Live Herbeleef de gemeenteraad Brugge: Proefproject moet aantal bussen in binnenstad drastisch vermindere

26/05/15 om 15:29 - Bijgewerkt om 23:28

In het stadhuis van Brugge vindt op deze zonnige dinsdagavond de maandelijkse gemeenteraadszitting plaats. De openbare agenda telt 32 dossiers. KW.be brengt live verslag uit vanop de persbanken in de de gotische zaal.

 • Lieven Mathys

  Openbare vergadering wordt gesloten

  De boys van @kweeet danken u voor uw aandacht

 • Lieven Mathys

  Het laatste woord

  Schepen Mieke Hoste krijgt het laatste woord van de avond: "Op tickets staat duidelijk vermeld dat de tickets noch omgeruild noch terugbetaald worden. Maar door de aflassing van de processie mogen deze nu wel terugbetaald worden. Of ingeruild worden bij een volgende processie."

 • Lieven Mathys

  Laatste interpellatie: aflassing Heilig Bloedprocessie

  Ann Soete (N-VA) hekelt de communicatie van stad Brugge bij de aflassing van de Heilig Bloedprocessie. "Aanvankelijk werd gezegd dat de mensen hun ticket niet zouden terugbetaald krijgen. Nadien is het stadsbestuur -onder druk van sociale media- op dat besluit teruggekomen. Suggesties: waarom konden de mensen hun ticket niet inwisselen voor een toegangskaartje in de musea of een rondrit op een koets of in een bootje? Daarom graag een plan B in de toekomst"

 • Lieven Mathys

  Groen wil een gemeenschapsmunt invoeren

  De interpellatie van Sammy Roelant (Groen) rond de gemeenschapsmunt, een alternatieve munt zoals bijv. airmiles die je kan verdienen bij luchtvaartmaatschappijen. Roelant vraagt of het stadsbestuur een gemeenschapsmunt wil invoeren. In Brugge zou dat bijv. opvang van daklozen, helpen van bejaarden,... kunnen zijn. Je zou die diensten kunnen inwisselen tegen bijvoorbeeld cultuurcheques.

  Schepen Dirk De Fauw verwijst in zijn antwoord naar de weggeefwinkel of het systeem van letsen. Typerend voor deze initiatieven is dat de overheid in deze niet optreedt als organiserend orgaan."

  "In Brugge zijn er wel twee projecten die we steunen zoals de doe-goed-pas, een variant van de gemeenschapsmunt. Mensen die zich inzetten als vrijwilliger als mantelzorger krijgen een kortingskaart bij de Brugse handelaars."

  Het idee wordt meegenomen in het berek.

 • Lieven Mathys

  Proefproject vermindert het aantal bussen in Brugge

  Burgemeester Landuyt pakt uit met een primeur: "Stad Brugge en de Lijn starten vanaf januari 2016 met een proefproject. Het proefproject houdt in dat het aantal bussen zal verminderen: In de Zuidzandstraat zullen er 12 bussen per uur passeren ipv 33; in de Steenstraat 6 ipv 33 en in de Geldmuntstraat 18 ipv 24."

  De burgervader reageert hiermee op de interpellatie van Mercedes Van Volcem over de stand van zaken rond de invoering van kleine stadsbussen in het stadscentrum.

 • Lieven Mathys

  Schepen Peirins: "Tegen kinderarbeid"

  Schepen Pierins replikeert: "Laat ons duidelijk zijn: we zijn tegen kinderarbeid. Maar kijk eens in je kleerkast, daar hangen wellicht ook nog stukken die door kinderhanden gemaakt zijn. Om maar te zeggen dat je niet op alles uit het verleden vat hebt. Sinds 2014 hebben we een (ethisch) criterium in onze aanbestedingen, waarbij onethische producten zoals de kandla grijs niet gebruikt kunnen worden bij de aanleg".

  "Een nadeeel aan deze evolutie: alles zal 30 tot 40 procent duurder zijn door correct en ethisch te gaan werken."

 • Lieven Mathys

  Zijn de Brugse kasseien door kinderen gemaakt?

  Patrick Daels (N-VA) vraagt zich af of er Brugse straten aangelegd zijn met kasseien 'kandla grijs', uit Budhpura in India. Die kasseien worden door kinderen gemaakt. Daels wil transparantie in de volledige productieketen van de kasseien in Brugge zodat kinderarbeid uitgesloten kan worden.

  Raadslid Roelant (Groen) pakt uit met referenties van kasseileggers dat dergelijke kasseien effectief in Brugge zouden liggen.

 • Lieven Mathys

  Renovatie PC Reigersnest zou 351.000 euro kosten

  Raadslid Jasper Pillen (Open VLD) bijt de spits af en pleit ervoor om de sinds kort leegstaande pastoriewoning in Koolkerke om te vormen tot een volwaardig ontmoetingscentrum en kindercrèche.

  Schepen Laloo: "Op 12 mei ben ik persoonlijk naar de pastorie geweest om de sleutels in ontvangst te nemen. Tijdens het korte plaatsbezoek heb ik moeten vaststellen dat het niet evident (en goedkoop) is om in de pastorie een gemeenschapsfunctie te realiseren.

  Wat het centrum Reigersnest betreft, heb ik aan college voorgesteld om er (gratis) een buurthuis in te realiseren. Dit is ons voorstel aan de vzw decanale werken die hierin tekort is geschoten door het gebouw te laten verkommeren.

  Mijn voorstel is om de pastorie te verkopen en met dat geld het parochiaal centrum Reigersnest te renoveren. Een renovatie van het parochiaal centrum zou 351.000 euro kosten.

  Jasper Pillen

  Jasper Pillen © kw

 • Lieven Mathys

  9 interpellaties

  De agenda is afgewerkt. De 9 interpellaties komen nu aan bod.

 • Lieven Mathys

  Burgemeester Landuyt komt tussen

  Burgemeester Landuyt: "Om geen misverstanden te hebben, collega Roelant. We hebben vandaag het verkeersveiligheidscharter ondertekend. We zullen de Vossensteert aanpakken. Deze straat is symbool voor verkeersonveiligheid".

 • Lieven Mathys

  "Op vraag van tientallen personen"

  Schepen Pierins replikeert: "Scholen waren vragende partij in dit verhaal. Het huidige fietspad is gevaarlijk. Het nieuwe fietspad komt er op vraag van tientallen personen."

  "Daarbovenop zal het nieuwe fietspad geen impact op natuur. Enkel teelaarde wordt weggenomen en ter plaatse meteen hergebruikt."

  "Het fietspad zal lichtjes hoger ligger dan het origineel fietspad waardoor er geen water zal blijven staan, conform het hemelwaterdecreet."

  "Bovendien ontsluiten we zo de doodlopende Lindelaan en zullen meer mensen van de natuur kunnen genieten".

 • Lieven Mathys

  Discussie rond fietspad in natuurgebied

  Schepen Pierins vraagt goedkeuring voor de aanleg van een fietspad van 1,1 kilometer in het natuurgebied Gemeneweidebeek in Assebroek. Het fietspad moet de Lindelaan, de Zomerstraat en Vossensteert verbinden tot aan Zuiderakker ter hoogte van Hoeve Hangerijn. Dit moet een alternatief bieden voor de "gevaarlijke" Vossensteert.

  Sammy Roelants (Groen) reageert: "Er ontbreken nogal wat adviezen in dit dossier. Bijvoorbeeld: Wat is de impact voor de natuur? Welke studies zijn hieraan voorafgegaan?" Groen gaat ook niet akkoord met de keuze van beton. Daarnaast hekelt Groen dat er geen inspraak is van de buurtbewoners.

  Groen onthoudt zich. "Het stadsbestuur moet haar husiwerk opnieuw doen."

 • Lieven Mathys

  Groen wil statiegeld voor petflessen en blikjes

  Sammy Roelant staat even stil bij afvalintercommunale IVBO en vooral bij de cijfers van ophaling van afval. Groen Brugge pleit voor het invoeren van statiegeld voor petflessen en blikjes. "De ophaling van blauwe zakken zal hierdoor verminderen."

  Schepen Vandevoorde replikeert: "Het afvalpreventiebeleid is een taak van de hogere overheid, OVAM. Ze zijn hier volop mee bezig."

 • Lieven Mathys

  N-VA stemt tegen de verhoogde retributies voor huurkoetsen en -bootjes

  Ann Soete (N-VA) hekelt de verhoogde retributies voor gebruik van standplaats van huurkoetsen op de openbare weg en het meren van huurbootjes op de stadsreien.

  Schepen Laloo: "De sector heeft overeengekomen dat ze hun prijzen gaan verhogen. Wij passen datzelfde percentage toe op de retributie."

  Soete: "N-VA gaat hier niet mee akkoord."

  Schepen Laloo: "Jij gaat niet akkoord maar de sector blijkbaar wel."

  N-VA stemt tegen.

  Noot : een koetsrit van een halfuurtje kost voortaan 50 euro.

 • Lieven Mathys

  Schepen Laloo repliceert: "We zijn goed bezig"

  Schepen Laloo replikeert: "Niemand trekt de positieve resultaten in twijfel. We zijn financieel heel goed bezig." De schepen bewijst dit door die postieve resultaten nog even op te sommen. "Beoordeel ons in 2018 eens duidelijk is of we al onze beleidsdoelstellingen hebben gerealiseerd".

 • Lieven Mathys

  "Waarom gaat alles zo traag?"

  Sammy Roelant (Groen) over het (financieel) beleid: "Waarom wordt er zo weinig gedaan in Brugge? Is er hommeles tussen de regeringspartijen waardoor ze elkaar geen succesjes gunnen? Waarom gaat alles zo traag? Ontgroening, kinderarmoede... Zijn dit geen problemen die het stadsbestuur wil aanpakken? Laat het asjeblief vooruitgaan."

  "Brugge heeft wel geld maar het wordt niet goed besteed. Nu moet er nagedacht worden over nieuwe projecten. Er is geen dynamiek. Veel jonge Bruggelingen hebben er goesting in maar ik mis die gedrevenheid in het schepencollege."

 • Lieven Mathys

  "We hebben een financieel gezonde stad"

  Guy Rogissart (CD&V) reageert op het financieel beleid van de stad. "We zitten financieel goed. De kasbasis en de autofinancieringsmarge tonen beide positieve cijfers. Deze parameters zijn positief voor 2014. Deze cijfers moeten ons vertrouwen geven dat we financieel goed bezig zijn. Het exploitaitebudget is altijd positief. We staan niet stil, we investeren elk jaar met 36 miljoen euro."

 • Lieven Mathys

  "Het is een schande"

  Mercedes Van Volcem: "Het is een schande dat jullie hier nog zitten. Wij dromen om op jullie plaats te zitten en iets te doen met deze mooie stad... Het is een schande. Ik hoop dat de Bruggelingen jullie hiervoor straffen".

 • Lieven Mathys

  Van Volcem tegen schepen Lambrecht: "Blijf in Brugge"

  Mercedes Van Volcem geeft ook schepen Lambrecht een goed rapport. "Ik hoor dat je parlementslid zou worden eens Johan Vande Lanotte burgemeester van Oostende wordt (intussen is die vanavond tot burgemeester verkozen, mlt). Maar blijf in Brugge want je realiseert ook wat je vooropstelt."

  Noot: als Annick Lambrecht haar schepenambt zou ruilen voor een parlementszitje dan wordt Pablo Annys sneller dan verwacht schepen.

 • Lieven Mathys

  Mercedes Van Volcem deelt punten uit

  Mercedes Van Volcem (Open VLD) reageert ook op het financieel beleid. "Blijf vooral sparen maar in 2014 heeft het schepencollege niets gedaan. Het was een jaar van stilstand," meent de politica. Van Volcem neemt er de beleidslijnen bij. "Schepen Laloo is de beste leerling van de klas, hij realiseert het best wat hij vooropstelt. Schepen Demarest daarentegen is gebuisd."

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!