Live Herbeleef de gemeenteraad in Roeselare: "Er worden geen extra kerken gesloten"

29/02/16 om 13:05 - Bijgewerkt om 22:08

Op deze schrikkeldag staat in Roeselare de gemeenteraad voor februari op het programma. Daarbij vroeg Cyriel Ameye alvast naar de intenties van het kerkenplan. Officieel is het er nog niet, maar officieus weten we dat er de komen de jaren geen extra kerken gesloten worden.

 • Thomas Dubois

  Carnaval duurt dit jaar een dagje langer!

  Tijd voor de polonaise.

  Tijd voor de polonaise. © GF

 • Thomas Dubois

  Vlaams Belang wil alcohol in nachtwinkels aan banden leggen

  Besluiten doen we met een toegevoegd punt door Vlaams Belang. "In 2008 al kwamen we met het voorstel om alcoholverkoop in nachtwinkels aan banden te leggen. Er was de oneerlijke concurrentie met de gewone horecazaken, het veiligheidsbeleid en een kwestie van overlast in onze steden. Dat werd toen weggewuifd", aldus Immanuel De Reuse (Vlaams Belang).

  "Bij een politieke meerderheid in Vlaanderen groeit stilaan het voortschrijdend inzicht dat het zo niet verder kan, en dat er sprake is van overlast. Daarbij komen tal van andere organisaties ondertussen ook tot die vaststelling. Het wetsvoorstel dat collega Muylle onlangs indiende, sluit heirbij aan. En daarom hopen we zo snel mogelijk een vervolg in Roeselare te krijgen."

  Daarom dienen ze twee amendementen in. Allereerst voor een toevoeging bij volgende paragraaf. "Het college van burgemeester en schepenen kan beslissen om de vergunning te weigeren of op te schorten, indien..." met '...indien de uitbater zich schuldig maakt aan inbreuken op artikel 6, paragraaf 3 en dus alcohol laat gebruiken in fo rond de nachtwinkel, of alcohol verkoop t in de nachtwinkel.

  En om het volgende aan te passen. "Het is verboden om alcoholhoudende dranken te verbruiken in en rond de nachtwinkels" door "Het is verboden alcoholhoudende dranken te verbruiken in en rond de nachtwinkels en alcoholhoudende dranken te verkopen in de nachtwinkels."

  Een laatste keer Kris Declercq als schepen: "Juridisch gesproken zijn we niet bevoegd om er een verordening rond te maken, als er federaal geen wetgevend initiatief is. Indien dit het geval is, dan kun je wel de nodige verordeningen opnemen."

 • Thomas Dubois

  Verschuivingen in de commissies

  Met de verschuivingen bij de CD&V zijn er ook enkele vervangingen en verschuivingen voor de raadscommissies. Deze werden allemaal goedgekeurd.

 • Thomas Dubois

  De slotrede van burgemeester Luc Martens

  "Ik wil de gelegenheid aanvatten om iedereen te bedanken. De diensten die alle paperassen telkens in goede banen leiden, ook al is het niet altijd gemakkelijk", zegt Luc Martens. "Ik neem met een zekere tevredenheid afscheid van het ambt waar ik een zekere aarzeling aan begonnen ben. Ik was toen 59 en vroeg me af of ik me gelukkig zou voelen in het ambt."

  "Roeselare is ontbolsterd de laatste tien jaar, we hebben veel kunnen realiseren. In de reeks van veranderingen was er heel wat hinder en dan is het moeilijk om alles op termijn te zien. Als we economisch, sociaal en cultureel vlak bekijken, dan hebben we grote stappen gezet. Verder bouwend op de fundamenten die mijn voorgangers hebben gelegd."

  "Het is tijd om de fakkel door te geven en ik heb alle vertrouwen in Kris dat hij het erg goed zal doen", aldus Luc Martens nog.

 • Thomas Dubois

  Bart Wenes legt de eer af bij burgemeester Luc Martens

  Met Kris Declercq als burgemeester is er ook een nieuwe schepen nodig. Die eer gaat naar Bart Wenes. Met 'Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen', is hij het nu ook officieel.

  Voor de derde kleer klinkt applaus!

 • Thomas Dubois

  Frederik Nuytten vraag applaus voor Luc Martens

  Voor de tweede keer vandaag klinkt er applaus. Ditmaal voor burgemeester Luc Martens.

 • Thomas Dubois

  "Burgemeester van alle Roeselarenaars"

  "Ik zal graag uw burgemeester zijn, van alle Roeselarenaars, ook met diegene die misschien soms een andere mening hebben", is Kris kort maar krachtig.

 • Thomas Dubois

  Tromgeroffel!

 • Thomas Dubois

  Burgemeester Kris Declercq legt de eed af

  Op de gemeenteraad was er ook de aktename van de benoeming Kris Declercq als burgemeester. Voor het geval er iemand nog niet op de hoogte zou zijn. "Wij verzoeken de raad akte te nemen van de benoeming en de eedaflegging van de burgemeester."

  "Ik wens u alvast te feliciteren", aldus Dirk Lievens. "U bent net als alle gemeenteraadsleden gekozen door de mensen van de stad. U behoort tot het hoogste orgaan van de stad. Hopelijk neemt u beslissingen die leiden tot beslissingen die ten goede komen van de mensen in onze stad."

  "Daarbij is heel wat belangrijk: het alert zijn, het luisteren naar de mensen, respect tonen en erkenning voor de mening van anderen. Met deze vier handvaten nemen we kennis van uw aanstelling als nieuwe, beloftevolle burgemeester van onze stad Roeselare."

  Met gouverneur Decaluwé.

  Met gouverneur Decaluwé. © GF

 • Thomas Dubois

  Onledebeekstraat als nieuwe straatnaam

  Het bedrijvengebied Beveren-Onledebeek krijgt de Onledegoedstraat als officiële straatnaam. De nieuwe wegenis slaat aan op de bestaande ONledegoedstraat.

 • Thomas Dubois

  Overeenkomst Dwars door Vlaanderen tot in 2020

  De organisatoren van de wielerwedstrijd Dwars door Vlaanderen, die traditioneel in Roeselare start, hebben een nieuw voorstel van samenwerkingsovereenkomst ingediend voor de komende vier jaar. Concreet gaat het om de periode 2017 tot en met 2020. Daarbij vraagt de stad 20 extra vip-badges. Financieel vraagt de organisatie een ondersteuning van 33.500 euro, dat is een stijging van 8.500 euro per jaar ten opzichte van het huidig contract.

  In 2012 onderzocht een student de return voor Roeselare van dit evenement. In 2012 bedroeg de input namens de stad Roeselare 38.661 euro en was er een return van 78.438 euro. De stad neemt deze cijfers bij de hand om de organisatie als rendabel te beschouwen. Bovendien wordt de lokale horeca in het stadscentrum door de organisatoren betrokken bij het event."

  "Het organiseren van een dergelijk wielerevent in het voorjaar betekent een grote directe inspanning, zowel financieel als logistiek voor de stad. Maar het biedt wel vele voordelen", klinkt het bij schepen van Sport José Debels. "De stad profileert zich als een sportieve, dynamische stad met een positief imago naar de buitenwereld. Heel wat toeschouwers en volgers maken kennis met de stad Roeselare. Bovendien kunnen we belangrijke personaliteiten ontvangen in de stad. Voor de naamsbekendheid van het Wiemu is het ook erg positief."

  Annelies Carron (Open VLD) vraagt een beter nakomen van de gemaakte afspraken. "Ik heb toch vragen bij de return, of die echt zo goed is voor onze stad. Vaak worden we amper vermeld of komen we zelfs niet aan bod. De nadruk ligt vooral op Waregem als aankomstplaats."

  "Ik sluit me aan bij collega Carron. Maar het lijkt me toch bizar dat een verhoging van de samenwerking tot een verminderd rendement leidt, ik vind dat een raar gegeven", aldus Immanuel De Reuse (Vlaams Belang).

  "Wij gaan het punt ook niet goedkeuren. We vinden het jammer dat er legislatuuroverschrijdend gegaan wordt. Voor de stijging van de kosten hebben we 20 viptickets, dat zijn dan wel dure tickets, zeker als het rendement daalt", aldus Frederik Declercq. Hij diende een ammendement in om de steun te beperken tot 25.000 euro per jaar.

  Schepen José Debels verduidelijkt: "Naar het wielrennen en het fietsgebeuren toe, dat gaat gepaard gaat met citymarketing, dan is dat een erg belangrijke activiteit. We hebben een rijke geschiedenis met tal van toppers en ook heel wat recreatieve evenementen. Het bedrag is inderdaad verhoogd, maar dat heeft z'n redenen."

  "In vergelijking met het vorig contract, is er voor de wedstrijd ook een en ander verhoogd. Zo is de kwalificatie van de wedstrijd een stuk hoger en mogen we ook meer toprenners verwelkomen. Naar de kaarten toe, gaan die vnl. naar sponsors die ook tal van evenementen binnen de stad sponsoren, waar we op kunnen rekenen. Plus mensen die zowel nationaal als internationaal enige invloed kunnen uitoefenen. Dat resulteerde zich onder andere in de passage van de Ronde van Frankrijk in 2014. Dat kostte ons amper 3.000 euro, nochtans komt er veel meer bij kijken."

  "Dankzij de samenwerking met Dwars door Vlaanderen, passeert de Ronde van Vlaanderen ook meer dan vroeger door onze stad. Allemaal zaken die je mee in rekening moet nemen. Dit jaar in het kader van 100 jaar Ronde van Vlaanderen. Daarnaast wordt de start tegenwoordig live in beeld gebracht en er is een samenvatting 's namiddags. Dan komt Roeselare in beeld."

 • Thomas Dubois

  Diverse schenkingen voor het Wielermuseum

  In 2015 stelden verschillende personen documenten, foto's, voorwerpen, enz. ter beschikking van het WieMu. Het betreft 47 schenkingen aan het museum, waarbij de documenten en voorwerpen overgedragen worden aan het stadsbestuur om door het WieMu beheerd te worden. Alle schenkingen gebeurden kosteloos en alle eigendomsrechten werden door de schenker aan de stad afgestaan."

 • Thomas Dubois

  Aanleg fietspaden Zeger Maelfaitstraat krijgt vormt

  Om de verkeersdrukte in het centrum van Rumbeke te verminderen, werd beslist om de Zeger Maelfaitstraat door te trekken naar de Mandellaan. Op die manier zou heel wat doorgaand verkeer afgeleid worden. Daarbij is er wel uitgebreid aandacht voor veiligheid binnen de inrichting. Langs de Zeger Maelfaitstraat komen er duidelijke fietspaden.

  Om deze te kunnen realiseren, was de aankoop van een stuk grond van Georges Labeeuw nodig. Dat werd goedgekeurd op de gemeenteraad.

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!