Live Herbeleef de gemeenteraad in Diksmuide: nieuw fuifreglement en nieuwe tarieven op recyclagepark

31/10/16 om 13:16 - Bijgewerkt om 22:28

De gemeenteraad van Diksmuide kwam op maandag 31 oktober bijeen. Een nieuw fuifreglement en nieuwe tarieven op het containerpark werden unaniem goedgekeurd. Ook wordt het 3 Mussen-project in de Handzamevallei verdergezet.

 • Hannes Hosten

  Einde gemeenteraad

  De zitting eindigde om 21.25 uur.

 • Hannes Hosten

  Nieuwe tarieven op recyclagepark

  De gemeenteraad keurde ook nieuwe tarieven goed voor het containerpark, dat voortaan 'recyclagepark' zal worden genoemd. "We willen meer de klemtoon leggen op het recycleren dan op het negatief klinkende 'containerpark'", aldus schepen Kurt Vanlerberghe (SP.A). "Bovendien willen we komen tot een meer gelijkvormige tariefstructuur binnen het werkgebied van de IVVO. Er zijn twee tariefstructuren en wij kiezen de goedkoopste, die ook het meest aansluit bij onze huidige tarieven. Toch komen er enkele verschuivingen. De tarieven blijven nu behouden van 1 januari 2017 tot 31 december 2019."

  Op termijn is het de bedoeling dat een Diksmuideling die naar het recyclagepark van Houthulst gaat, de tarieven van Diksmuide zal betalen. Maar dat is nog toekomstmuziek. Elke Diksmuideling ontvangt wel een tegemoetkoming van 12 euro per jaar om te betalen op het recyclagepark. De nieuwe tarieven werden unaniem goedgekeurd.

 • Hannes Hosten

  Nieuw fuifreglement

  De gemeenteraad keurde ook een nieuw reglement voor fuiven en evenementen goed. Er staan regels in omtrent geluidsnormen, een verplicht verzekeringspakket, de verkoop van alcoholische dranken en het bieden van niet-alcoholische alternatieven, een sensibiliseringspakket rond drugs en alcohol en een hoofdstuk over afvalpreventie. "Het nieuwe reglement komt er na ernstige incidenten rond alcoholmisbruik en comazuipen in Diksmuide", aldus schepen Marc De Keyrel (CD&V).

  Marc Deprez (Idee 2006) stelde dat zijn fractie het reglement goedkeurde en dat het een goede aanzet is, maar dat wondermiddelen niet bestaan. Hij wees erop dat jongeren vooraf al drinken en dat zonder sociale controle, want ze doen het niet meer op café, wel met drank uit nachtwinkels en warenhuizen die ze drinken op plaatsen waar ze niet gezien worden. Katleen Winne (Idee 2006) vond dat alles staat of valt met de controle van het reglement.

 • Hannes Hosten

  Kerk van Lampernisse wordt aan eredienst onttrokken

  Eerder had de gemeenteraad de budgetten en meerjarenplannen van diverse kerkfabrieken goedgekeurd. Op vraag van Marc Deprez (Idee 2006) stelde schepen Martin Obin (CD&V) dat het de bedoeling is de kerk van Lampernisse aan de eredienst te onttrekken. Die vraag is al gesteld aan het bisdom, maar wordt nu binnenkort nog eens opnieuw gesteld na de bisschopswijding van de nieuwe bisschop Lode Aerts op 4 december. "We zullen de bisschop feliciteren met zijn wijding en vragen om dat dossier snel te behandelen", aldus schepen Obin.

 • Hannes Hosten

  Mondelinge vragen

  Dan zijn we aan de mondelinge vragen toe. Jan Van Acker (Idee 2006) heeft vragen bij de voorpagina van het stedelijk infoblad. Marc Deprez wil weten waarom het toilet op de begraafplaats van Keiem niet worden opengesteld rond Allerheiligen. "In Keiem zijn immers geen horecazaken rond het kerkhof waar je naar het toilet kan gaan", zegt hij.

  Schepen Martin Obin (CD&V) wijst erop dat een openbaar toilet ook dagelijks onderhouden moet worden. Anders wordt het beter gesloten. "Er is maar één begraafplaats met een toilet en dat wordt niet opengesteld, ook niet rond Allerheiligen. Het is moeilijk werkbaar", aldus schepen Obin.

 • Hannes Hosten

  PWA opgesplitst in nieuwe vzw en nieuw PWA

  PWA Diksmuide wordt omgevormd tot een gewone vzw en er komt een nieuwe PWA. Door de zesde staatshervorming wordt de PWA overgeheveld naar Vlaanderen, waardoor de PWA-beambte niet meer voor het dienstenchequebedrijf mag werken. Daarom wordt een aparte vzw en een nieuwe PWA opgericht. Dat wordt unaniem goedgekeurd.

 • Hannes Hosten

  3 Mussen-project wordt verdergezet

  De gemeenteraad debatteert over het verder zetten van het 3 Mussen-project in de Handzamevallei. Het is een project waarbij 35 km grachten en 8.800 m² poelen uitgediept zijn, met betere waterbeheersing, een grotere biodiversiteit en nieuwe afsluitingen van de landbouwgronden tot gevolg. Schepen Karline Ramboer vraagt goedkeuring om het project ook in 2017 verder te zetten. Marc Deprez (Idee 2006) steunt de verderzetting, maar wil niet dat een eventuele groei van de biodiversiteit zal leiden tot verdere beperkingen aan de landbouw. Geert Debaillie (Idee 2006) heeft vragen bij het graven van poelen in weiden waar gaan runderen rondlopen. De verderzetting wordt wel unaniem goedgekeurd.

 • Hannes Hosten

  De gemeenteraad bespreekt onder meer een nieuw reglement op de organisatie van fuiven en evenementen en nieuwe belastingsreglement voor het containerpark. Bedoeling is de tarieven gelijk te schakelen voor het hele werkgebied van de IVVO.

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!