Handelaars Groothandelsmarkt winnen eerste confrontatie met stad Kortrijk

© OV
Redactie KW

Recent sprak de Kortrijkse vrederecht zich een eerste keer uit over het geschil tussen de handelaars en magazijnhouders van de Kortrijkse Groothandelsmarkt en de stad Kortrijk. Voor de handelaars is het duidelijk: de stad heeft een groot probleem. “Wij moeten immers altijd toegang tot de markthal hebben op de dagen dat er hier markt georganiseerd wordt”, klinkt het. Schepen Rudolf Scherpereel en zijn kabinet werken ondertussen hard verder aan een alternatieve locatie.

De handelaars van de Kortrijkse Groothandelsmarkt verenigden zich afgelopen zomer in een strijd tegen het verdwijnen van hun fruit- en groentenmarkt. De stad Kortrijk wil stadsdiensten, waaronder vuilniswagens, in de hal onderbrengen, waardoor de markt er praktisch gezien niet meer kan doorgaan. Ondanks verschillende overlegmomenten kwam er geen deugddoende oplossing uit de bus, de handelaars stapten dan ook naar de rechter.

Op woensdag 6 december sprak de Kortrijkse vrederechter zich een eerste keer uit over de zaak. Hij oordeelde dat er een rechtstreekse toegang vanuit de magazijnen naar de hal moet zijn op dagen en uren waarop een fruit- en groentenmarkt wordt georganiseerd. “Dat betekent dus dat de voorziene afsluiting tussen onze magazijnen en de hal er niet mag komen”, klinkt het bij de handelaars.

“Deze uitspraak sterkt ons en toont aan dat de stad een groot probleem heeft. Waar ze dan wel naartoe moeten met hun vuilniskarren en ander materiaal? Geen idee, en dat is voor ons ook niet echt belangrijk. Deze uitspraak voelt aan als een overwinning, zeker na wat er hier de voorbije maanden allemaal gezegd en gebeurd is. Van constructief samenwerken met stad is volgens ons geen sprake.”

Twee mogelijkheden

Over het verbod tot afschaffen van de Kortrijkse Groothandelsmarkt verklaarde de vrederechter zich onbevoegd. “Dat de ontsluiting van de magazijnen naar de openbare weg verzekerd moet worden, is normaal. We zullen dat dan ook steeds verzekeren. Wel willen we benadrukken dat we hard blijven werken aan het zoeken naar een alternatieve locatie om deze traditionele versmarkt in Kortrijk onderdak te kunnen blijven“, verduidelijkt Steven Lecluyse, kabinetsmedewerker van schepen van Economie Rudolf Scherpereel (N-VA). “Het gaat hier trouwens ook om een tussenvonnis, op 17 januari volgt er een definitieve uitspraak.

Op de gemeenteraad van december verklaarde de schepen dat er een shortlist van twee mogelijkheden weerhouden werd. Over welke locaties het gaat, communiceert de stad voorlopig niet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier