Live Herbeleef de extra gemeenteraad in Oostende rond burgemeesterswissel

08/06/15 om 15:45 - Bijgewerkt om 20:22

Op maandag 8 juni vond in Oostende een extra gemeenteraadszitting plaats omtrent de nakende burgemeesterswissel. De gemeenteraad werd niet live uitgezonden worden via de website van de stad, maar was wel live te volgen op kw.be.

 • Gillian Lowyck

  De gemeenteraad is afgelopen.

  De gemeenteraad is nu ten einde. Lees ook een verslag in De Zeewacht van vrijdag 12 mei.

 • Hannes Hosten

  Kort antwoord van burgemeester Vandecasteele

  Burgemeester Jean Vandecasteele beantwoordt de interpellaties heel kort. Hij zegt dat het bestuursakkoord het bindmiddel blijft van de meerderheid, los van de mandatenwissels. Hij zegt verheugd te zijn dat de oppositie constructief wil meewerken en blikt vooruit om met hen samen te werken.

 • Gillian Lowyck

  Vraag bij bevoegdheden

  Patrick De Vyt (Vlaams Belang): "Wij stellen de bevoegdheden van de schepen voor Toerisme, Economie en Haven Johan Vande Lanotte in vraag. Sinds uw komst zijn er meer jobs verloren gegaan. Denk maar aan de RMT, en het recente wegvallen van de roro-lijn. Door uw toedoen is veel tewerkstelling naar Brugge vertrokken."

  "Zoals het een echte keizer hoort, zult u uzelf kronen. De gewone Oostendenaar zal hier het gelag betalen."

 • Gillian Lowyck

  Groot project?

  Björn Anseeuw (N-VA) vraagt zich af welk groot project de meerderheidspartijen nog bindt. "In het bestuursakkoord zien we een oplijsting van loze beloften: meer jobs, opleidingen, aanpak onveiligheidsgevoel, meer jonge gezinnen, een bereikbare stad, meer parkeerplaatsen... Het blijft grotendeels dode letter."

 • Gillian Lowyck

  Wouter De Vriendt is tegen

  Levi Vermote (sp.a): "Wouter De Vriendt is vooral goed in tegengroepen op te richten: Dement, Oosteroever... Hij had zelf al een denktank kunnen oprichten. Het is gemakkelijk om altijd tegen te zijn."

 • Gillian Lowyck

  Oppositie

 • Gillian Lowyck

  Nog erger

 • Gillian Lowyck

  Politiek in Oostende

  Wouter De Vriendt: "Waar zijn de grote projecten van deze coalitie? Ik heb ze nog niet gezien. We moeten af van de oude politieke cultuur in Oostende. Na vandaag is dit nog meer duidelijk. We moeten inzetten op creativiteit en vernieuwing. Ik denk aan projecten: Bootsman Jonsen, De Grote Post... Realisaties van de vorige legislatuur."

 • Gillian Lowyck

  Dictatuur

  Wouter De Vriendt en Bart Tommelein bekvechten nog altijd over de interpellaties: mag de burgemeesterswissel wel of niet aan bod komen?

  "Dit neigt naar een dictatuur", zegt Wouter De Vriendt. Er klinkt applaus bij een deel van het publiek. "Dit is niet toegelaten", zegt Bart Tommelein.

 • Gillian Lowyck

  Overtreden van het reglement?

  Wouter De Vriendt (Groen) overloopt wat er in de pers verschenen is over de burgemeesterswissel. "Er past alleen maar plaatsvervangende schaamte over de manier waarop de meerderheidspartijen aan politiek doen."

  Bart Tommelein onderbreekt hem om te zeggen dat hij het reglement overtreedt als hij over de burgemeesterswissel praat.

 • Gillian Lowyck

  Niet onderbreken

  Wouter De Vriendt vroeg aan Bart Tommelein om hen niet te onderbreken.

  "Volgens mij hebben er meer mensen voor mij gekozen dan voor u, meneer De Vriendt."Bart Tommelein
 • Gillian Lowyck

  Persteksten?

  "U deelt teksten uit aan de pers die u niet aan mij geeft", zegt Bart Tommelein.

  "Het enige wat is uitgedeeld is een persbericht van schepen Vande Lanotte", reageert Wouter De Vriendt. "Ik heb geen teksten uitgedeeld."

 • Gillian Lowyck

  Nattevingerbeleid

  Wouter De Vriendt (Groen): "Oostende kan maar bloeien als we voldoende actieve, dynamische en jonge mensen aantrekt. Schort er iets aan de statistieken of aan het beleid? We moeten hier een fundamentele diepgravende oefening uitvoeren. En dat veel vroeger dan 2016."

  Björn Anseeuw (N-VA): "Het is belangrijk dat er een globale visie wordt ontwikkeld. Het mag sneller en coherenter. De vraag die wij hebben: wat kan u als schepen nog voor de stad doen? Los van Westtoer, POM... U bent nu bezig met beslissingen te nemen op basis van resultaten die er nog niet zijn. Ik pleit voor een onderzoek, in plaats van het nattevingerbeleid van nu."

 • Hannes Hosten

  Vande Lanotte : "Al heel wat studies bezig"

  "Het stadsbestuur heeft niet gewacht op het agendapunt van beide gemeenteraadsleden om actie te ondernemen", reageert schepen van Lokale Economie Johan Vande Lanotte (SP.A). "De VDAB West-Vlaanderen heeft, op onze vraag, een studie over de werkloosheidscijfers uitgevoerd. Aansluitend werd gevraagd aan KUL-professor Wouter Van Biesen om de werkgelegenheidscijfers nader te preciseren. De haven vraagt bovendien aan de POM een benchmarking te vragen over het beleid van andere kleine en middelgrote havens in west- en noord-Europa, vermoedelijk tegen november. Met Westtoer is een procedure gestart voor een nieuw strategisch beleidsplan 2015-2020 voor Toerisme Oostende. Dat moet binnenkort klaar zijn. Het Economisch Huis en het centrummanagement bestelden een studie bij Idea Consult dat moet aangeven welke maatregelen we moeten nemen om ons winkelapparaat te verbeteren. Deze studie moet af zijn in het najaar. Ik wil dubbel werk vermijden en pas na het afwerken van deze studies een globale analyse van het economisch beleid en mogelijke verbeteringen te laten uitvoeren."

 • Gillian Lowyck

  Pizza

  Provincieraadslid Herman Lodewyckx (Groen) heeft honger.

 • Gillian Lowyck

  Muilkorven?

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!