Live Herbeleef de gemeenteraad in Tielt: "Tijd om een planning op te maken voor de renovatie van het Gildhof"

10/11/16 om 14:18 - Bijgewerkt om 21:27

Donderdagavond gooide Tielt de deuren van de raadzaal weer wagenwijd open voor de gemeenteraad van november 2016. De agenda oogde magertjes, en het beloofde vuurwerk aan het einde van de raad naar aanleiding van de situatie in Het Gildhof, dat ondertussen al weken gesloten is na asbestmetingen, bleef uit.

Herbeleef de gemeenteraad in Tielt: "Tijd om een planning op te maken voor de renovatie van het Gildhof"

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

 • Randy De Clercq

  Einde van de gemeenteraad

  Na een lange geheime zitting is de gemeenteraad ten einde. Volgende maand zijn we er natuurlijk weer bij, het verslag van deze gemeenteraad lees je ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Tielt.

 • Randy De Clercq

  Gildhof in geheime zitting

  We moeten onze livepost op de gemeenteraad even verlaten, omdat enkele zaken over het Gildhof achter gesloten deuren worden besproken. "We zitten nu in een gerechtelijke procedure, we kunnen hier niets openbaar over zeggen."

 • Randy De Clercq

  Waterschade Gildhof

  Ook de waterschade, die in juni werd opgelopen tijdens de dakwerken aan Gildhof, kwam aan bod. "Juni zou normaal de droogste maand moeten zijn, dit jaar was dit het omgekeerde", aldus Veerle Vervaeke (Open VLD), schepen van Openbare Werken. "Het was elke dag wikken en wegen of we het dak zouden openen en soms hebben we het dak geopend en dan kwam er een bui. Dat is helaas de normale gang van zaken. Alle schade werd opgemeten en de verzekering van de aannemer werd aangesproken. Die procedure is nu lopende. Sommige dingen kunnen gewoon uitdrogen, andere hebben permanente schade opgelopen en zal hersteld worden dankzij de verzerkering."

 • Randy De Clercq

  Asbestproblematiek Gildhof (3)

  "Stoelen werden geplaatst nog voor al het asbest werd opgekuist, dan stel ik mij wel vragen bij de opvolging van de werken."Vincent Byttebier (CD&V)
 • Randy De Clercq

  Asbestproblematiek Gildhof (2)

  "Ik hoopte dat het zo simpel was alsof jij het voorstelt", aldus burgemeester Els De Rammelaere (N-VA). "We staan voor een gerechtelijke procedure, daarom kunnen we in openbare zitting geen details geven. Wel straks in geheime zitting."

  Schepen van Openbare Werken Veerle Vervaeke (Open VLD) vulde nog aan: "We hebben de opvolging van de werken uitgevoerd zoals het hoort. We hadden een bouwteam zoals het hoort met architecte en veiligheidscoördinator en dergelijke meer. Er werd bewust gekozen voor een renovatie per fase, dus wel degelijk planmatig. Eerste dat we aanpakten was een probleem dat al 20 jaar aansleepte: de stank van het sanitair. Dat werd snel opgelost."

  "Tweede stap was de isolatie van de buitenschil, we dachten vooral aan dak inclusief asbestverwijdering. Dat was zo voorzien en gepland", aldus nog Veerle Vervaeke. "De sluiting was echter niet voorzien, dat was een gevolg van de metingen. We kozen altijd voor de meest strenge eisen en meest strenge meetmethodes. We weten niet wat de huidige oorzaak is, het is zoeken naar een speld in een hooiberg. Pas als we oorzaak hebben kunnen we plan van aanpak en timing voorzien."

 • Randy De Clercq

  Asbestproblematiek Gildhof (1)

  Het toegevoegd punt van Vincent Byttebier (CD&V) over het Gildhof wijst met een beschuldigende vinger naar het stadsbestuur. Zoals bekend is het Gildhof intussen alweer een maand gesloten nadat er asbest werd gevonden. Een déjà vu, want vorig jaar werd in deze periode het Gildhof ook gesloten. Bijna een miljoen euro lichter heeft het Gildhof een nieuw dak, organiseerde de stad een Pop-up-Gildhof, keerde de stad schadevergoedingen uit, enzovoort. Maar het asbest zit er nog altijd.

  "De volledige verwijdering van de asbestresten en de opkuis achteraf verliepen blijkbaar veel minder grondig dan wat men in zo'n situatie zou mogen verwachten", aldus Vincent Byttebier. "Ook zou het gebouw tijdens de renovatiewerken heel wat waterschade hebben opgelopen. De betrokkenen dienen hier dan ook op hun verantwoordelijkheid en op de gevolgen gewezen te worden. Ondertussen werden heel wat middelen gestopt in minder duurzame oplossingen als het tijdelijke Pop-up Gildhof, maar is er nog altijd geen zicht op het volledige kostenplaatje."

  Daarenboven werd al in mei 2014 vastgesteld dat het Gildhof boordevol asbest zat. "Toch werd pas anderhalf jaar later ingegrepen. Niet door een planmatige aanpak, maar nadat het gebouw diende gesloten te worden na een alarmerende luchtmeting op vraag van het personeel", aldus nog Byttebier, die uiteindelijk een volledige planning inclusief timing van de werken van het Gildhof verwacht, die er nog aan toevoegt dat hij het jammer vindt dat het stadsbestuur de plannen voor een nieuw cultuurcentrum begin van deze legislatuur naar de prullenbak verwees.

  Gildhof blijft gesloten.

  Gildhof blijft gesloten. © KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

 • Randy De Clercq

  Aanduiden vertegenwoordiger

  Ondertussen zijn we aan een aantal administratieve punten terechtgekomen, zoals het goedkeuren van de agenda's van een aantal intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. Zo werd onder meer een vertegenwoordiger aangeduid (Veerle Vervaeke - Open VLD) voor de buitengewone algemene vergadering van intercommunale Figga. Wij maken ons ondertussen op voor het laatste punt rond het Gildhof.

  Schepen van Openbare Werken Veerle Vervaeke.

  Schepen van Openbare Werken Veerle Vervaeke. © KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

 • Randy De Clercq

  Lestijdpakketten

  We zijn halfweg november, toch keurt de gemeenteraad nu pas de lestijdpakketten voor de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord en de Kunstacademie goed. Unaniem, zowaar.

 • Randy De Clercq

  Toetreding samenwerkingsverband 't West-Vlaamse Hart

  De stad heeft zonet beslist om toe te treden tot het samenwerkingsverband Stad-Land-Schap 't West-Vlaamse Hart. Kerntaak van dit samenwerkingsverband is kennisuitwisseling en netwerking tussen de diverse partners rond natuur- en milieueducatie, erfgoed, recreatie, landschap en natuur.

  Joris Vande Vyvere (CD&V) had daar overigens nog wel een opmerking over: "We krijgen hier weer een nieuwe samenwerkingsovereenkomst, blijkbaar is dat wel populair, want er zijn er al een aantal de gemeenteraad gepasseerd. Dit functioneert blijkbaar goed, in tegenstelling tot andere samenwerkingen. Ik zeg maar wat: het herstel van de landbouwwegen."

  Vande Vyvere vond trouwens veel over natuur, milieu en erfgoed terug in de tekst. "Maar over de landbouw... niets te vinden! Landbouw staat nochtans voor voedselvoorziening, iets waar wij als consument dagelijks mee te maken hebben. Helaas wordt daar te weinig bij stilgestaan. Hopelijk wordt deze opmerking meegenomen in het samenwerkingsverband."

  Joris hoopt alvast dat de nodige budgetten worden uitgetrokken voor de doelstellingen. "Het is te vergelijken met het samenwerkingsverband in de regio Roeselare", aldus schepen Guido Mehuys (SP.A). "Omdat het landschap daar in verdrukking komt, denkt maar aan de industrie en de serres die daar alsmaar vaker hun weg naar het landschap vinden. Het project in Roeselare is een mooi voorbeeld. Trouwens, ook de Boerenbond en dergelijke zitten in die samenwerking. Er kunnen dus ook projecten in verband met landbouw ingediend worden."

  Joris Vande Vyvere

  Joris Vande Vyvere © KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

 • Randy De Clercq

  Daar is de Kistestraat weer

  Net zoals vorige maand staan de wegen- en rioleringswerken in de Krommewalstraat, Kistestraat, Manestraat, Fonteinestraat en Poekebeekbron op de agenda. Er komt een nieuw wegdek, de Kistestraat verliest zijn kasseien en wordt een geasfalteerde weg en ook hier worden weer gescheiden rioleringen aangelegd. Ook voor deze werken kwam een bezwaar binnen. Het bezwaar handelt over het rooien van enkele jonge bomen. Uiteindelijk zullen zeven volwassen bomen worden behouden, de jonge bomen worden gerooid.

  Vincent Byttebier (CD&V): "Ik herhaal graag nog eens mijn opmerkingen uit de vorige gemeenteraadszitting, vooral die over het aantal parkeerplaatsen in de Krommewalstraat (die dalen) en de eerdere afspraken die werden gemaakt met het Sint-Andriesziekenhuis om extra parkeerplaatsen in visgraatmotief te voorzien. Hierdoor zouden er meer parkeerplaatsen zijn, ideaal voor de horeca daar! Daarom onthouden we ons op dit punt."

  Ook Veerle Vervaeke herhaalt haar antwoord: "We waren van plan om met visgraatmotief in te richten, maar het studiebureau en de tekeningen die zij maakten wezen ons erop dat dubbelrichtingsverkeer niet meer mogelijk zou zijn. En eenrichtingsverkeer daar vinden wij niet opportuun. Voor de rest blijft het aantal parkeerplaatsen gelijk."

  Ook de rest van de discussie, een soort welles-nietesspelletje, was overigens een herhaling van vorige maand.

  Vincent Byttebier.

  Vincent Byttebier. © KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

 • Randy De Clercq

  Neringenstraat

  "Dus jullie vragen nu een bouwvergunning aan voor grond die nog niet van de stad is?"Christine Dehaemers (CD&V)

  Christine Dehaemers heeft zo haar bedenkingen. De meerderheid verzekerde pas te beginnen bouwen als de grondverwerving effectief achter de rug is. "Maar dat houdt ons niet tegen om het puntje Neringenstraat nu al goed te keuren", aldus schepen van Openbare Werken Veerle Vervaeke (Open VLD)

 • Randy De Clercq

  Riolerings- en verbeteringswerken Neringenstraat

  De Neringenstraat is een oude bekende van de Tieltse politiek. De weg, bekend om zijn schotse en scheve kasseien, wordt aangepakt. Deze gemeenteraad keurt de werken alvast goed. Er komt een gescheiden riolering voor vuil- en regenwater. Aangezien de Neringenstraat zelf een beschermd monument is, moet na afloop de rijweg hersteld worden in de bestaande kasseien. Er komt wel een vrijliggende fietsstrook bij. Hierdoor moeten wel een aantal gronden onteigend of aangekocht worden.

  Er kwam één bezwaar binnen, over het aan te leggen fietspad en twee bomen. Onder meer naar aanleiding van de bewonersvergadering van oktober werd het plan op meerdere punten aangepast om gedeeltelijk tegemoet te komen aan enkele van de opmerkingen van op die infovergadering, die werden overgenomen in het bezwaar.

  "Het project werd al tijdens de vorige legislatuur opgestart, we staan er dus ten volle achter en hopen op een vlugge realisatie", aldus Vincent Byttebier (CD&V-oppositieraadslid). "Toch enkele bekomernissen: er waren toch wat opmerkingen rond fietsveiligheid. Het is een goede oplossing dat er grotendeels een vrijliggend fietspad ligt, alleen zijn de uiteinden in Kanegem en Aarsele niet ideaal. De fietspaden worden naar de aanliggende fietspaden gestuurd. Verderop is er zelfs geen fietspad meer in de centra. Het zou goed zijn dit eens te herbekijken."

  Ook Christine Dehaemers (CD&V) liet van zich horen: "Ik onderschrijf wat Vincent zeg, want omwonenden zitten ook in met de fietsveiligheid. Herbekijk dit alstublieft nog eens. Het punt komt overigens wel snel voor op de gemeenteraad, zo kort na de informatievergadering. Er werden nochtans een aantal aanpassingen gedaan, kun je die nog eens opsommen?"

  "Wij zijn ook heel bekommerd om de veiligheid, maar er zijn belemmerende factoren", antwoordde schepen van Openbare Werken Veerle Vervaeke (Open VLD). "Zo is de weg beschermd en daarnaast moeten we het binnen de centra doen met de breedte die we hebben. Zeker als we voldoende brede voetpaden willen voorzien. Dat is trouwens wettelijk verplicht. We moeten het verkeer in twee richtingen nog kunnen laten passeren. De strook die we bij de Neringenstraat, al in het centrum, leggen zal trouwens ruim breed genoeg zijn."

  "De fietsers moeten inderdaad wel twee keer oversteken om het vrijliggend fietspad te bereiken, maar die oversteken liggen strategisch, net aan het begin van de beide bebouwde kommen. We zullen uiteraard de nodige en wettelijk voorziene signalisatie voorzien", besluit Veerle Vervaeke, die nog duidt dat er een vijftal correcties werden aangebracht na de informatievergadering. Vooral technische correcties, breedtes van parkeervakken en groenzones bijvoorbeeld.

  De Neringenstraat, zoals hij er vandaag bijligt.

  De Neringenstraat, zoals hij er vandaag bijligt. © KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

 • Randy De Clercq

  De zitting is geopend

  20 uur, alle raadsleden hebben zich aangemeld en dus kunnen we van start gaan met deze gemeenteraad, editie november 2016. Eerste punt op de agenda: kennisgeving van het besluit van de Gouverneur over de goedkeuring van de jaarrekening 2015 van de stad Tielt. De raadsleden krijgen dus, kort samengevat, te horen dat de gouverneur de Tieltse eindafrekening van 2015 heeft goedgekeurd, waardoor de boekhouding 2015 definitief naar het archief kan worden gebannen.

 • Randy De Clercq

  Gildhof blijft stadsbestuur plagen

  Het huidig stadsbestuur blijft worstelen met cultuurcentrum Het Gildhof. Het eeuwenoud gebouw zat boordevol asbest, zo bleek vorig jaar. Toen werd het Gildhof in allerijl gesloten en er werden (heel dure) dakwerken gestart. Die waren in augustus achter de rug en dus kon het Gildhof in september zijn deuren weer openen. Het bleef echter maar anderhalve maand open. Na nieuwe metingen bleek er nog altijd asbest rond te waren. De CD&V (oppositie) geeft de huidige meerderheid de schuld van dit alles.

 • Randy De Clercq

  In een notendop

  De samenstelling van de gemeenteraad.

  De Samenstelling van de gemeenteraad in Tielt.

  De Samenstelling van de gemeenteraad in Tielt. © GF

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!