Heibel rond verkaveling op site Polderblomme in De Haan

Redactie KW

De gemoederen liepen donderdagavond hoog op in de gemeenteraad van De Haan en dan vooral tussen Marleen De Soete (Vooruit) en Wilfried Vandaele (OPEN & N-VA).

Oorzaak was de goedkeuring van het wegenistracé voor de verkaveling op de site van de Polderblomme. Het was de oppositie die het punt op de agenda plaatste én goedkeurde dankzij enkele ‘overlopers’ van Bewust.

Waarover gaat het nu precies? Er bestaat al tien jaar onenigheid over het verkavelen van een lap grond aan de Wilgenlaan waar tennisclub Polderblomme was gevestigd. De bewoners richtten een actiegroep op tegen de plannen omdat ze vrezen voor wateroverlast. De grond ving immers in de voorbije decennia al het water in de omgeving op. Het gebied staat regelmatig onder water. De bewoners hebben zelfs foto’s waarop kinderen er met een zeilboot aan het varen zijn. Volgens hen werd in het verleden de vijvers op het gebied illegaal gedumpt waardoor er bij het verkavelen wateroverlast zal ontstaan voor de ganse buurt.

Aan het einde van de vorige legislatuur waren er al problemen met de goedkeuring van het RUP voor dit gebied, maar na de verkiezingen werd het alsnog goedgekeurd. Het schepencollege keurde al eens een verkavelingvergunning goed, maar werd teruggefloten door de deputatie van West-Vlaanderen.

Ondertussen werd het dossier aangepast met enkele tegemoetkomingen om het water te bufferen. Volgens de buurt zijn de voorstellen weliswaar niet voldoende en ze strijden dan ook verder tegen de komst van de verkaveling. Twee weken geleden komt het dossier op het schepencollege, maar er wordt beslist om het dossier niet naar de gemeenteraad te brengen. Volgens schepen De Soete is het dossier niet volledig. Opmerkelijk genoeg zet oppositieleider Wilfried Vandaele het punt dan maar zelf op de agenda. Hij schetst de geschiedenis van het dossier en de noodzaak. “Er moeten extra woningen komen voor gezinnen en om te vermijden dat we extra open ruimte moeten aansnijden moet er gekeken worden om aan inbreiding te doen”, aldus Vandaele. Volgens hem worden er politieke spelletjes gespeeld en wordt het dossier tegengehouden omdat het gevoelig ligt. “Sommige mensen hopen zo enkele stemmen te winnen, maar we moeten als bestuur onze verantwoordelijkheid nemen. De ambtenaren hebben het dossier klaargemaakt, het is nu aan ons om te beslissen.”

Marleen De Soete ging evenwel niet akkoord en wees de raad er op dat het punt niet reglementair werd ingediend. “Het dossier is niet volledig en jullie beschikken niet over de juiste gegevens om een beslissing te nemen. Je moet geen beslissing nemen van achter je bureau maar eens bij die mensen gaan kijken in de tuin om te weten dat er problemen zullen ontstaan door deze verkaveling.”

Bij een hevige discussie die volgde verweet De Soete de ambtenaren van de gemeente dat ze hun werk niet correct hebben gedaan. “Eigenlijk zegt u. De administratie hierboven, het zijn idioten want ze weten niet wat ze doen en toch leggen ze het voor aan de gemeenteraad en ze zijn niet ter goeder trouw.”

Waarop De Soete instemde. Vandaele verwees daarna nog even fijntjes dat hij altijd zijn ambtenaren vertrouwde, ook de ambtenaar van Cultuur en niet toevallig de echtgenoot van De Soete. “Dat is onder de gordel”, was het antwoord.

Kurt Beirens (OPEN & N-VA, vroeger Bewust) is de bevoegde schepen en hij sloot zich aan dat het dossier klaar is om goed te keuren. “Er zijn aanpassingen gedaan om tegemoet te komen aan de waterproblematiek”, voegde Beirens nog toe.

Uiteindelijk vroeg Kurt Demaria (Bewust) om de zitting te schorsen zodat hij even kon overleggen. Bewust, of althans de leden die nog overblijven, hebben zich onthouden. De nieuwe aanhangers van Open & N-VA stemden voor en De Soete stemde tegen. Zo is de verkiezingsstrijd meer dan ooit losgebarsten in de kustgemeente. De strijd is weliswaar nog niet gestreden, want er loopt nog een procedure bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen en er is nog geen verkavelingvergunning.

De zitting werd even geschorst.

(LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier