Live herbeleef de gemeenteraad Diksmuide: vraag voor blauwe zone in dorpen

20/06/16 om 16:42 - Bijgewerkt om 21:38

Enkele handelaars zijn vragende partij voor het invoeren van een blauwe zone ter hoogte van handelszaken in de dorpen. Dat werd besproken op de gemeenteraad van Diksmuide op maandag 20 juni.

 • Tom Vandenabeele

  Handzamevaart

  Katleen Winne (Idee2006): "Er ligt veel rommel in de Handzamevaart. Wanneer wordt er gebaggerd? Wat wordt er nog rechtstreeks geloosd in de vaart?"

  Schepen Kurt Vanlerberghe: "Dat is voor het Vlaamse Gewest."

 • Tom Vandenabeele

  Zorgsite

  Jan Van Acker (Idee2006) vraagt hoe het zit met de voorbereiding van de zorgsite op het terrein van het afgebroken woon- en zorgcentrum Yserheem. "

  Burgemeester Lies Laridon (CD&V): "Er komt binnenkort een werkgroep samen. Het voorstel van het uitgewerkte scenario staat op de agenda. Ik kan daar nu niet op vooruitlopen. Maar er is een studiebureau aangesteld. De studie is klaar dus gaan we nu naar de gemeenteraadswerkgroep. Er zijn ook gesprekken geweest met de huisartsen en ziekenhuizen uit de regio. Het bestaande kader wordt niet in vraag gesteld. De bestaande doorsteken blijven behouden. Er komt nog een bijkomende doorsteek. We willen wisselruimte houden voor een eventueel nieuw zorgcentrum, binnen veertig, vijftig jaar, als het huidige woonzorgcentrum verouderd is. Vragen zijn nog: wat gaan we als stad zelf realiseren en wat gaan we in partnerschap doen."

  "Maar niemand weet wat de stad wil", zegt Jan Van Acker.

  "Dat is logisch", zegt Lies Laridon. "Want de volgende stap is nu concretiseren. Ik wacht de gemeenteraadswerkgroep af."

 • Tom Vandenabeele

  1ste budgetherziening 2016

  Schepen Kurt Vanlerberghe (SP.-A-Open) heeft het over de 1ste budgetherziening van 2016. "Er is een extra budget van 10.000 euro voor de aankoop van schoolsmartboards. Voor de afwerking van het stadhuis en de dienst toerisme is er 680.000 euro voorzien."

  "Sommige investeringen worden verschoven of geschrapt. Het dossier van de heraanleg van de Steenstraat wordt verschoven. Het verhuurpunt voor fietsen wordt doorgeschoven naar 2017, net als de renovatie van de oc's en de verkoop van de woningen op de Rijkswachtsite."

  Koen De Hantsetters (N-VA): "Er komen een aantal ernstige financiële engagementen op ons af. Zoals dat van de sporthal en het zwembad. Dat houdt u nu buiten het plaatje."

  Kurt Vanlerberghe: "Het is opgenomen in de exploitatie. Zodra de werken worden uitgevoerd, komt dat in beeld."

 • Tom Vandenabeele

  Op zoek naar nieuwe financieel beheerder

  Het ziet er naar uit dat Diksmuide op zoek zal moeten gaan naar een nieuwe financieel beheerder. Stefan Himpens is in de running voor de functie van financieel beheerder in Harelbeke. Schepen Kurt Vanlerberghe bedankt hem voor de vele jaren van inzet.

 • Tom Vandenabeele

  Blauwe zone in de dorpen?

  Schepen Kurt Vanlerberghe (SP.A-Open): "We willen nagaan of er bij de handelaars in de dorpen interesse is voor een blauwe zone. De mogelijkheid zou zijn om een blauwe zone in te voeren voor een winkel. Er moet ook worden nagegaan of het gaat om een parkeertijd van een half uur of een uur. We staan open voor suggesties."

  Koen De Hantsetters (N-VA): "Kunnen handelaars die in het centrum van Diksmuide buiten de blauwe zone vallen dit ook aanvragen?"

  Kurt Vanlerberghe: "Alles is bespreekbaar maar ik wil de regeling voor Diksmuide hier liever buiten laten."

  Koen Coupillie (N-VA): "Hoe zit het met de controle?"

  Kurt Vanlerberghe: "Indigo zal instaan voor de controles."

  Marc Deprez (Idee2006): "Wij hebben toch een aantal bedenkingen. In het stadscentrum zie je door de bomen het bos niet meer. We zouden voor elke handelszaak in de dorpen een blauwe zone voorzien, met een parkeerduur van een half uur."

 • Tom Vandenabeele

  Ophalen gewoon huisvuil

  Er wordt een nieuwe aanbesteding uitgeschreven voor het ophalen van gewoon huisvuil. Katleen Winne (Idee2006) vroeg naar de cijfers. En hoe het afval wordt opgehaald in straten waar er wegenwerken zijn."

  Kurt Vanlerberghe (SP.A-Open): "Ik ga u de cijfers bezorgen. Voor de werken in het centrum is er een regeling getroffen." "Er worden nadars geplaatst waar de afvalzakken kunnen worden gezet", aldus schepen Bieke Moerman (SP.A-Open)

 • Tom Vandenabeele

  Uitbreiden en modernisering gemeentelijke basisschool Leke

  De schoolinfrastructuur van de gemeentelijke basisschool in Leke wordt uitgebreid en gemoderniseerd. "De huidige kleine sportzaal met berging, de overdekte speelplaats met berging, het keukentje en de sanitaire blok wordt afgebroken", zegt schepen Marc De Keyrel (CD&V). "Enkel het oorspronkelijk schoolgebouw blijft behouden. Op de locatie van deze afbraakwerken komt een nieuwbouw met een grotere vloeroppervlakte en op 2 niveaus. Op degelijkvloerse verdieping voorzien we inkom, gang, vestiaire, berging, sanitair (dames-heren-mindervaliden) en lift; een grote turnzaal met 2 kleedkamers en 2 bergingen; een ruime keuken met berging en grote eetzaal; een groot kleuterlokaal."

  "Het is ook de bedoeling dat de keuken, eetzaal, turnzaal en bijkomende ruimtes ook voor naschoolse activiteiten kunnen worden gebruikt.Op de 1ste verdieping zijn er 2 leslokalen, 2 wc's en een cv-ruimte. Deze nieuwbouw en uitbreiding zullen voldoen aan de laatste energie- en isolatienormen en het dak wordt uitgerust met fotovoltaïsche zonnepanelen. In het bestaand schoolgebouw wordt een bestaand leslokaal opgesplitst in een bureau en lerarenkamer. Er worden ook nieuwe ramen geplaatst. De speelplaats wordt aangelegd in een verharde en onverharde zone met speelheuvel. De speelheuvel wordt aangelegd in een halfronde cirkel met geïntegreerde zitplaatsen. Zo creëren we een forum zodat buitenlessen mogelijk zijn. Aan de bestaande vijver wordt een nieuwe hogere, stevigere en veiligere afsluiting geplaatst. Tenslotte wordt een nieuwe en ruime fietsstalling voor minimum 40 fietsen geplaatst."

  Marc Deprez (Idee2006) vraagt of alle leerjaren er blijven. "Dat is de bedoeling", zegt Marc De Keyrel.

 • Tom Vandenabeele

  Heraanleg Rijkswachtstraat

  In het dossier collector Heernisse is de aannemer Petillion failliet verklaard. De kleinere werken in de Pluimstraat worden in eigen beheer of met beperkte overheidsopdracht uitgevoerd. Voor de Rijkswachtstraat moet er opnieuw worden aanbesteed. "We hebben geopteerd om de totale wegenis en voetpaden opnieuw aan te leggen", zegt schepen Bieke Moerman (SP.A-Open). "Het moet een veilige weg worden om van en naar de sportsite, de school, enz. te gaan. Er zijn voetpaden en fietspaden aan beide zijden. De werken zullen zo'n vijf maanden duren."

 • Tom Vandenabeele

  Heraanleg Rijkswachtstraat

  In het dossier collector Heernisse is de aannemer Petillion failliet verklaard. De kleinere werken in de Pluimstraat worden in eigen beheer of met beperkte overheidsopdracht uitgevoerd. Voor de Rijkswachtstraat moet er opnieuw worden aanbesteed. "We hebben als stadsbestuur geopteerd om toch ook de wegenis en voetpaden volledig her in te richten", aldus schepen Bieke Moerman SP.A-Open). "We hebben daarbij bijzondere aandacht voor een fiets- en wandelvriendelijke inrichting van de straat en snelheidremmende maatregelen. Dit omwille van de vele wijken die achter deze straat liggen en zeker met het oog op de uitbreidingen op de sportsite met een nieuwe sporthal en zwembad. Zo willen we de kinderen in Diksmuide een veilige weg aanbieden van en naar de sportsite, school of waar dan ook."

  "We trokken met deze belangrijke krijtlijnen naar de bewoners en op basis van hun participatie werd voorliggend plan opgesteld met fietspaden aan beide zijden van 1,5 meter. Voetpaden van 1,5 meter, een rijweg van 5 meter waarin zones van 2 parkeervakken met aan de uiteinden bomen als wegversmalling zullen dienen en met verkeersplateaus op de kruispunten."

  "De werken worden geraamd op 426.683€ Inclusief btw voor de stad Diksmuide en zullen 100 werkdagen duren wat neerkomt op zo een 5 tal maanden. Ik hoef jullie niet uit te leggen dat dit uiteraard los van onvoorziene omstandigheden en weerverlet is."

 • Tom Vandenabeele

  De kasseien van de Bovekerkestraat

  Er wordt een beheersplan opgemaakt voor het beschermd monument 'Kasseiweg Bovekerkestraat', tussen Vladslo en Bovekerke. "Deze weg moet dringend hersteld worden", zegt schepen Martin Obin (CD&V). "De weg is beschermd en voor subsidies moet er een beheersplan worden opgemaakt. Koekelare en Diksmuide gaan samenwerken en betalen gezamenlijk de resterende 20% voor de opmaak van het beheersplan en later ook voor de uitvoering van de werken."

 • Tom Vandenabeele

  Put van Nieuwkapelle

  Er ligt een politieverordening voor op het betreden van de put van Nieuwkapelle. Jurgen Van Collie (N-VA) pleit voor een bord met pictogrammen.

  Gezien het feit dat er veel Fransen naar de put van Nieuwkapelle komen, vindt burgemeester Lies Laridon dat een goede suggestie.

  Op vraag van Jurgen Van Collie antwoordt Lies Laridon ook dat er in principe ook niet mag worden gezwommen in de put van Nieuwkapelle.

 • Tom Vandenabeele

  Nieuw OCMW-raadslid

  OCMW-raadslid Werner Verheecke (CD&V) neemt ontslag uit de gemeenteraad. Hij wordt opgevolgd door Björn Debruyne.

 • Tom Vandenabeele

  Drie verontschuldigingen

  Bart Laleman (CD&V), Inge Claeys (N-VA) en Mieke Vanrobaeys (onafhankelijk) zijn verontschuldigd.

 • Tom Vandenabeele

  De gemeenteraad is begonnen.

  Voorzitter Johan Allyns opent de gemeenteraad van Diksmuide.

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!