Live Herbeleef de gemeenteraad in Poperinge: "Dat is schieten met een kanon op een mug"

28/09/15 om 15:47 - Bijgewerkt om 20:46

Vanavond maandag komen de raadsleden van Poperinge bijeen. Er staan slechts tien punten op de agenda waaronder de realisatie van verkeersremmers die het verkeer in de stad moeten vertragen.

 • Jeroen Laseure

  De gemeenteraad zit erop

  In amper driekwartier zit de gemeenteraad erop. Na de laatste marathonzittingen van 3 en 2,5 uur, is het nu heel snel geklonken.

 • Jeroen Laseure

  Schooltoezicht door politie

  Geert Ganne (N-VA) heeft ook een vraag: "Een bezorgde burger klaagt erover dat er 's morgens bij de scholen geen politietoezicht is. Er zijn veel verkeersinbreuken. Ik denk aan bellende fietsers. Wat kunnen jullie daaraan doen? Hoe staat het overigens met het mobiliteitsplan?"

  Burgemeester Dejaegher (CD&V): "Een opmerking: wij zijn verantwoordelijk voor bestuurlijke politie en niet voor gerechtelijke politie. Dat is voor de procureur des Konings door de scheiding der machten. Ik kan niet zeggen dat de agenten alle bellende fietsers moeten pakken en de anderen niet, dat mag ik zelfs niet. Dit terzijde. We beschikken helaas niet meer over de mogelijkheid om met de politie bij elke school toezicht te voorzien. Nu verhuist men van plaats tot plaats, maar men voert wel degelijk nog schooltoezicht uit. In september hebben ze 56 uren schooltoezicht gehouden, alleen niet meer op vaste plaats."Schepen Marchand pikt in: "Eind november, begin december is er een nieuwe mobiliteitsraad en dan zullen we meer weten."

 • Jeroen Laseure

  Autoloze Zondag

  Groen-fractieleider Stéphanie De Maesschalck heeft een vraag over acties in de Week van de Mobiliteit. "Er was Autovrije Zondag. Poperinge stond vermeld op de website, er was onder meer een fietsmarkt, maar draagt dit ook bij tot het doel van de Autovrije Zondag? Die is bedoeld om te sensibiliseren. Hoe evalueren jullie dit?"

  Schepen Marchand: "De fietsmarkt is een leuk initiatief in de rand. Anderzijds zitten we met het evenement Lekker Westhoeks in de stadskern en daarom konden we het niet samen organiseren: het verkeersvrij maken van de stadskern en tegelijk veel volk en toeristen lokken. We willen wel brainstormen over de toekomst voor de volgende editie."

  Raadslid De Maesschalck: "Ik had graag een combinatie gezien van die twee activiteiten"

 • Jeroen Laseure

  "Geen quads op Grote Markt"

  Raadslid Jean-Marie Blondeel (N-VA) heeft vragen bij de veiligheid op de Grote Markt. "Ik vraag meer gerichte controle op quads die er 's avonds rijden. Er is ook overdreven snelheid. Mensen op een terras voelen zich niet altijd even veilig. Ik denk aan paaltjes plaatsen als oplossing."

  Schepen Marchand: "Er is de laatste twee jaar geen enkele opmerking bij de mobiliteitsdienst binnengelopen wat quads betreft. We kunnen wel een verkeersbord voorzien, maar dan wordt de bordenlast weer verhoogd. Is dat niet schieten met een kanon op een mug? De snelheidsproblematiek zal ik aankaarten. Maatregelen als paaltjes vind ik geen oplossing, want die houden auto's niet tegen."

 • Jeroen Laseure

  Toplijstjes

  Charlotte Dewit-Vyvey (N-VA) vindt de promotiewebsite 48uur.be een goed idee. "Op die website staat hoe toeristen in 48 uur tijd de grootste steden van West-Vlaanderen kan bezoeken. Ook Poperinge komt aan bod. Op basis van wat zijn de Poperingse logiesverstrekkers op de website gekozen?"

  Schepen Vanlerberghe (Samen): "Dat is gebeurd in samenspraak met het publiciteitsbureau van de website. Zij werken met toplijsten en hebben ons een voorstel gedaan. Wij zijn hen daarin gevolgd. Het is mogelijk om die lijst te wijzigen, er volgt nog een evaluatie."

 • Jeroen Laseure

  Vragenrondje

  De tien punten van de agenda zitten er na 20 minuten op. Het vragenrondje kan beginnen.

 • Jeroen Laseure

  "Geen grote maatregelen"

  Schepen Marchand (CD&V) antwoordt: "De Sint-Bertinusstraat wordt binnen paar jaar heringericht, daarom nemen we nu geen grote maatregelen. Het zullen minder ingrijpende prefabelementen zijn. De straat zal verkeersluw worden ingericht, in akkoord met AWV. Daarom is de keuze voor Berlijnse kussens. De uitvoering zal wel een paar maanden duren. Er zijn nog enkele goedkeuringen nodig, onder andere van het BIVV. Ik denk dat de kussens er komen binnen 2,5 tot 3 maanden. De werken zullen één dag duren."

  Christof Dejaegher (CD&V) pikt in: "In de Sint-Bertinusstraat zijn geen rioleringswerken gepland in de straat zelf, maar wel op het kruispunt met Sint-Sixtusstraat. We willen er ook een plateau creëren om verkeersremmend te werken. Het kruispunt wordt dus verlengd. De totale renovatie is ombouw van gewestweg tot woonstraat."

 • Jeroen Laseure

  Minder snel door Sint-Bertinusstraat

  De gemeentelijke mobiliteitsdienst stelde twee ontwerpen van aanvullende reglementen op voor volgende verkeersmaatregelen op gewestwegen. Er zouden snelheidsremmers komen in de Sint-Bertinusstraat: een verkeerseiland met naastgelegen Berlijns kussen ter hoogte van huisnummers 37, 78 en 147. Hierbij wordt telkens een beurtelingse voorrangsregeling ingevoerd. Langs de Callicannesweg komt er parkeerverbod ter hoogte van de huisnummers 9 en 10 om overlast voor de bewoners door parkerende vrachtwagens tegen te gaan sinds het sluiten van de douaneparking aan de Franse zijde van de Callicannesweg.

  Johan Lefever (Open VLD) is tevreden met de maatregelen in de Sint-Bertinusstraat. "Er wordt vaak aan hoge snelheid gereden, je mag er ook amper 50 km/uur en sommigen zitten serieus boven de 50. Dat blijft heel gevaarlijk. Er is onlangs zelfs een auto in de tuin van bewoners van de Pezelstraat beland. Het is postief dat er maatregelen worden genomen om de snelheid te dalen. Wat is de timing van die werken?"

 • Jeroen Laseure

  Speciale elektriciteitskabels

  De stad Poperinge en het Vlaamse Gewest willen het centrum van Reningelst renoveren. Ook riolering en wegenis worden daarbij aangepakt. Deze totaalrenovatie omvat ook de restauratie van de kerkhofmuur. Dat zou 30.250 euro kosten.

  Danny Lefebvrere (Open VLD) heeft een vraag: "Van het dorp uit komt de vraag dat er elektriciteitskabels met stekkers nodig zijn voor de kerstverlichting. Die stekkers moeten zich aan de achterzijde bevinden. Kunnen jullie dit meenemen in het bouwkundig ontwerp?"

  Burgemeester Christof Dejaegher (CD&V): "Die vraag was mij nog niet bekend, maar bedankt. We gaan dit meenemen."

 • Jeroen Laseure

  Schepen Desmyter mag naar Farys

  De gemeenteraad gaat unaniem akkoord met de directiepost van Ben Desmyter in Farys.

 • Jeroen Laseure

  Stemming

  Het stadsbestuur wil toetreden tot Farys, een servicebedrijf dat ondermeer kantoorbenodigdheden en logistiek, infrastructuur, strooizout, keuringen en controles, facility, ICT,... aankoopt of verzorgt voor verschillende gemeenten. Dat bespaart heel wat kosten en is voordeliger in de aankoop. Voorstel is om schepen Ben Desmyter (CD&V) aan te stellen als directielid. Er volgt een stemming.

 • Jeroen Laseure

  De zitting is geopend

  Het huishoudelijk reglement wordt gewijzigd. Er komt een 'overleg van fractievoorzitters', dat geregeld samenkomt met een adviesopdracht aan gemeenteraad en/of schepencollege. Iedereen gaat akkoord.

 • Jeroen Laseure

  Net op tijd terug

  Nog twee minuten en iedereen is ter plaatse. Net op tijd om stipt te beginnen.

 • Jeroen Laseure

  Eerst een groepsfoto

  De raadszaal is nog leeg voorlopig. Alle raadsleden moeten eerst op de foto voor de stadskrant.

 • Jeroen Laseure

  Twitter: @kweeet doet het met #GRPoperinge

  We brengen vanavond niet alleen verslag uit van de debatten in Poperinge, we houden ook de sociale media in de gaten.

  Tweeten doen we zelf met de account @kweeet via de hashtag #GRPoperinge

 • Jeroen Laseure

  Lichtbrug in Rookop

  Stad Poperinge wil twee bijkomende trussen/lichtbruggen te plaatsen in het ontmoetingscentrum Rookop in Reningelst. Er is momenteel één lichtbrug aanwezig. De trussen kunnen neergelaten worden tot op werkhoogte. Dat zou 25.000 euro kosten.

 • Jeroen Laseure

  Verkeersmaatregelen op gewestwegen

  De gemeentelijke mobiliteitsdienst stelde twee ontwerpen van aanvullende reglementen op voor volgende verkeersmaatregelen op gewestwegen.

  Er zouden snelheidsremmers komen in de Sint-Bertinusstraat: een verkeerseiland met naastgelegen Berlijns kussen ter hoogte van huisnummers 37, 78 en 147. Hierbij wordt telkens een beurtelingse voorrangsregeling ingevoerd.

  Langs de Callicannesweg komt er parkeerverbod ter hoogte van de huisnummers 9 en 10 om overlast voor de bewoners door parkerende vrachtwagens tegen te gaan sinds het sluiten van de douaneparking aan de Franse zijde van de Callicannesweg.

 • Jeroen Laseure

  Aanpak Heilig Hartstraat

  De stad wil ook de Heilig Hartstraat renoveren.

  Aangezien de schooluitgang in de H. Hartstraat op minder dan 200 meter gelegen is van een gewestweg kan de stad een beroep doen op de samenwerkingsovereenkomst met het Vlaamse Gewest voor de herinrichting van de schoolomgeving in de H. Hartstraat. Daar worden ook de nutsvoorzieningen ondergronds gebracht.

 • Jeroen Laseure

  Renovatie centrum van Reningelst

  De stad Poperinge en het Vlaamse Gewest willen het centrum van Reningelst renoveren. Ook riolering en wegenis worden daarbij aangepakt. Deze totaalrenovatie omvat ook de restauratie van de kerkhofmuur. Dat zou 30.250 euro kosten.

 • Jeroen Laseure

  In een notendop...

  Gemeenteraad Poperinge

  Gemeenteraad Poperinge © kw

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!