Heibel op Harelbeekse gemeenteraad over openbaar toilet

In de omgeving van de Sint-Salvatorkerk zou het openbaar toilet moeten komen. © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Het voorstel van het college om een openbaar toilet te installeren in de omgeving van de Sint-Salvatorkerk lokte commotie uit bij oppositiepartij CD&V.

Bij de budgetopmaak 2018 werd krediet voorzien voor een openbaar toilet. “We planden het toilet in het paviljoen op het Marktplein maar de ruimte is te beperkt. We stellen nu het openbaar domein voor in de kerkomgeving naast de bushalte”, duidt schepen van Openbare werken Patrick Claerhout (N-VA).

Chemisch toilet

We kiezen voor één betalend toilet, voor iedereen toegankelijk en uitgerust met de modernste technieken voor chemische reiniging. Het onderhoud maakt deel uit van een contract. De uitgave wordt geraamd op 121.000 euro.”

“Over de inplanting zijn we zeker niet tevreden” – Francis Pattyn, raadslid CD&V

Dat was niet naar de zin van oppositiepartij CD&V. “We zijn verrast. Die 125.000 euro zat eerst niet in de budgetopmaak. Bovendien hadden op de laatste commissie bijna alle partijen serieuze bedenkingen bij dit dossier. Wij willen zeker in debat gaan over het nut ervan, maar dan graag een toilet dat aangesloten is op de waterleiding en de riool. Chemisch reinigen is duur en levert een reuk af. Over de inplanting zijn we zeker niet tevreden. Wij vragen dus de verdaging van dit agendapunt”, aldus Francis Pattyn.

Het openbaar toilet aan de St.-Rochuskerk in Kortrijk, meer niet gebruikt dan wel.
Het openbaar toilet aan de St.-Rochuskerk in Kortrijk, meer niet gebruikt dan wel.© LOO

Ook raadslid Marijke Ostyn (N-VA) vond de locatie niet geschikt. Daarop werd de vergadering geschorst om overleg te plegen. Kort daarna vuurde Stijn Derammelaere (SP.A) een heikele vraag af. “Voor we het amendement van CD&V goedkeuren wil ik eerst weten of zij principieel akkoord zijn om een toilet te zetten op het Marktplein.”

Tweede schorsing

Dit leidde tot een tweede schorsing van de zitting en opnieuw overleg. Besluit: de gemeenteraad keurde unaniem de verdaging goed. CD&V onthield zich bij de vraag voor een principieel akkoord. Enkel de meerderheid keurde dit amendement goed.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier