Live Herbeleef de Brugse gemeenteraad : geen link tussen Brugge en Optima Bank

28/06/16 om 14:15 - Bijgewerkt om 21:35

De Brexit en het faillissement van Optima Bank kwamen dinsdagavond ook ter sprake op de Brugse gemeenteraad. Op het programma stonden 49 punten en 14 interpellaties, maar vier daarvan werden voor de start van de raad geschrapt.

Herbeleef de Brugse gemeenteraad : geen link tussen Brugge en Optima Bank

© BELGA

 • Olivier Neese

  Zomervakantie

  De gemeenteraad komt niet samen tijdens de zomervakantie. De eerstvolgende zitting vindt plaats op dinsdag 13 september.

 • Olivier Neese

  Groene taxi's beëindigen gemeenteraad

  We zijn al toe aan de laatste interpellatie. Daarbij houdt Ann Soete (N-VA) een betoog voor groene taxi's.

 • Olivier Neese

  Geen link tussen Brugge en Optima

  Ann Soete (N-VA) wil weten of het faillissement van Optima Bank gevolgen heeft voor Brugge.

  Schepen Boudewijn Laloo (CD&V): "Ik moet je ontgoochelen. We hebben niets bij Optima staan. We hebben zelfs geen rekening bij Optima. Toen Optima Ethias heeft overgenomen, stond er 0 euro op de rekening. En om je voor te zijn: we hebben zelfs geen Arcopars."

 • Olivier Neese

  Spaanse taalstrijd

  Noelia Sanchez (N-VA): "Naast het borstbeeld van Juan Luis Vives staat de uitleg in het Nederlands en het Spaans (Castiliaans). Een Europees parlementslid en gewezen burgemeester vraagt of de uitleg er ook in het Valenciaans (een variant van het Catalaans) zou kunnen bijgezet worden aangezien Vives een Valenciaan was. De kosten hiervoor zouden door hen gedragen worden. Niet ingaan op deze vraag, zou een gemiste kans zijn en bovendien een belediging van de Valencianen want zo miskent u de officiële status van hun taal."

  Burgemeester Renaat Landuyt zegt zich niet in de taalstrijd te willen mengen.

 • Olivier Neese

  Vlaamse studie voor ontwikkeling Zeebrugge

  Jean-Marie De Plancke (Open VLD) wil de visie van de stad weten over Zeebrugge en herhaalt eerdere kritieken over onkruid in de spoorbedding, een kapotte luifel, zwerfwagentoerisme...

  Sabine Helleputte (N-VA) zegt voor 99 procent de mening van Jean-Marie De Plancke te delen en viseert nu de burgemeester. "Zichzelf voorzitter gemaakt van de haven, dat is het enige wat je gedaan hebt."

  Burgemeester Renaat Landuyt: "Wie deze zomer naar het strand gaat, zal merken dat er wel degelijk activiteiten in Zeebrugge zijn. Er bestaat zelfs een folder van. Deze maand is een studie gestart, betaalt door Vlaanderen, om onze visie te versterken. Ik hoop volgend jaar, in het restaurant van het Cruisegebouw, een discussie te kunnen voeren over de visie van Zeebrugge, met zicht op de zee én de stad."

 • Olivier Neese

  Verhitte discussie over bankautomaat in Lissewege

  Mathijs Goderis (SP.A) kaart opnieuw het verdwijnen van het enige bankkantoor en -automaat in Lissewege aan. "Bewoners zouden naar andere deelgemeenten moeten uitwijken, terwijl ook al het openbaar vervoer afgebouwd werd." Hij verwijst naar een opgestarte petitie, die al 1.200 handtekeningen telt, en vraagt de steun van het stadsbestuur.

  Sabine Helleputte (N-VA) trekt fors van leer, met hier en daar een persoonlijke aanval. "Je hebt nog petities gestart. Waar is het resultaat van de vorige? Jullie zouden beter inzetten op belangrijkere zaken, zoals openbaar vervoer." Mathijs Goderis wijst erop dat openbaar vervoer een Vlaamse bevoegdheid is en in handen is van haar minister Ben Weyts.

  Mercedes Van Volcem (Open VLD) is iets gematigder. "De stad kan zeker iets doen. Ze hebben zelf leningen en investeringen, van aardige budgetten. Ik denk dat je als stad toch wel kan zeggen: denk ook eens aan Lissewege."

  Bruno Mostrey (Groen) zegt de petitie te zullen tekenen en steunt de vraag naar een oplossing.

  Opvallend: Eric Lagrou (N-VA) houdt, als ex-werknemer bij een financiële instelling, een fors betoog. "Iedereen moet de mogelijkheid hebben om aan zijn geld te kunnen." Hij krijgt daarop applaus van Mathijs Goderis.

  Burgemeester Renaat Landuyt houdt het kort en zegt dat de stad de bekommernis deelt en de vraag naar het behoud van het bankautomaat steunt.

 • Olivier Neese

  Het stokpaardje van Hugo De Bondt

  Hugo De Bondt (N-VA) komt opnieuw tussen over asbest, zijn stokpaardje. Bij het afbreken van sociale woningen in Kruisabele werd er asbest in het puin gevonden. Als oppositieraadslid gaat hij fel te keer en eist hij concrete antwoorden op een tiental vragen.

  Pablo Annys, voorzitter van Vivendo en straks schepen van Brugge, komt tussenbeide en geeft al enkele antwoorden. Schepen Mieke Hoste geeft antwoord op zijn concrete vragen. Beiden betreuren "de toon en de paniekzaaierij" van het oppositieraadslid.

 • Olivier Neese

  Wat na het verlies van de start van de Ronde?

  Pieter Marechal (CD&V) vindt dat de stad, na het verliezen van de start van de Ronde van Vlaanderen, een nieuw groot evenement naar Brugge moet halen.

  Burgemeester Renaat Landuyt: "Schepen van Evenementen Annick Lambrecht is met verschillende partijen, zowel professioneel als niet-professioneel, in contact. De dag van de bekendmaking kregen we zelf een aanbod van een professionele organisatie. Alles wordt op dit moment onderzocht. Eén fout mogen we niet maken: iets organiseren op dezelfde dag van de Ronde. Dan moeten we zelf op de fiets kruipen, om te vergeten wat we verloren zijn. Een week voor De Ronde zullen we alvast een tandje bijzetten en de bestaande organisaties, zoals de jaarlijkse rondrit, uitbreiden."

 • Olivier Neese

  Premie voor Nederlandstalige benamingen

  Patrick Daels (N-VA) vraagt een aanmoedigingspremie voor Nederlandstalige benamingen van Brugse horeca- en handelszaken. Hij verwijst daarmee naar een reglement ten tijde van Franck Van Acker.

  Mercedes Van Volcem (Open VLD) is gekant tegen dit voorstel. "Hiervoor belastingsgeld gebruiken vinden wij een brug te ver."

  Schepen Hilde Decleer (CD&V) zegt dat het reglement geen stille dood gestorven is maar wel een opgefrist mag worden. "Jaarlijks krijgen we gemiddeld maar één vraag naar dit reglement."

 • Olivier Neese

  Wat zijn de gevolgen van de Brexit voor Brugge?

  Sammy Roelant (Groen) zegt dat de Brexit onbetwistbaar gevolgen zal hebben voor Brugge en vraagt informatie aan de burgemeester.

  Burgemeester Renaat Landuyt: "Er is op dit moment maar één gevolg: de pond wordt goedkoper. Dit is goed voor de Bruggelingen die nog eens naar Londen willen gaan. Daartegenover wordt het voor de Britten duurder om hier te verblijven. We moeten opletten voor sfeerschepping. We weten nog niet of het zo zal zijn, want er zal twee jaar onderhandeld worden. De situatie van de pond kan zich heel snel normaliseren. De hoofdboodschap: blijf koel!"

 • Olivier Neese

  Eindelijk voltallig

  Jasper Pillen (Open VLD) en Guy Rogissart (fractieleider CD&V) zijn na meer dan een uur toegekomen. We zijn voltallig. Ze kunnen de algemene agenda hieronder lezen...

 • Olivier Neese

  Actuavraag over bezetting van Kruispoort

  Mercedes Van Volcem (Open VLD) en Ann Soete (N-VA) willen van burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) weten waarom hij vorige week vrijdag zo laat heeft ingegrepen toen ABVV de Kruispoort blokkeerde voor een protestactie.

  Burgemeester Renaat Landuyt: "Om 8.24 uur werd ik opgebeld door een burger en om 8.31 uur werd gezorgd dat wandelaars en fietsers doorkonden. In zeven minuten tijd was er een oplossing."

 • Olivier Neese

  Algemene agenda afgewerkt

  De 45 punten op de algemene agenda zijn binnen het uur afgehandeld. We beginnen nu aan enkele actuavragen.

 • Olivier Neese

  Finse piste voor Koude Keuken

  Sportpark Koude Keuken in Sint-Andries krijgt een Finse piste, een speciaal loopparcours voor joggers met een verende toplaag om het comfort van de lopers te verbeteren en om blessures te voorkomen. De werken worden gegund via open aanbesteding en geraamd op 125.066,21 euro (incl. btw).

 • Olivier Neese

  Paden op kerkhof

  Er wordt bijna 140.000 euro vrijgemaakt voor het heraanleggen van wandelpaden op de begraafplaatsen Sint-Pieters, Centrale Begraafplaats, Sint-Andries, Ver-Assebroek, Sint-Michiels en Sint-Kruis. Er komen ook bijkomende verhardingen op diverse begraafplaatsen.

 • Olivier Neese

  Nieuwe speeltoestellen

  De stad trekt ca. 164.000 euro uit voor het vervangen van speeltoestellen op diverse speelpleinen. "Verouderde en versleten speeltoestellen die niet meer beantwoorden aan de wettelijke bepalingen inzake veiligheid en uitbating van speelpleinen worden vervangen door nieuwe speeltoestellen."

 • Olivier Neese

  101 lindes voor 't Zand

  't Zand zal een boomverjonging ondergaan. Er zullen 101 hoogstambomen (lindes) aangekocht worden voor ongeveer 200.000 euro. Het aanplanten van de bomen zal vervat zitten in het wegenis- en rioleringsdossier van de heraanleg van 't Zand.

  Hugo De Bondt (N-VA) vraagt zich af waarom de stad vasthoudt aan de lindes. "Mensen zijn er allergisch voor en ze geven een plakkerige substantie af. Waarom geen fruitbomen?" Schepen Philip Pierins (SP.A) zegt dat er geen problemen zullen zijn omdat er gekozen zal worden voor een speciaal type linde.

 • Olivier Neese

  Nachtwinkels kunnen aan banden gelegd worden

  De gemeenteraad keurt een reglement goed, waardoor er openingsuren aan de nachtwinkels opgelegd kunnen worden. Sammy Roelant (Groen) vindt dat dit een "puur uitdoofbeleid" is, wat schepen Hilde Decleer ontkent.

 • Olivier Neese

  Fietstaxi's op weg naar Brugge

  De gemeenteraad keurt een stedelijk reglement goed, waardoor er fietstaxidiensten mogelijk zijn.

 • Olivier Neese

  Extra lokaal voor KSA Ten Briel

  Door een hogere bezetting zal er een bijkomend jeugdlokaal voor KSA Ten Briel gebouwd worden. In het kader van het klimaatplan wordt gestreefd naar een 'Bijna Energie Neutraal'-gebouw. De kosten worden geraamd op 379.126,35 euro (inclusief btw). De werken zullen toegewezen worden na een openbare aanbesteding.

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!