Live Herbeleef de gemeenteraad in Middelkerke: meerderheid niet in aantal, oppositie stapt op

08/06/17 om 10:49 - Bijgewerkt om 19:52

Het werd een opvallend korte gemeenteraad donderdagavond, maar later deze maand zou er opnieuw een zitting zijn in Middelkerke.

Herbeleef de gemeenteraad in Middelkerke: meerderheid niet in aantal, oppositie stapt op

© MF

 • Matthias Feyen

  Later deze maand opnieuw gemeenteraad?

  Jean-Marie Dedecker (LDD) stelt dat er heel binnenkort opnieuw een gemeenteraad zal zijn in Middelkerke aangezien de jaarrekening 2016 deze maand nog moet goedgekeurd zijn.

 • Matthias Feyen

  Oppositie stapt op, meerderheid niet in aantal

  De financieel beheerder geeft toelichting bij de jaarrekening 2016. Na een uitleg van zo'n kwartier haalt Tom Dedecker uit.

  "We gaan niet stemmen, want jullie zijn niet in aantal. Dit is not done, dit getuigt van weinig respect. Jullie zijn met 12 raadsleden van de meerderheid. Deze datum was al maanden bekend. De minderheid moet zich altijd maar schikken. Wij stappen daarom op."

  Daarop stapt de oppositie op. De meerderheid blijft over met 12 raadsleden van de 25 en dus is de zitting verrassend genoeg al na 45 minuten gedaan.

 • Matthias Feyen

  Rekening van de kerkfabrieken

  Jean-Marie Dedecker heeft een vraag bij het punt over het advies van de rekeningen 2016 van de kerkfabrieken. "Wat is hier een onroerend vermogen", vraagt hij.

  "We zullen dit opvragen en u bezorgen", antwoordt burgemeester Janna Rommel-Opstaele (Open VLD). "Ik zal bij dit punt tegenstemmen. Iedereen betaalt voor zijn eigen god, vind ik", aldus Jean-Marie Dedecker.

  De rest van de LDD-fractie onthoudt zich.

 • Matthias Feyen

  Verslag voor de gouverneur

  Jean-Marie Dedecker: "Vorige keer bent u uw boekje te buiten gegaan. Op een laffe manier liep u weg zodat wij geen vragen konden stellen. Ik vraag niet de vernietiging van de gemeenteraad van mei omdat ik de benoeming bij de politie tijdens de besloten zitting niet op de helling wil zetten, maar dit pestgedrag ben ik beu. Ik wil dat mijn betoog volledig in het verslag wordt opgenomen, secretaris, zodat dit doorgespeeld kan worden aan de gouverneur."

  Michel Landuyt (Open VLD): "Heeft u dat kunnen noteren, secretaris? Of moet meneer Dedecker zijn tekst aan u doorspelen? Voor de rest neem ik akte van van uw betoog."

  Jean-Marie Dedecker: "In Oostende werd er in de 12 jaar dat ik daar in de gemeenteraad zat, nooit advies of raad gevraagd als je een vraag stelde aan iemand van het schepencollege. Daar kent men zijn dossiers, u kent zelfs de wet niet."

  Voorzitter Michel Landuyt (Open VLD) antwoordt stoïcijns dat hij daarvan akte neemt.

 • Matthias Feyen

  Erdogan in de raadzaal

  Jean-Marie Dedecker (LDD) gaat verder over het einde van de gemeenteraad van mei.

  "U werd vorig jaar nog op de vingers getikt door het Agentschap Binnenlands Bestuur, voorzitter. Mijn vragen werden gesteld en de vorm was correct. In het verleden heb je hier al als een soort Erdogan opgetreden. Eigenhandig ben je weggelopen, de vorige zitting. Al meermaals heb je de oppositie de mond gesnoerd als een soort dictator."

 • Matthias Feyen

  Kritiek op het einde van vorige zitting

  Jean-Marie Dedecker (LDD): "De vorige zitting is woelig geëindigd en ik kan niet akkoord gaan met het verslag. Wat u gedaan hebt, is totaal onwettelijk. Een besloten vergadering is geen gesloten zitting. Als de zitting gesloten werd, dan kan u geen beslissingen meer nemen. Mijn vragen werden geweigerd door de voorzitter en hij is weggelopen. Toen is de rest gevolgd. De oppositie zat hier alleen. Je kan de zitting niet sluiten en dan weer openen. Uw vergadering is compleet nietig. De uitleg die ik achteraf kreeg van de gemeentelijke diensten, is compleet onwaar."

 • Matthias Feyen

  VIDEO Zo turbulent eindigde de zitting vorige maand

 • Matthias Feyen

  Conflict van bij de start?

  Er staan vanavond 23 punten op de agenda. De raad van mei eindigde erg turbulent toen de interpellaties van Jean-Marie Dedecker (LDD) geweigerd werden door voorzitter Michel Landuyt (Open VLD). Dat zorgt vanavond wellicht weer voor discussie, als de raad het verslag van de vorige zitting goedkeurt.

 • Matthias Feyen

  Interpellaties

  Jean-Marie Dedecker (LDD) interpelleert over de afrekening van de subsidies aan Westend TC Lacodam en het rapport risicoanalyse van Mensura.

  Lode Maesen (Progressief Kartel) komt opnieuw tussen over het ontvangen van presentiegeld door raadsleden. Hij heeft ook enkele vragen over de jumelages van Middelkerke.

  Anthony Goethaels (N-VA) interpelleert over het burgemeestersoverleg betreffende de IVOO en de aanslepende problematiek dat er wagens parkeren in de Duinenweg vanaf de Prosper Poulletstraat.

 • Matthias Feyen

  In een notendop

  De samenstelling van de gemeenteraad in Middelkerke.

  De samenstelling van de gemeenteraad in Middelkerke. © KW

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!