Hendrik Verkest: “Het is goed dat die excessen uit het verleden boven water komen”

© Nele
Redactie KW

Ook in de regio Tielt zijn er politici die niet bang zijn van een mandaat meer of minder. De absolute mandatenkampioen bij ons is Hendrik Verkest met zeven betaalde mandaten. “Het is niet slecht dat er wat hetze ontstaat rond al die ‘oude’ mandaten, waar je geld kreeg zonder aanwezig te zijn op een vergadering. Bij ons zijn die excessen er gelukkig al lang uit”, zegt hij.

Deze reportage maakt deel uit van ons dossier ‘Politici & mandaten’

De absolute mandatenkampioen in onze regio is Hendrik Verkest. Hij is al sinds 1989 onbetwist burgemeester van Wingene en in 2015 had hij acht betaalde mandaten en daarnaast nog eens negen onbezoldigde mandaten. Zo is hij bestuurder van Unizo Midden West-Vlaanderen, CD&V Roeselare-Tielt, Brandweer Midwest, politiezone Regio Tielt, Resoc, enzovoort. Alleen onbezoldigd.

De grootste inkomstenbron van Hendrik Verkest is uiteraard zijn burgemeesterschap. “Ik verdien 64.249,62 euro bruto per jaar, of zo’n 35.249 netto per jaar als burgemeester”, zegt Verkest (CD&V). “Daarnaast verdien ik ook geld als lid van het bureau van de provincieraad (2.010 euro bruto per jaar), provincieraadslid (4.020 euro bruto per jaar), bestuurder van intercommunale Figga (804 euro bruto per jaar), lid directiecomité Figga (402 bruto per jaar). Daarnaast krijgt Verkest nog eens als bestuurder van POM West-Vlaandere en Publi. T alles samen zo’n 5.000 euro bruto per jaar.

55 procent netto

“Je moet rekenen dat netto er zo’n 55 procent overblijft van het brutobedrag, aan het einde van de rit.”

Hoe kijkt hij nu als mandatenkampioen van de regio naar de hetze die er ontstaat rond de mandaten in ons land. “Het komt tegenwoordig inderdaad geweldig in de kijker, dat gebeurt om de zoveel tijd eens en dat is niet slecht dat het eens gebeurt. Wat we nu zien met Publipart en dergelijke zijn eigenlijk gewoon restanten van vroeger. Het is goed dat die oude fossielen, waar sommigen heel veel geld aan verdienen, eens in het licht gesteld worden. Het zijn eigenlijk oude intercommunales, die meer naar de privésector neigen. Daar is er vaak geen systeem van aanwezigheid vereist om het bedrag op te strijken. Dat is niet meer van deze tijd.”

Het is goed dat die oude fossielen, waar sommigen heel veel geld aan verdienen, eens in het licht gesteld worden

Niet zo in de mandaten van burgemeester Verkest, zo klinkt het. “Neen, de mandaten die ik heb, zijn er bij zuivere intercommunales en daar liggen de bedragen die we krijgen wettelijk vast en dat is zo’n 200 euro bruto per bijgewoonde vergadering.”

200 euro bruto, is dat voldoende voor de tijd die een politicus soms in zo’n vergadering moet steken? “Ik denk dat ze de stok in twee hebben gedaan. Sommigen steken veel tijd in de voorbereiding van zo’n vergadering en zullen het bedrag waarschijnlijk niet voldoende vinden, voor personen die er wat weinig werk in steken is 200 euro ongetwijfeld te veel. Ik vind het een billijk bedrag.”

Onbekend?

Figga, Publi. T, Pom… allemaal intercomunales, maar amper bekend bij het grote publiek. Hoe transparant zijn die instellingen allemaal? “Mensen die het nodige opzoekingswerk doen, die weten waarvoor deze instellingen staan. Maar je moet wel wat moeite doen, dat is waar. Maar het is goed dat politici deel uitmaken van het bestuur van deze intercommunales en instellingen. Zij worden om de zes jaar geëvalueerd door de kiezer. Het kan toch niet democratischer? Stel dat we daar gemeentesecretarissen of -ontvangers plaatsen, dan is alles veel oncontroleerbaarder en kan de burger niet sanctioneren.”

Burgemeester zijn is voor mij meer dan een voltijdse job. Ik snap niet hoe sommigen er tien tot vijftien mandaten kunnen bijnemen

“Je wordt er niet rijk van”

Dirk Verwilst, burgemeester van Meulebeke, heeft er niet de minste moeite mee om zijn politieke mandaten en bijhorende wedden bekend te maken. “Ik krijg 67.146,99 euro bruto op jaarbasis als burgemeester, daarnaast nog eens 99,85 euro bruto per jaar als bestuurder van intercommunale WVI en daarnaast nog eens 1.294,4 euro bruto voor Eandis. Daar hou ik zowat 38 procent netto van over. Een typisch Belgisch verhaal dus: de brutowedde is relatief hoog, maar finaal is het nettobedrag eerder relatief laag als je bekijkt dat ik toch 45 uur per week bezig ben ermee. Daarnaast komen nog alle verplaatsingen met de eigen wagen erbij en nu en dan een nieuw maatpak. Neen, rijk zul je niet worden op ons politiek niveau.”

Els De Rammelaere (N-VA) mag dan al burgemeester van de grootste stad in de regio Tielt zijn, ze heeft zeker niet de meeste mandaten. Ze is, naast burgemeester, ook bestuurder en lid van afvalintercommunale Ivio (200 euro per aanwezigheid) en daarnaast is ze bestuurder van Wobra, de brandweerschool. “Ook hiervoor krijg ik 200 euro bruto per aanwezigheid, maar ik kan deze vergaderingen zo goed als nooit bijwonen, aangezien die altijd samenvallen met de gemeenteraad in Tielt”, aldus de burgemeester, die ook nog titelvoerend advocaat is, maar geen zaken meer aanneemt.

“Mocht ik na 2018 geen deel meer uitmaken van het beleid, ben ik werkloos”

De Wielsbeekse burgemeester Jan Stevens vindt dat er onterecht een heksenjacht op de politici wordt ontketend. Zelf puurt Jan op jaarbasis 180 euro en 857 euro bruto uit zijn bestuursfuncties bij respectievelijk het PWA Wielsbeke vzw en Psilon. “Dat zijn peanuts bovenop mijn nettowedde van 2.300 euro per maand, geld waarvan ik nog een stukje moet afdragen aan de partij. Sinds vorig jaar heb ik er nog een mandaat bij, namelijk als voorzitter van het politiecollege van PZ Midow, met een afgerond bruto-inkomen van nul euro per jaar. Ik nam in 2012 het risico om mijn werkgever na een carrière van bijna dertig jaar vaarwel te zeggen. Mocht ik na 2018 geen deel meer uitmaken van het beleid, ben ik werkloos. Zullen de media mij dan ook weten te vinden”, orakelt Jan Stevens, die niet jaloers is op de mandatenkampioenen. “Burgemeester zijn is voor mij meer dan een voltijdse job. Ik snap niet hoe sommigen er tien tot vijftien mandaten kunnen bijnemen. Maar chapeau als zij het in eer en geweten geklaard krijgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier