Live Herbeleef de gemeenteraad: Diksmuide koopt voor 2.000 m² kasseien aan voor nieuwe markt

04/04/16 om 13:22 - Bijgewerkt om 21:46

Diksmuide koopt voor 2.000 m² aan Belgische profierkasseien aan. Die zullen worden gebruikt bij de herinrichting van de Grote Markt. De Grote Markt is een beschermd stadszicht, net o.a. omwille van de kasseien. In afspraak met Onroerend Erfgoed zal bij de heraanleg zoveel mogelijk Belgische profierkasseien worden gebruikt.

 • Tom Vandenabeele

  De gemeenteraad is afgelopen

  De gemeenteraad is afgelopen.

 • Tom Vandenabeele

  "Waarom liggen werken fietspad stil?"

  Raadslid Marc Deprez (Idee2006) wil in een bijgevoegde vraag weten wat de reden is dat de werken voor de aanleg van het fietspad langs de Pervijzestraat "al stil liggen sinds oktober."

  Kurt Vanlerberghe (SP.A-Open): "De werken liggen stil wegens zware regenval, gecombineerd met zware veengronden. Er is afgesproken dat ze heel binnenkort weer beginnen. De werken zullen klaar zijn eind september 2016."

 • Tom Vandenabeele

  Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling ontbonden

  Het autonoom gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Diksmuide wordt ontbonden. "Jammer. Voor ons is het agb een instrument voor de stad", zegt Marc Deprez (Idee2006).

  Bart Verbrugghe (N-VA): "We zijn er blij mee dat het opgedoekt wordt. We schaffen iets af dat in feite nooit had mogen bestaan."

 • Tom Vandenabeele

  Noordvesten of Kwezelwegel?

  Het woonerf langs de Kleine Dijk in Diksmuide zal Noordvesten heten. "We hebben al Oostvesten, vandaar dat we nu kiezen voor Noordvesten", zegt schepen Karline Ramboer (SP.A-Open).

  Jurgen Van Collie (N-VA) vindt "Kwezelwegel" mooier klinken.

 • Tom Vandenabeele

  Pastoriemolenstraat Woumen

  Schepen Bieke Moerman (SP.A-Open): "We vragen de goedkeuring voor het wegentracé in de verkaveling van IJzer en Zee in de Kerkhofstraat."

  De nieuwe straat in de verkaveling krijgt de naam Pastoriemolenstraat. "De pastoriemolen stond in de 19de eeuw in Woumen", legt schepen Karline Ramboer (SP.A-Open).

 • Tom Vandenabeele

  Levering kasseien Grote Markt

  Schepen Bieke Moerman (SP.A-Open): "We moeten van Onroerend Erfgoed nu eenmaal verder met kasseien voor de nieuwe Grote Markt. Herbruikkasseien van eerste kwaliteit zijn zeer zeldzaam. We willen 2.000 m² kasseien aankopen voor 62.000 euro."

  Koen De Hantsetters (N-VA): "Het Masterplan is nog niet goedgekeurd. Het heeft zijn definitieve vorm nog niet bereikt. We zullen deze beslissing niet goedkeuren."

  Bert Laridon (N-VA): "Ik val van mijn stoel als ik verneem dat AWV de plaatsing van verkeerslichten aan het kruispunt Stragier niet zou goedkeuren. Als staat of valt met deze lichten."

  Bieke Moerman: "We hebben veel inspanningen gedaan om aan participatie te doen, om te vragen aan de burgers hoe zij de nieuwe markt zagen. Een plan zal volgens jullie nooit rond zijn. We zullen nooit tot een consensus komen. De belangen zijn te verschillend. Elke partij heeft kiezers die andere prioriteiten hebben. Er is heel veel energie in gestoken en het plan wordt gedragen door heel veel mensen. Het is tijd om verder te doen met die kasseien."

  Koen De Hantsetters: "Participatie? Ik vind het eerder getuigen van eenzijdige communicatie. Nu zouden er opeens parkeergarages onder de Boterhalle kunnen?"

  Bieke Moerman: "Ik denk dat Erfgoed er niet wakker van ligt wat wij van de kasseien vinden. Wij hebben daar niks aan te zeggen. Of het plan nu goedgekeurd wordt of niet."

  Schepen Kurt Vanlerberghe (SP.A-Open): "Het is de markt die beslist of er parkings worden aangelegd. Wij gaan de belastingsbetaler niet opzadelen met potentiële hoge verliesfacturen. We hebben een keer samengezeten met AWV. Er was een principieel akkoord voor de verkeerslichten mits er ondersteunde cijfers zijn. Die cijfers worden op dit ogenblik samengebracht. AWV heeft op dit ogenblik niet de gegevens waarover wij beschikken op dit ogenblik. Er is zeer binnenkort een overleg gepland met AWV."

  Bert Laridon (N-VA): "De cijfers zijn misschien wel bekend in de stuurgroep maar er is intussen niets meer gebeurd. Dat is al zeven maanden geleden."

  Kurt Vanlerberghe: "Wat jullie hebben gezien, waren fragmentjes. Nu pas worden ze samengeschreven."

  Eric Dekeyser (SP.A-Open): "Ik heb de kasseien bekeken. Ze zijn van een zeer goede kwaliteit en we zullen ze nodig hebben. Jullie willen gewoon dat dat project van de Grote Markt mislukt. Het zijn de diensten van meneer Bourgeois die ervoor hebben gezorgd dat de Grote Markt beschermd is."

 • Tom Vandenabeele

  Kwaliteit pmd-zakken

  Bij de goedkeuring van het leveren van restafvalzakken kwam er een opmerking van Katleen Winne. "De kwaliteit van de restafvalzakken is beduidend beter", zegt Katleen Winne (Idee2006). "Kunnen de pmd-zakken ook niet worden verbeterd?"

  Martine Delafontaine (CD&V) meldde dat dat al werd doorgegeven.

 • Tom Vandenabeele

  Parking Beerstblotestraat

  De goedkeuring wordt verleend voor de uitbreiding van de openbare verlichting voor de toegangsweg en de nieuwe randparking langs de Beerstblotestraat.

  Katleen Winne (Idee2006): "We hebben inderdaad aangehaald dat de parking en de toegangsweg deftig moeten worden verlicht. We gaan hier zeker meer akkoord."

 • Tom Vandenabeele

  Onteigeningsplan voor rijkswachtsite

  Het onteigeningsplan voor de rijkswachtsite ligt voor ter goedkeuring. Katleen Winne (Idee2006) vraagt hoe het zit met de site Vandeweghe. "Morgen is er een bespreking", zegt schepen Bieke Moerman (SP.A-Open).

 • Tom Vandenabeele

  Versterking intergemeentelijke samenwerking Westhoek

  De gemeenteraad geeft goedkeuring aan het voorstel om de intergemeentelijke samenwerking in de Westhoek te structureren en te versterken door de oprichting van een dienstverlenende vereniging voor de deelnemende besturen. Dit na een uitgebreide uitleg van Dieter Hoet, coördinator van Westhoekoverleg.

 • Tom Vandenabeele

  Karline Ramboer komt terug op vraag rond motie rond ontwikkelingssteun en -samenwerking

  Schepen Karline Ramboer (SP.A-Open) wil teruggekomen op de mondelinge vraag van raadslid Marc Deprez ivm de motie rond ontwikkelingssteun en -samenwerking.

  "Marc Deprez vroeg of deze motie goedgekeurd, door de voltallige gemeenteraad op 22 juni 2015, al verstuurd werd naar alle Vlaamse steden en gemeenten", aldus Karline Ramboer. "Mijn antwoord was negatief. Dit was niet gebeurd. Naderhand ben ik deze bewuste gemeenteraadsbeslissing gaan opsnorren om te zien wat nu juist goedgekeurd was. Deze gemeenteraadsbeslissing die unaniem is goedgekeurd spreekt enkel om deze motie op te sturen naar de federale en naar de Europese overheid."

  "Op diezelfde gemeenteraad van 22 juni 2015 waar de motie werd goedgekeurd, er ook goedkeuring werd verleend om het budget dat Diksmuide jaarlijks aan noord/zuid steun geeft, te verhogen en dit bij de eerstvolgende budgetwijziging. Deze budgetwijziging maakte wel deel uit van de motie."

  Karline Ramboer: "De motie heeft geen zes maanden in de schuif gezeten maar het heeft slechts 2 maanden geduurd vooraleer de motie ondertussen verzonden is naar de federale en naar de Europese overheden."

 • Tom Vandenabeele

  De gemeenteraad van Diksmuide is begonnen

  Voorzitter Johan Allyns verklaart de gemeenteraad voor geopend. Hij hoopt dat de microfoons vanavond goed zullen werken.

 • Tom Vandenabeele

  Idee2006 heeft vraag over werken fietspaden Pervijze

  Raadslid Marc Deprez (Idee2006) vraagt in een bijgevoegd punt vanavond ook waarom de werken voor de aanleg van het fietspad langs de Pervijzestraat "al stilliggen vanaf oktober."

 • Tom Vandenabeele

  Noordvesten nieuw woonerf in Diksmuide

  Ook in Diksmuide moet er een nieuwe straatnaam worden gekozen. Langs de Kleine Dijk komt er een woonerf. De gemeenteraad wordt gevraagd om de naam Noordvesten goed te keuren.

 • Tom Vandenabeele

  Pastoriemolenstraat nieuwe straat in Woumen

  In een zijstraat van de Kerkhofstraat in Woumen komt er een nieuwe verkaveling. De gemeenteraad wordt gevraagd om die straat Pastoriemolenstraat te noemen.

 • Tom Vandenabeele

  Verlichting voor nieuwe Beerstbloteparking

  Intussen zijn de werken bezig voor de aanleg van de randparking Beerstblote langs de Beerstblotestraat. De gemeenteraad wordt de goedkeuring gevraagd voor de uitbreiding van de openbare verlichting op de toegangsweg en de eigenlijke parking. De kosten daarvoor worden geraamd op een grote 40.000 euro.

 • Tom Vandenabeele

  Onteigeningsplan voor rijkswachtsite

  Ook het onteigeningsplan voor de Rijkswachtsite wordt nog eens voorgelegd. De stad kocht in 2013 een van de woningen op de site. Om de andere huizen en ook het brigadegebouw van de Regie der Gebouwen te kunnen aankopen, werd een onteigeningsplan opgesteld. Tijdens het openbaar onderzoek werden geen bezwaren ingediend zodat het onteigeningsplan nu voor een definitieve vaststelling aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

  Het vroegere brigadegebouw van de rijkswacht in de Rijkswachtstraat in Diksmuide.

  Het vroegere brigadegebouw van de rijkswacht in de Rijkswachtstraat in Diksmuide. © Google

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!