Hendrik Bogaert laat van zich horen na referendum in Turkije

17/04/17 om 16:17 - Bijgewerkt om 16:16

CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert stelt zich naar aanleiding van het Turkse referendum vragen bij de dubbele nationaliteit van veel Turken.

Hendrik Bogaert laat van zich horen na referendum in Turkije

In een tweet pleit Hendrik Bogaert ervoor te stoppen met de dubbele nationaliteit. "Helft Turken stemt richting autoritair systeem. Velen in ons land. Stop dubbele nationaliteit nu. Kiezen aub, nt houdbaar", tweette de CD&V-volksvertegenwoordiger. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken laat weten dat hij het idee van Bogaert steunt, maar hij vraagt zich wel meteen af in hoeverre het gaat om een partijstandpunt van CD&V.

Op Libanon en Jordanië werd nergens ter wereld zo uitgesproken "ja" gestemd tijdens het Turkse referendum als in België. Zowat 75 procent van de Turken in België stemde voor het ja-kamp.

Voor Hendrik Bogaert een aanleiding om de discussie over de dubbele nationaliteit opnieuw aan te zwengelen. Die discussie werd enkele weken geleden al opnieuw geopend door N-VA, met name door Kamerleden Peter De Roover en Sarah Smeyers. Die laatste zei toen wel dat een afschaffing van de dubbele nationaliteit niet aan de orde is omdat het juridisch niet haalbaar zou zijn.


Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) laat weten dat hij het idee van Bogaert steunt en dat zijn partij al langer voorstander is. Maar Francken wijst er wel meteen op dat het niet in het regeerakkoord staat en hij vraagt zich ook af in hoeverre het gaat om "een partijstandpunt of een emotionele oproep".

(Belga)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!