Heibel in schepencollege De Haan over ontslag bestuurssecretaris

Door de meningsverschillen in het schepencollege heeft het vertrouwen een serieuze deuk gekregen. (Foto a-AV)
Redactie KW

Het gemeentebestuur van De Haan ontsloeg bestuurssecretaris Valérie Van Den Broecke, maar is teruggefloten door de provinciegouverneur. Het schepencollege is zelf verdeeld over de kwestie.

De samenwerking tussen bestuurssecretaris Valérie Van Den Broecke en enkele schepenen van De Haan vlot al een tijdje niet meer. Op een bepaald moment kreeg zij de indruk dat er mensen meekeken in haar mailverkeer. Een onafhankelijk onderzoek wees uit dat haar mailbox en die van de gemeentesecretaris al een hele tijd werden bekeken door een gemeenteambteaar. Die zou beweerd hebben dat hij dat deed in opdracht van schepenen Marleen De Soete, Marleen Schillewaert-Vercruyce en Kurt Beirens.

Valérie Van Den Broecke stapte naar de arbeidsrechtbank en die besliste op 24 maart dat de drie betrokken schepenen niet mochten meestemmen in dossiers die gaan over het werk van de bestuurssecretaris. Op 30 maart stond echter haar ontslag om dringende redenen op de agenda. Dat werd goedgekeurd door de drie schepenen plus Rudi Catrrysse, maar niet door de overigen en dus ook niet door burgemeester Peter Breemersch.

De reden voor het ontslag van de bestuurssecretaris was dat ze een juridisch advies over het Astridpark in Wenduine zou hebben doorgestuurd naar haar echtgenoot, ook jurist. Dat zou gebeurd zijn op vraag van de burgemeester, maar kan wijzen op belangenvermenging. Deze spreekwoordelijke druppel deed de emmer overlopen, maar kan ook worden uitgelegd als de stok die gezocht werd om de hond te slaan.

“Nooit gehoord”

“De vaststellingen voor het ontslag zijn niet min en zijn allemaal te bewijzen, maar veel meer kunnen wij hier niet over zeggen om de procedures niet in gevaar te brengen”, zeggen de vier schepenen die voor het ontslag van Valérie Van Den Broecke stemden. “Maar wel dit: wij willen gehoord worden. Noch door de gouverneur die de collegebeslissing schorste, noch door de burgemeester, noch door de rechter zijn wij gevraagd om toelichting.”

“Niemand van ons was op de hoogte van de vraag van de gouverneur naar de motivering waarom wij zijn advies niet volgden inzake het ontslag en wij hadden geen kennis noch van de inhoud, noch van het schrijven naar de gouverneur door de secretaris en burgemeester op 20 april. Zo kregen wij als rechtstreeks betrokkenen nooit de kans om te motiveren. Vandaar dat wij een klacht met burgerlijke partijstelling hebben aanhangig gemaakt bij de rechtbank.” De schepenen benadrukken dat de juridische procedures niets kosten aan de gemeente, want de gemeente is voor het juridisch luik verzekerd.

Vertrouwensbreuk

“Ik kan hier weinig over kwijt omdat de procedure loopt”, reageert burgemeester Peter Breemeersch. “Door de schorsing van de gouverneur zou de bestuurssecretaris weer aan het werk mogen, maar de wetgeving is daar tegenstrijdig over. In de praktijk is ze niet aan de slag. Door de meningsverschillen in het schepencollege heeft het onderlinge vertrouwen een serieuze deuk gekregen. Maar wij moeten verder samenwerken. We zijn verkozen om zes jaar te besturen, ik wil me niet laten vastrijden. Dat kunnen we niet maken”, klinkt het. “Het lukt ons om beslissingen te nemen, al is het niet altijd gemakkelijk”, gaat de burgemeester verder. “Vroeger ging het vlotter, nu loopt het stroever. Ik ben hier echt niet gelukkig mee. Het is nu afwachten wat de rechter zal beslissen. Ik heb er geen idee van hoe lang dat zal duren, het kan nog maanden zijn. Nee, dit is echt niet goed voor ons. Ook niet voor de perceptie over de politiek bij de burgers.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier