Live Herbeleef de gemeenteraad in Tielt: "'t Is spel in de Kortrijkstraat"

03/03/16 om 09:21 - Bijgewerkt om 21:03

De raadsleden kwamen donderdag bijeen voor een agenda met amper twaalf punten in de openbare zitting. Belangrijkste agendapunt was een toegevoegd punt van CD&V-fractieleider Vincent Byttebier over het toelaten van bussen in tegenrichting over de Markt.

 • Lieven Vancoillie

  Einde van de zitting

  Burgemeester Els De Rammelaere sluit de openbare zitting af.

 • Lieven Vancoillie

  Veerle Vervaeke : "Maximaal inzetten op personen met een beperking"

  Schepen Veerle Vervaeke : "Deze meerderheid is begaan met personen met een beperking. We zetten hierop maximaal in, bij allerlei werkzaamheden. Wat de stationsomgeving betreft, zijn er heel wat partners. Daar gaan we mee in overleg. Maar ook alle burgers hebben hun verantwoordelijkheid om bijvoorbeeld voetpaden maximaal vrij te houden. Dat komt iedereen ten goede."

 • Lieven Vancoillie

  Hedwig Verdoodt (CD&V) vraagt aanpassing van openbaar domein voor betere mobiliteit

  "Mobiliteit is niet alleen noodzakelijk voor tal van dagelijkse activiteiten, maar speelt ook een grote rol in het sociale leven", zegt CD&V'er Hedwig Verdoodt. "Bij aanpassingen aan het openbaar domein worden slechtzienden en visueel beperkten vaak vergeten. Er werden in het verleden al inspanningen geleverd, maar veel openbare ruimtes zijn nog onvoldoende aangepast aan personen met een visuele of andere handicap."

  Volgens Hedwig Verdoodt is de stationsomgeving op dat vlak een ware ramp. "Met een slechtziende maakte ik onlangs een wandeling in de buurt van het station. We zijn op enkele knelpunten gestoten : voetpaden in slechte staat, stoeprand van de opstapplaats om de bus te nemen is te hoog, grens tussen voetpad en rijweg is niet altijd even goed waarneembaar, de vele fout geparkeerde fietsen in het buurt van het station, en andere ergerlijke hindernissen..."

  Ze hoopt dat de stad acties onderneemt. "De bevolking moet worden gesensibiliseerd en er moet verder overleg komen met de NMBS en De Lijn om enkele problemen efficiënt aan te pakken."

  Foto RN

  Foto RN © KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

 • Lieven Vancoillie

  CD&V : zuurstof voor de Kortrijkstraat, stank voor de Markt ?

  CD&V'er Vincent Byttebier : "Het is blijkbaar moeilijk om consequent te zijn. U geeft zuurstof aan de Kortrijkstraat, maar stank aan de Markt. Wat zegt men op de Markt hiervan ? Net op de plaats waar er veel terrassen zijn, gaat u tientallen vervuilende bussen langssturen."

  Schepen Guido Mehuys : "Er is meer volk in de Kortrijkstraat, dan op de Markt. Er zal op de Markt een vlotte circulatie zijn. De huidige rijweg is ook bestand tegen doorgaand verkeer. We zijn nogal gerust dat dit in orde komt. Zijn jullie voor of tegen bussen in de Kortrijkstraat", legde schepen Guido Mehuys de bal terug in het kamp van CD&V. Daarop kwam geen antwoord van CD&V-fractieleider Vincent Byttebier.

 • Lieven Vancoillie

  Schepen Guido Mehuys : "Zuurstof geven aan verkeer in Kortrijkstraat"

  Guido Mehuys (SP.A), schepen van mobiliteit : "'t Is geen spel op de markt, het is wel spel in de Kortrijkstraat. Daar ligt het echte probleem ! Met de meerderheid willen we problemen aanpakken en van de Kortrijkstraat een fietsstraat maken. Onder meer daarvoor was overleg nodig met De Lijn. Die stelt zijn veto tegen een fietsstraat."

  "De Lijn heeft al langer bedenkingen bij de doorstroming in de Kortrijkstraat. Ook de handelaars hebben het liever anders. Nog een andere reden is de gezondheid van de burgers. Bussen rijden nog altijd op diesel. Bussen weg uit de Kortrijkstraat zal ook de gezondheid ten goede komen. We willen zuurstof geven voor het verkeer in de Kortrijkstraat, door de aanleg van een fietsstraat."

  "De Lijn beschikt op het Rameplein over een goede halte. Dat is een heel aangename opstapplaats. Op termijn kan eventueel de halte aan het Vijverhof worden afgeschaft. Ook in andere steden en gemeenten rijden sommige bussen in tegenrichting", zegt schepen Guido Mehuys.

  De doorgang op de Markt wordt één meter breder. "Die bussen gaan er niet over racen, maar ook stapvoets. Ook de politie is enthousiast, anders moeten ze in de Kortrijkstraat fout geparkeerde wagens laten wegslepen... We mogen zelfs hun digitaal snelheidsbord gebruiken."

  Er komt een tijdelijk aanvullend politiereglement. Na drie maanden volgt een evaluatie. De paaltjes worden vervangen door bloembakken. "Op sommige momenten zullen bussen - bij activiteiten op de Markt bijvoorbeeld - een ander traject volgen. Deze invoering sluit aan bij ons STAP-principe. Er zullen ook controles volgen door de politie."

  Foto RN

  Foto RN © Foto RN

 • Lieven Vancoillie

  CD&V : 't Is weer spel op de Markt, bussen in tegenrichting !

  Vanaf maandag 4 april mogen bussen van De Lijn in tegenrichting (via het Rameplein en de Nieuwstraat richting Markt en Ieperstraat) over de Markt rijden. Tot ongenoegen van de CD&V-oppositie. "Vijf jaar geleden werd een volksraadpleging gehouden en was zeven de op tien Tieltenaren voorstander van eenrichtingsverkeer. Nu zullen bussen in de tegenrichting mogen rijden", aldus Vincent Byttebier.

  In het recent goedgekeurd gemeentelijk mobiliteitsplan was geen aanpassing voorzien. "Hoe wordt deze beslissing gemotiveerd ? Is deze beslissing juridisch ondersteund door een nieuw aanvullend politiereglement ? Wat zijn de adviezen van de politie ? Is de huidige bestrating hiertegen bestand ? Wordt de verkeersveiligheid van de zachte weggebruiker voldoende gegarandeerd ?" CD&V vraagt dan ook om de beslissing te herbekijken.

  Foto RN

  Foto RN © KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

 • Lieven Vancoillie

  Schepen Veerle Vervaeke : "Wél voldoende communicatie en overleg"

  Schepen Veerle Vervaeke (Open VLD) reageert op de kritiek van CD&V op de heraanleg van de dorpskern Aarsele. "Er was heel wat overleg en communicatie. We hadden tientallen overlegmomenten, met officiële instanties, ambtenaren, adviesraden, school, gezinsbond, bewoners... In dit dossier was er in tegendeel bijzonder veel overleg. Je kan natuurlijk niet op elke vraag ingaan. Wikken en wegen, ook in dit dossier. We hebben een heel mooi compromis bereikt."

  Foto RN

  Foto RN © KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

 • Lieven Vancoillie

  CD&V heeft vragen over derde fase van vernieuwing dorpskern Aarsele gaat van start

  Het ontwerp en bestek van de dorpskernvernieuwing Aarsele ligt op tafel. Het gaat onder meer om de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel en de heraanleg van wegenis in het hele centrum. De dorpskernvernieuwing kadert in een Plattelands Plus Project, waardoor de stad Vlaamse en provinciale subsidies krijgt.

  De infrastructuurwerken zouden na het bouwverlof van start gaan en moeten tegen eind december 2017 zijn afgerond. Bedoeling is om leefbaarheid en aantrekkelijkheid van Aarsele grondig te versterken. Veel aandacht gaat ook naar verkeersveiligheid en het groener maken van de omgeving.

  "We hebben nu eindelijk zicht op het volledig plaatje van de heraanleg van de dorpskern in Aarsele", zegt CD&V'er Christine Dehaemers. "In het dossier zit er echter niks over de communicatie met de bevolking. Wanneer hadden die overlegvergaderingen dan wel plaats ?"

  Vorige dinsdag was er nog een informatieronde. "Er werden nog heel wat vragen en opmerkingen geuit. Wordt met deze opmerkingen nu nog rekening gehouden ? We hadden graag een overzicht gehad van de communicatie."

  Tweede aandachtspunt is het ontwerp zelf. "Is de breedte van de voetpaden voldoende ? We zijn grote voorstander van de grote asfaltvlakte voor het historisch oud gemeentehuis. Er moeten ook meer overdekte fietsenstallingen komen", zegt Christine Dehaemers. "Het is ook gewenst om voldoende veiligheidsmaatregelen te nemen aan de grote waterpartij, die wordt voorzien."

  Foto RN

  Foto RN © KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

 • Lieven Vancoillie

  Nieuwe verkaveling aan de Olmenlaan in Aarsele

  De Groep Huyzentruyt realiseert een nieuwe verkaveling in de Olmenlaan, in het centrum van Aarsele. Er zijn vijf loten voor halfopen gezinswoningen voorzien. De nieuwe verkaveling wordt uitgerust met nieuwe wegenis en riolering. De nieuwe wegenis sluit aan op twee doodlopende straten, de Olmenlaan en de Transvaalstraat. Tussen beide straten wordt een groenzone voorzien.

 • Lieven Vancoillie

  Noodplan voor TAC Rally en doortocht Ronde van Vlaanderen

  Om de veiligheidsrisico's voldoende in te schatten en op alles voorbereid te zijn werd voor de doortocht van de Ronde van Vlaanderen (zondag 3 april) en de TAC Rally (shakedown op woensdag 6 april, rally op vrijdag 8 april en wedstrijddag zaterdag 9 april) een bijzonder nood- en interventieplan (BINP) opgesteld.

  Zoals bekend wordt op zondag 3 april op de 100ste Ronde van Vlaanderen een huldemoment voorzien voor de symbolische Held van de Ronde Roger Decock, Aarselenaar en de oudste nog levende winnaar van de Ronde van Vlaanderen.

  Foto RN

  Foto RN © Foto RN

 • Lieven Vancoillie

  Geen verkoop van drank en frieten in straal van 500 meter van het parcours TAC Rally verboden

  Op de shakedown op woensdag 6 april en de TAC Rally zelf op zaterdag 9 april is het verboden om tenten, kramen en voertuigen met het oog op de verkoop van eet- en drinkwaren langs het parcours van de KP's en binnen een straal van 500 meter van het parcours van de TAC Rally op te stellen. Op de KP's en in de onmiddellijke omgeving ervan mogen ook geen alcoholische dranken worden verkocht en verbruikt.

  Foto RN

  Foto RN © Foto RN

 • Lieven Vancoillie

  Bussen in tegenrichting over de Markt

  Vuurwerk wordt verwacht bij de toevoegde punten van de oppositie : CD&V-fractieleider Vincent Byttebier over de toelating van het stadsbestuur om bussen in tegenrichting over de Markt te laten rijden, en de aanpassing van het openbaar domein voor een betere mobiliteit voor slechtzienden en mensen met een beperking, op vraag van CD&V'er Hedwig Verdoodt.

  Foto RN

  Foto RN © Foto RN

 • Lieven Vancoillie

  In een notendop

  De samenstelling van de gemeenteraad in Tielt.

  Foto RN

  Foto RN © Foto RN

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!