Harelbeke zet mobiele camera’s in tegen zwerfvuil

De gemeenteraad van Harelbeke keurde maandag het inzetten van mobiele camera's tegen zwerfvuil en sluikstorten goed. © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

In het kader van het bestrijden van zwerfvuil en sluikstorten worden tijdens een proefproject mobiele camera’s ingezet. Dat besliste de Harelbeekse gemeenteraad in de zitting van maandag 20 november.

Imog diende een bundel in voor de organisatie van een proefproject voor cameratoezicht in de strijd tegen sluikstorten en de aanstelling van twee intergemeentelijke vaststellers die personeelslid zijn van Imog. “Het proefproject verhoogt de pakkans voor sluikstorters. Zo willen we een gevoel van straffeloosheid bestrijden. Dit project wordt gezien als aanvulling op de bestaande activiteiten in de strijd tegen sluikstort“, duidt burgemeester Alain Top als coördinator veiligheidsdiensten.

“De afvalintercommunale treedt in het proefproject op als verwerker van de beelden en zal in essentie instaan voor het plaatsen van de camera’s en bijhorende pictogrammen in de nabijheid van de bewakingscamera’s. Ook het bekijken van de beelden en de opmaak van een verslag voor overtredingen inzake sluikstorten neemt een GAS-vaststeller binnen Imog op zich.”

Alle voorzorgsmaatregelen zijn genomen om in orde te zijn met de wetgeving rond privacy”burgemeester Alain Top (sp.a/Groen)

De gemeenteraad gaf positief advies, maakte een lijst met de locaties waar camera’s moeten komen en keurde de overeenkomst goed. Er zouden onder meer camera’s komen onder de bruggen van de E17 en bij glasbollen op verscheidene locaties. Volgens de Camerawet is het plaatsen van camera’s in niet-besloten plaatsen onderworpen aan het positief advies van de gemeenteraad nadat voorafgaandelijk de korpschef van de politiezone werd geraadpleegd. “Dit is ook gebeurd. De korpschef van de politiezone Gavers verleende al een gunstig advies. Hij stelt uitdrukkelijk dat het werken met een beperkte hotspotlijst vereist is vanuit wettelijkheid, opportuniteit en proportionaliteit.”

Wel wordt in het advies aandacht gevraagd voor een periodieke evaluatie en bijsturing van de lijst indien nodig. Verder wijst het advies op de noodzaak de borden die de camerabewaking aanduiden op een voldoende ruime perimeter te plaatsen. “Alle voorzorgsmaatregelen zijn genomen om volledig in orde te zijn met de wetgeving rond privacy.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier