Live Herbeleef de gemeenteraad in Veurne: interpellatie over het presentiegeld van raadsleden

22/05/17 om 14:58 - Bijgewerkt om 21:44

Maandagavond kwam de gemeenteraad van Veurne samen in de Seylsteen.

Herbeleef de gemeenteraad in Veurne: interpellatie over het presentiegeld van raadsleden

© MF

 • Matthias Feyen

  Het zit erop

  Lees ook over de gemeenteraad in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Veurne/Diksmuide, van vrijdag 26 mei.

 • Matthias Feyen

  Activiteiten op publiciteitsborden

  Dirk Kesteloot (N-VA):"Activiteiten van de stad worden aangekondigd op publiciteitsborden ter hoogte van de invalswegen. Waarom blijven die borden hangen tot meer dan een maand na de activiteiten?"

  "We kunnen tot drie activiteiten op die borden aankondigen. Het hangt voor een stuk af van de frequentie, maar de echte reden is dat dit meegenomen wordt op een ronde van de technische dienst. Zij bundelen dit. We willen hiervoor geen manuren apart voorzien. Naar de toekomst toe zijn er sowieso modernere communicatiemiddelen mogelijk, denk aan digitale borden. De komende periode is er gemiddeld om de twee weken een evenement, maar je hebt een punt", aldus schepen Celine Mouton (Veurne Plus).

 • Matthias Feyen

  Wandelpaden in stadspark

  Dirk Kesteloot (N-VA): "De wandelpaden van het stadspark moeten dringend nagekeken worden. Bij nat weer blijft het water op vele plaatsen staan en zijn de plastic grasdallen zichtbaar. Om beschadiging van deze grasdallen in kunststof te voorkomen, moet er gemalen baksteen aangebracht worden. Wanneer zullen deze werken uitgevoerd worden en valt dit nog onder de waarborg?"

  Schepen Anne Dequidt (CD&V): "Die opdracht werd doorgegeven aan de technische dienst. De steentjes moeten zeker bijgevuld worden."

 • Matthias Feyen

  Rubberkorrels op kunstgrasveld

  Dirk Kesteloot (N-VA): "Onlangs was er heisa omtrent het gebruik van rubberkorrels om kunstgrasvelden op te vullen. Mogelijk zijn deze korrels kankerverwekkend. Zal het stadsbestuur de gebruikte rubberkorrels van het kunstgrasveld op het Will Tura Sportpark laten onderzoeken?"

  Schepen van Sport Pascal Sticker (Veurne Plus): "Toen er wat ruchtbaarheid was over deze materie, contacteerden we snel de leverancier van het kunstgras. Bijkomend onderzoek achten we vandaag niet nodig."

 • Matthias Feyen

  Interpellatie over het recht op presentiegeld

  Matthijs Dekeyser (N-VA): "Een tijd geleden verloor de politiek een deel van zijn geloofwaardigheid door de zitpenningen en uitkeringen die sommige politici krijgen. Het stadsbestuur gaf daarop begin dit jaar een lijst van alle gemeenteraadsleden en hun presentiegelden. Ook in het huishoudelijk reglement staan deze bedragen geschreven. Wat ik echter niet terugvind, is de aanwezigheidstijd. Hoe lang moet een gemeenteraadslid aanwezig zijn op een vergadering om recht te hebben op presentiegeld? Ik zou graag een aanwezigheidsperiode per vergadering willen voorzien in het reglement. Wat vindt het stadsbestuur van deze denkpiste en hoe vertaalt zich dat in de praktijk?"

  Burgemeester Peter Roose (Veurne Plus): "Ik heb een overzicht van wanneer je presentiegeld kan krijgen. In het gemeentedecreet staat wie recht heeft op dat geld en in welke omstandigheden. Het presentiegeld is een vergoeding voor de tijd die mandatarissen spenderen aan hun mandaat. Ik ben het met u eens dat raadsleden maximaal aanwezig moeten zijn tijdens de vergaderingen, en dat is hier het geval. Niemand in deze zaal loopt er de kantjes vanaf. Ik zou mijn administratieve diensten moeten vragen om de tijd van de raadsleden hier bij te houden en dat zou ik liever niet doen. Inhoudelijk ben ik het wel eens met uw voorstel, maar niet van die mate om dit vast te leggen in een artikel. Dit is hier dus niet aan de orde. Ik feliciteer jullie met jullie maximale aanwezigheid. Het wordt inderdaad genoteerd wie later binnenkomt, maar niet hoe laat."

  "En als je de zitting schorst ook", lacht schepen Jan Verfaillie.

 • Matthias Feyen

  Huis-aan-huisblaadje

  Dirk Kesteloot (N-VA) maakt bij zijn collega's van de meerderheid reclame voor het huis-aan-huisblad van N-VA Veurne dat binnenkort verschijnt.

  Schepen Pascal Sticker (Veurne Plus) vindt niet dat dat ter zake doet bij de vaststelling van het tracé van de aan te leggen wegenis langs de Sint-Idesbaldusstraat.

 • Matthias Feyen

  Nachtelijke verkoop van alcohol

  "De nachtelijke verkoop van alcohol kan een bedreiging zijn voor de leefbaarheid van de buurten en de gezondheid van vooral jongeren. Daarom wordt de verkoop van alle dranken waarvan het alcoholpercentage hoger is dan 5,2 procent verboden tussen 22 uur en 6 uur in alle verkooppunten behalve horecazaken en vergunde evenementen op het openbaar domein", aldus het volgende agendapunt.

  Matthijs Dekeyser (N-VA) staat stil bij de financiële gevolgen voor de uitbaters van nachtwinkels. "Bovendien is er maar een kleine minderheid die voor overlast zorgt. De politie haalt bovendien aan dat de overlast door alcoholgebruikers niet per se iets te maken heeft met de aankoop in nachtwinkels. Dit punt zal bijdragen tot minder overlast, daar ben ik ook van overtuigd, maar geen enkele Veurnaar zal na 22 uur nog sterkedrank kunnen kopen", aldus Matthijs Dekeyser.

  Daarop ontstaat een ludieke situatie waarbij meerdere raadsleden verschillende drankmerken roepen tijdens de zitting. "Duvel! Leffe!", klinkt het op de banken van meerderheid en oppositie.

  Bevoegd schepen Celine Mouton (Veurne Plus) stelt dat er voorheen al overleg was met de uitbaters van nachtwinkels, maar niet met de nieuwere zaakvoerder. "Ze gaan een keuze moeten maken tussen dag- of nachtwinkel", klinkt het.

  "Wie zal overtredingen vaststellen", wil Mario Haelewyck (Open VLD) weten. "De politie kan bij overlast een pv opmaken zodat de ambtenaar een GAS-boete kan uitschrijven", aldus nog Celine Mouton.

  "Als gemeente kan je het functioneren van nachtwinkels zo beperkt mogelijk maken om de wildgroei tegen te gaan", verwijst schepen Jan Verfaillie (CD&V) nog even naar de gemeenteraad van april.

  "Het woord overlast valt hier regelmatig, alhoewel de politie daar niet altijd naar verwijst", haalt Wouter Vanlouwe (N-VA) nog aan. De oppositie onthoudt zich bij het agendapunt.

 • Matthias Feyen

  "Kemels van fouten"

  De bespreking van het reglement 'Open Kiosk' voor straatartiesten in het stadspark van Veurne zorgt voor een onverwachte opmerking bij Dirk Kesteloot (N-VA). "Dit staat vol met fouten. Ik lees historische Veurne, publiektrekkers en volkscafe zonder é. Dit kan echt niet door de beugel als officieel document", klinkt het, wat voor wenkbrauwgefrons zorgt bij schepen Nathalie Delva (CD&V).

  "Als uw enige opmerking een taalkwestie is, dan ben ik blij dat u het inhoudelijk eens bent met dit punt", zegt ze bits

  "Kunnen alle mogelijkheden van podiumkunsten in de kiosk? Van vuuracts tot dieren bijvoorbeeld", wil het raadslid nog weten. Enkel instrumentale muziek, zang, poëzie, theater en stand up comedy (sic) worden vermeld als mogelijkheden.

  "Net zoals collega Mario Haelewyck staan wij ook achter dit voorstel, maar het is jammer dat u ons principe van mogelijke aansprakelijkheid niet meeneemt", aldus nog Dirk Kesteloot.

 • Matthias Feyen

  In de slaapkamer van schepen Delva...

  In haar enthousiaste uitleg bij het agendapunt over het werkingsverslag 2016 en de balans 2016 van projectvereniging Achthoek laat schepen van Vrije Tijd Nathalie Delva (CD&V) weten dat er een e-reader op haar nachtkastje ligt en dat zoiets zeker de moeite is.

  De schepen wil een filmpje afspelen over het project Iedereen Danser, maar het beeld wil niet mee. De raadsleden horen alleen geluid...

 • Matthias Feyen

  Stemmen geblazen (bis)

  Met 17 stemmen wordt Jonas Bel (Veurne Plus) verkozen als vertegenwoordiger voor de algemene raad van FIGGA. Guido Hoste (CD&V) krijgt twee stemmen achter zijn naam.

  Zijn traditionele ludieke uitsmijter "Ik zal wel voor taxi spelen" ontbreekt ook deze keer niet.

 • Matthias Feyen

  Zitting geschorst

  De gemeenteraad is even geschorst op vraag van N-VA bij het punt over de agenda van de algemene vergadering van Gaselwest.

  Op tafel liggen enkele opties bij de 'aansluiting tot de activiteit warmte'. "We hebben dat hier nog maar net op ons bord gekregen", reageert Wouter Vanlouwe (N-VA) misnoegd.

  "Wij kiezen voor keuze drie; we wachten tot de partners met plannen komen. Op die manier houden we zelf de regie in handen", reageert burgemeester Peter Roose (Veurne Plus) als Katrien Rabaey (N-VA) oppert dat de meerderheid indirect voor optie twee kiest.

  "Deze insteek komt van Vlaams minister voor Energie", merkt Mario Haelewyck (Open VLD) op. "Wij hebben daar geen brief van gekregen", reageert de burgemeester.

 • Matthias Feyen

  Stemmen geblazen

  Jef Germonpré (CD&V) wordt aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van de IVOO.

 • Matthias Feyen

  Lege doos

  Mario Haelewyck (Open VLD) heeft een lege doos voor zich. "Gezien de zeer beperkte agenda met amper inhoudelijke punten, kunnen we beter de gemeenteraad opdoeken. De bevoegdheden waarover wij als gemeenteraadsleden rechtstreeks in de gemeenteraad nog zeggenschap of een politiek platform hebben, daalt de laatste jaren zienderogen", klinkt het.

  "Heel wat dossiers worden overgeheveld naar andere organen zoals het Autonoom Gemeentebedrijf Veurne, waar men achter gesloten deuren en ver van publieke inmenging handelt", aldus Mario Haelewyck in een schriftelijke mededeling. "Het dossier rond de inplanting van de mobilhomeparking is nog altijd niet als agendapunt op de dagorde van de gemeenteraad geplaatst. De herlokalisatie van de vroegere muziekacademie is nog altijd niet besproken en het aspect mobiliteit blijft in Veurne dode letter."

  Voorlopig is zijn lege doos nog niet opgevallen bij de start van de zitting...

 • Matthias Feyen

  Vier interpellaties van N-VA Veurne

  Dirk Kesteloot (N-VA) interpelleert over het gebruik van rubberkorrels om kunstgrasvelden op te vullen op het Will Tura Sportpark. Die zouden kankerverwekkend kunnen zijn. Hij stelt ook een vraag over de wandelpaden van het stadspark, die volgens hem dringend nagekeken moeten worden. Het N-VA-raadslid komt ook tussen over aankondigingen op publiciteitsborden van de stad.

  Matthijs Dekeyser (N-VA) komt tussen over de duur van aanwezigheid van raadsleden op de gemeenteraad en commissievergaderingen. Hij wil het huishoudelijk reglement aanpassen en een aanwezigheidstijd voor raadsleden laten opnemen. "Ik denk dat het naar de burger toe maar politiek correct is dat men een zekere tijd aanwezig moet zijn om te kunnen bijdragen aan het democratisch proces. Zo niet heeft die persoon geen recht op presentiegeld", klinkt het.

 • Matthias Feyen

  Beperkte agenda

  De zitting vanavond zal vermoedelijk niet zo lang duren. Er staan 15 punten op de agenda.

 • Matthias Feyen

  In een notendop

  Samenstelling gemeenteraad Veurn

  Samenstelling gemeenteraad Veurn © KW

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!