Live Herbeleef de gemeenteraad in Torhout

19/10/15 om 15:47 - Bijgewerkt om 21:05

Er stonden twintig punten op de agenda van de gemeenteraad van Torhout. Je kan het hier nog eens herbeleven, want KW.be ging live vanuit de seminariezaal in het stadskantoor.

 • Tim Vansteelandt

  Korte gemeenteraad zit er al op

  Na minder dan een uur zit de gemeenteraadszitting in Torhout er al op. Twintig punten op de agenda, maar geen hoogvliegers.

  Sprongen er, zij het bescheiden, uit: de subsidie voor de aanleg van een gescheiden afvoersysteem en de suggestie om van een stuk Papebrugstraat blauwe zone te maken.

  Voorzitter Hilde Crevits kreeg de lachers meermaals op haar hand met haar grapjes over het vegetarische raadslid en de aankoop van een basklarinet. Burgemeester Norbert De Cuyper scoorde dan weer met zijn 'olievleksyndroom'.

 • Tim Vansteelandt

  Staan borden in fietsstraat goed?

  Raadslid Ellen De Brabander geeft aan het initiatief van de fietsstraat in de Sint-Jozefstraat toe te juichen. Wel stelt ze het nu van de infoborden en de plaatsing van de wettelijke borden in vraag. "De wettelijke borden zijn niet te lezen voor bestuurders die uit de Keibergstraat komen en voor mensen die het rondpunt nemen in de Bruggestraat, komende vanuit het centrum."

  "Als de wettelijke borden niet op de juiste plaats staan, dan moeten we dat bekijken. Wat de infoborden betreft: ik heb er geen probleem mee dat die links en rechts staan en dat ze een beetje geld kosten. Maar hoe meer informatie we geven, hoe beter. We hebben het warm water niet uitgevonden: ook in andere steden worden dergelijke borden gebruikt", aldus burgemeester Norbert De Cuyper.

  "Ik vind toch dat de borden meer afleiden dan informeren", aldus nog Ellen De Brabander.

  De Sint-Jozefstraat is sinds het begin van het schooljaar een fietsstraat. Dat betekent dat fietsers er voorrang krijgen op motoren en wagens. Ze mogen de helft van de rijbaan gebruiken en bestuurders mogen hen niet inhalen. De snelheid is beperkt tot 30 kilometer per uur.

 • Tim Vansteelandt

  Burgemeester vreest 'olievleksyndroom'

  Gemeenteraadslid Eva Maes wil van het stuk Papebrugstraat tussen de Viaductstraat en het viaduct zelf een bewonerszone maken. "Door de invoering van de blauwe zone in de Bruggestraat en rond het station zijn de problemen daar alleen maar toegenomen, want daar geldt de blauwe zone niet."

  Burgemeester Norbert De Cuyper: "Bewonerszones hebben bepaalde nadelen. Ten eerste: niemand anders mag daar parkeren, dus ook geen bezoekers. En als je daar een bewonerszone van maakt, krijg je een 'olievleksyndroom', want dan zullen de andere straten dat ook vragen. Wel wil ik bekijken om van dat stuk een blauwe zone te maken, zodat de bewoners er met een bewonerskaart kunnen parkeren. Want ik heb begrip voor uw vraag. In de eerstvolgende verkeerscommissie vraag ik daar advies over. Hopelijk is het mogelijk."

 • Tim Vansteelandt

  Torhout erkent orthodoxe geloofsgemeenschap

  Het Agentschap voor Binnenlands Bestuur vroeg de stad Torhout om advies uit te brengen over de aanvraag tot erkenning van de orthodoxe geloofsgemeenschap 'Heilige Johannes de Theoloog'. De gemeenteraad keurde het gunstige advies unaniem goed.

 • Tim Vansteelandt

  "Vraagt iemand een klankfragment?"

  De stad voorziet 8.000 euro voor de aankoop van een basklarinet voor de samenspelklas klarinet van de Academie.

  "Het ledenaantal groeit, momenteel zijn er 1.034 leden", staaft schepen Willy Depoorter.

  "Vraagt iemand een klankfragment?" grapt voorzitter Hilde Crevits.

 • Tim Vansteelandt

  Extra subsidie voor aanleg gescheiden afvoersysteem

  Er wordt een extra gemeentelijke subsidie verleend voor de aanleg van een gescheiden afvoer van huishoudelijk afvalwater en niet-verontreinigd hemelwater voor bestaande particuliere woningen.

  Het bedrag van die gemeentelijke subsidie is het verschil tussen de 50 procent van de bewezen kosten en het toegekende bedrag van Infrax, met een maximum van 400 euro voor aanvragen gelegen langs het tracé van rioleringswerken opgedragen door Aquafin, Infrax en/of de stad.

  Een bijkomende gemeentelijke subsidie voor de aanleg van een gescheiden afvoer van afval- en hemelwater wordt toegekend voor een factuurbedrag tussen 5.000 en 10.000 euro. Dit voor een aandeel van 10 procent van het onkostenbedrag min 5.000 euro, met een maximum van 500 euro.

  "Het is niet veel, ik weet het, maar alle beetjes helpen", aldus burgemeester Norbert De Cuyper.

 • Tim Vansteelandt

  Sportcentrum krijgt draaideur en slagboom

  Aan de ingang van het sportcentrum Benny Vansteelant komen een draaideur en slagboom. De kosten worden geraamd op 13.696,84 euro inclusief btw.

 • Tim Vansteelandt

  Primeur voor gemeenteraad

  Het is de eerste keer dat de gemeenteraad zich moet uitspreken over een planologisch attest, vertelt schepen van ruimtelijke ordening Willy Depoorter. "Vroeger gebeurde dat in het schepencollege."

  Slachthuis Van Hoorweder in de Vredelaan diende een aanvraag tot planologisch attest in voor een uitbreiding van ruimte op de site van de voormalige garage Spillier. De slachtcapaciteit wordt niet vergroot.

  Gemeenteraadslid Jos Bruynooghe keurde het voorstel niet goed, omdat hij twintig jaar geleden besloot geen vlees meer te eten. "Dit zou niet in overeenstemming zijn met mijn eigen levensprincipes."

  "Dankuwel collega voor deze toelichting, u ziet er nog goed uit", grapte Hilde Crevits.

 • Tim Vansteelandt

  Heideveldjes Wallebosdreef

  Natuurpunt Torhout wil graag het beheer van de heideveldjes aan weerszijden van de Wallebosdreef in Groenhovebos overnemen. Daarvoor zou Natuurpunt vanaf 1 januari een onkostenvergoeding van 750 euro ontvangen. Het punt wordt unaniem goedgekeurd.

 • Tim Vansteelandt

  Vertraging

  We zijn met een beetje vertraging begonnen. De gemeenteraad startte later omdat de commissievergadering, die om 19 uur van start ging, was uitgelopen.

 • Tim Vansteelandt

  Twitter mee via #GRTorhout

  KW.be gaat live vanop de gemeenteraad in Torhout. We brengen niet alleen verslag uit van de debatten, we houden ook de sociale media in de gaten. Tweeten doen we op de account @kweeet via de hashtag #GRTorhout

 • Tim Vansteelandt

  In een notendop

  Gemeenteraad Torhout

  Gemeenteraad Torhout © KW

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!