Heeft CD&V Yves Leterme gemist in deze verkiezingen?

Foto SR
Redactie KW

CD&V verliest voor de Kamer en voor het Vlaams Parlement stemmen in West-Vlaanderen. Ligt dat aan de afwezigheid van Yves Leterme?

Voor het Vlaams Parlement in elk geval niet. Bij de vorige verkiezingen was Yves Leterme federale lijsttrekker bij CD&V West-Vlaanderen. Overigens scoort Hilde Crevits als lijsttrekker voor het Vlaams Parlement beter dan bij de vorige verkiezingen (112.557 tegenover 101. 230).

Voor de federale Kamer haalde lijsttrekker Leterme de vorige keer 101.830 stemmen. Dat is fors meer dan wat de huidige CD&V-lijsttrekker haalde: 58.649. In die zin kan je stellen dat CD&V wel Leterme heeft gemist, zondag.

Overigens opvallend. In het kanton Ieper haalt CD&V voor het Vlaams Parlement een ruime score en fors meer dan elders in de provincie (ruim 28 procent van de stemmen), maar bij de verkiezingen in 2009 was dat nog goed voor meer dan 37 procent.

Ook voor de federale verkiezingen scoort CD&V in het kanton Ieper beter dan elders in West-Vlaanderen, maar opvallend minder dan in 2010 toen CD&V iets meer dan 34 procent haalde.

Kortom, het wegblijven van Yves Leterme heeft CD&V zo goed als zeker stemmen gekost, ook al heeft Hilde Crevits deze keer fors meer gehaald dat vorige keer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier