraamd. De raad geeft hiervoor zijn fiat.

  Inge Vandevelde (Groen) vroeg zich af hoe het zat met ideeën rond de verfraaiing van het wandelpad en fietsroute. "Dat past perfect binnen dit project, maar er zitten nog een aantal zaken in de pipeline", aldus Kristof Chanterie (CD&V), schepen van Ruimtelijke Ordening. "Zoals een wandelpad naar Schakelstraat en ZuidBoulevard."

  Ook Mario Verhellen (SP.A) had wat opmerkingen. "Wat met het wegvallen van de bomen? En we hebben vorig jaar al eens de herinrichting goedgekeurd en toen stond daar een bedrag van 500.000 euro op de parking en omgeving. Ik val van mijn stoel als ik het bedrag hier vandaag bekijk. Ruim 1 miljoen euro (incl. BTW). Per parkeerplaats is dat 10.000 euro!"

  "Kort door de bocht", vond burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V). "Het zorgt voor een betere bereikbaarheid van het stadhuis en het zwembad, daardoor is het bedrag gewijzigd", aldus Maria Polfliet (CD&V), schepen van Openbare Werken. "We willen het goed en degelijk doen."

  nieuwe tribune

  nieuwe tribune © GF

 • Randy De Clercq

  Mario

  Het is niet altijd simpel om voorzitter te zijn... Zo sprak burgemeester Kurt Vanryckeghem daarnet het gemeenteraadslid Mario Verhellen aan met 'Maria'. "Met mijn excuses", klonk het.

 • Randy De Clercq

  Stad vraagt 10.000 euro huur aan Koersmaatschappij

  De raad heeft ingestemd met bijkomende afspraken voor het bezoekerscentrum Hippo.War over de Eerste Wereldoorlog op de hippodroom. Vanaf 2019 betaalt de Koninklijke Waregemse Koersmaatschappij 10.000 euro om de verdieping van het museum twee weken voor en een week na Waregem Koerse te huren. Het stadsbestuur mag in die periode het materiaal uit het bezoekerscentrum zonder kosten opbergen in de opslagplaats op de benedenverdieping. Ook krijgt de stad een sleutel van de toegangspoort voor het geval de hippodroom is afgesloten.

  Bernard Loosveldt vindt de 10.000 euro maar wat weinig. "Ik worstel een beetje met deze voorwaarden", aldus Loosveldt (N-VA). "De stad had wat meer kunnen vragen, gezien de investering." Burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V) stelt dat deze overeenkomst deel uitmaakt van de overeenkomst die met de aankoop gepaard ging. "Wij vragen misschien ietwat beperktere huur, maar wij hebben ook voordelig de verdieping kunnen aankopen."

  De nieuwe tribune van Waregem Koerse. (Foto Ronny Neirinck)

  De nieuwe tribune van Waregem Koerse. (Foto Ronny Neirinck) © De nieuwe tribune van Waregem Koerse. (Foto Ronny Neirinck)

 • Randy De Clercq

  De gemeenteraad is begonnen…

  De muziek werd uitgeschakeld, burgemeester Kurt Vanryckeghem opent de gemeenteraad. Xander Pruvoost en Xavier Wyckhuyse stuurden verontschuldigingen, ze zitten vast in een van de vele files die ons land rijk is.

 • Randy De Clercq

  Buren blijven klagen over geluidshinder Vangaever

  Inge Vandevelde (Groen) blijft de klokkenluider van dienst voor de overlast die het bedrijf nv Bobcat Vangaever omwonenden bezorgt. "In tegenstelling tot wat het bedrijf beweert wordt de koer achteraan erg frequent gebruikt. Tijdens het verlof werd gewerkt van 6 tot 21 uur, zelfs op zaterdag. Machines voeren manoeuvres uit tot op 3 meter van de perceelgrens. Hoe zit het dan met de beperkende voorwaarden die het stadsbestuur heeft opgelegd?" wil ze straks tijdens het vragenuurtje weten.

 • Randy De Clercq

  In een notendop

  Zo ziet de Waregemse raad eruit.

  De samenstelling van de Waregemse raad.

  De samenstelling van de Waregemse raad. © GF

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!