Heibel bij Visie 2020 & N-VA De Panne om Franstalige campagnebrief van kandidaat

Redactie KW

In De Panne is binnen de kartellijst Visie 2020 & N-VA heibel ontstaan. Aanleiding is een Franstalige campagnebrief van lijstduwer en uittredend schepen Roland Florizoone.

Visie 2020 & N-VA is een kartel van liberalen, LDD en N-VA in De Panne. Dit weekend raakte bekend dat lijstduwer en uittredend schepen Roland Florizoone Franstaligen campagnebrieven heeft rondgestuurd en daar zijn de andere leden van de kartellijst niet mee opgezet.

“Tegen de adviezen van het kartel in heeft Roland Florizoone relaties en vrienden een Franstalige campagnebrief opgezonden”, zegt lijsttrekker en uittredend schepen Serge Van Damme. “Het gaat om een persoonlijk initiatief van Roland Florizoone, om een tachtigtal brieven. Die brief is handen gekomen van de oppositie en het spel zat op de wagen. Als kartel zijn we het erover eens dat we het initiatief van Roland Florizoone betreuren en verwerpen. Hij ziet in dat hij in de fout is gegaan. Hij heeft niets onwettigs gedaan, dit initiatief is niet in strijd met de kieswet of de taalwet. Maar het is betreurenswaardig omdat het tegen alle kartelafspraken ingaat. Die waren vooraf duidelijk besproken en Roland Florizoone was ervan op de hoogte.” Serge Van Damme wil zich nog niet uitlaten over mogelijke gevolgen. “Dat zullen we later zien”, aldus Serge Van Damme.

“Ik neem hiervoor de volledige verantwoordelijkheid op mij”, aldus Roland Florizoone in een reactie. “De anderen waren niet op de hoogte van dit initiatief. Ik wil opmerken dat het niet gaat over een brief naar alle Franstalige kiezers, wel naar enkele persoonlijke relaties, familie, vrienden, mensen die ik ken en die Franstalig zijn. In totaal gaat het over enkele tientallen brieven. Maar het was fout van mij om daarvoor briefpapier met het logo van de kartellijst te gebruiken.” Ook Roland Florizoone wil het nog niet hebben over mogelijke gevolgen van zijn initiatief. “Daarvoor is het nu nog veel te vroeg. We zien wel”, besluit Roland Florizoone.

(TVDA)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust van vrijdag 19 oktober 2012.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier