Live Herbeleef de extra gemeenteraad in Middelkerke: "De sfeer die hier heerst is verwerpelijk"

02/10/15 om 14:08 - Bijgewerkt om 20:18

In Middelkerke werd vrijdag een extra gemeenteraad bijeengeroepen op vraag van enkele oppositieleden, met Jean-Marie Dedecker voorop. Het heet hangijzer op de agenda was de opvang van vluchtelingen in de militaire basis van Nieuwpoort. Je kan de debatten hier herbeleven.

 • Matthias Feyen

  Einde van de extra gemeenteraad

  Na 75 minuten zit de extra gemeenteraad er al op. Vooral het gebekvecht tussen de oppositieraadsleden onderling viel het meest op. Het talrijk opgedaagde publiek kan zich de vraag stellen of deze extra zitting achteraf gezien de moeite waard was.

  Uitgebreid verslag in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht van vrijdag 9 oktober.

 • Matthias Feyen

  Raad niet akkoord met inplanting noodopvangcentrum

  "De gemeenteraad kan niet akkoord gaan met de inplanting van een noodopvangcentrum op militair domein aangezien er geen voorafgaande stedenbouwkundige vergunning werd aangevraagd zoals uitdrukkelijk voorzien door het besluit van de Vlaamse regering van 17 juli 2015." Het punt wordt goedgekeurd.

 • Matthias Feyen

  Tweede (en laatste) agendapunt van de avond

  De brief met officieel verzet aan de federale regering tegen de opvang van vluchtelingen in de militaire basis in Lombardsijde wordt rondgedeeld. Voorzitter Michel Landuyt leest de brief voor.

 • Matthias Feyen

  Subsidies voor Nieuwpoort of Middelkerke?

  Danny Van Den Broucke: "De subsidies gaan naar Nieuwpoort, maar Middelkerke zit wel met de overlast."

 • Matthias Feyen

  Rotte appels

  "Voor u zijn alle migranten braaf en voor ons zijn ze zogezegd allemaal stout. Dat beweer ik niet", stelt Jean-Marie Dedecker. "Als er vijf rotte appels in de kazerne zitten, dan kan er al veel fout gaan", gaat het debat tussen de oppositieleden verder.

  Danny Van Den Broucke (onafhankelijke) roept zijn collega's op om een constructief debat te voeren. Ook op de publiekstribune gaat het er even luid aan toe.

 • Matthias Feyen

  Kaf tussen het koren

  "Zal er kaf tussen het koren zitten? Waarschijnlijk wel, maar er zal meer dan voldoende politie ter plaatse zijn. Deze situatie is geen economische doodsteek voor Middelkerke en omstreken. Stop de stemmingmakerij", rondt Geert Verdonck af.

  "Ik denk dat je wat selectief bent", reageert Jean-Marie Dedecker op zijn collega in de oppositie. "Er zijn nu al centra waar de Christelijken de Islamieten naar de kop smijten." (sic)

 • Matthias Feyen

  Interessant voor het electoraat

  "De vluchtelingen zijn godverdomme geen moslimstrijders, laat het wat serieus blijven. Maak de mensen niet bang, ook al kan het interessant zijn voor het electoraat, mevrouw de burgemeester", gaat Geert Verdonck verbolgen verder.

 • Matthias Feyen

  "Middelkerke doet niets voor de vluchtelingen"

  Oppositieraadslid Geert Verdonck: "De sfeer die er heerst is verwerpelijk. Kinderen worden belaagd omdat ze een solidariteitsactie houden voor de vluchtelingen. Ze worden bang gemaakt. Middelkerke doet niets voor de vluchtelingen buiten die twee gezinnen die opgevangen worden. Ik hoor wilde verhalen over het munitiedepot. Die mensen zijn veel meer gewoon dan enkele schietoefeningen boven zee, geloof me. Het veiligheidsprobleem is niet zo groot."

 • Matthias Feyen

  "Vluchtelingen worden gecriminaliseerd"

  Geert Verdonck (Progressief Kartel): "Ik betreur in het debat dat de vluchtelingen gecriminaliseerd worden nog voor ze hier toekomen. Die sfeer heerst er toch. Laat ons die mensen niet als krapuul afschilderen op voorhand. Laat het menselijk blijven."

 • Matthias Feyen

  IS-strijders onder de vluchtelingen

  Jean-Marie Dedecker zegt dat er onder de vluchtelingen IS-strijders zijn meegekomen en herhaalt dat er gevaarlijke wapens liggen in het depot in de militaire basis in Lombardsijde.

 • Matthias Feyen

  Komt er een moskee in Lombardsijde?

  Secretaris Pierre Ryckewaert zegt dat Jean-Marie Dedecker het mis heeft als hij het heeft over het decreet. Danny Van Den Broucke vraagt zich af of er een moskee zal komen op de site. "Je moet een draaiboek hebben. De geschiedenis herhaalt zich", zegt het onafhankelijke raadslid.

 • Matthias Feyen

  Overlast in Lidl in Sijsele?

  Burgemeester Janna Rommel-Opstaele: "Ik ben gisteren ter plaatse gaan kijken in de opvang Sijsele. De Lidl heeft geen last van de vluchtelingen, zo vertelden ze mij te plaatse." Dirk De Poortere laat weten dat hij andere dingen heeft vernomen.

 • Matthias Feyen

  "Het aanzuigeffect is al bezig"

  Jean-Marie Dedecker zet zijn betoog verder. "Het aanzuigeffect is al bezig." Zijn partijgenoot Dirk De Poortere (Lijst Dedecker) mengt zich in het debat.

  "Alle korpschefs van alle zones zitten samen om ervaringen uit te wisselen. Zij zijn op de hoogte vanop het terrein", zegt burgemeester Janna Rommel-Opstaele.

 • Matthias Feyen

  Wordt vergadering geschorst?

  Jean-Marie Dedecker: "De kazerne is een munitiedepot. Weet je welke wapens daar allemaal liggen?"

  Voorzitter Michel Landuyt komt tussen en stelt voor om de vergadering stil te leggen. Jean-Marie Dedecker: "Schors maar je vergadering. We zijn nog maar begonnen."

 • Matthias Feyen

  "De Middelkerkenaar werd serieus bedrogen"

  Jean-Marie Dedecker: "Zon en Zee werd verkocht in een combine met Johan Vande Lanotte boven de geschatte prijs. Dan is dat teruggekocht geweest voor de helft van de waarde. De belastingbetaler heeft daar al 6 miljoen euro verloren. Het militair kamp is een drama. Niemand is in het hele asieldossier meer bedrogen geweest dan de Middelkerkenaar."

 • Matthias Feyen

  "Juridische prietpraat"

  Jean-Marie Dedecker: "Jullie vertellen juridische prietpraat. In 2000 hebben jullie zelf voorgesteld om de vluchtelingen in het militaire kamp van Lombardsijde op te vangen."

 • Matthias Feyen

  Burgemeester legt probleem uit

  Burgemeester Janna Rommel-Opstaele legt het probleem met Fedasil uit. "De gemeente wil zijn steentje bijdragen, maar niet onvoorwaardelijk."

 • Matthias Feyen

  Geen zitpenning voor extra gemeenteraad?

  Voorzitter Michel Landuyt start de gemeenteraad. Opmerkelijk: Jean-Marie Dedecker vraagt om geen zitpenning uit te keren omdat het probleem van de vluchtelingen zo acuut is. Danny Van Den Broucke (onafhankelijke) stelt een schorsing van de vergadering voor. De voorzitter beslist om hierover terug te komen op de eerstvolgende gemeenteraad.

 • Matthias Feyen

  Publiekstribune loopt aardig vol

  De raad begint over tien minuten en de publieksbanken zijn ei zo na allemaal gevuld, voornamelijk met de achterban van Lijst Dedecker.

 • Matthias Feyen

  Nog steeds oud logo op naambordjes raadsleden

  De gemeente stelde een tijdje terug zijn nieuw logo voor. Je kan er niet naast kijken in het straatbeeld, maar op de bordjes met de namen van de gemeenteraadsleden prijkt nog steeds het oude logo.

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!