Guido Decorte : “Provincie betaalt wel degelijk jaarlijks 250.000 euro voor kustreddingsdienst”

Jos Remaut

De eerste gedeputeerde reageert hiermee scherp op een uitlating van Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) gisteren in het Vlaams parlement. Die had daar immers gezegd dat de Provincie sinds 2015 haar financieel engagement blijkbaar niet meer nakomt.

“Dit is dus absoluut onwaar”, reageert een gepikeerde Guido Decorte (CD&V). “Wij hebben bij vorige gelegenheden al meermaals duidelijk gezegd dat wij tot minstens eind 2018 jaarlijks 250.000 euro zullen bijdragen aan de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV). Of dat daarna nog zal worden voortgezet, is een beslissing voor de volgende provincieraad, want dan is er een nieuwe bestuursperiode aangebroken. Ik weet echt niet waar de minister het haalt dat wij die belofte niet zouden nakomen, wij betalen dat stipt uit en mét plezier, want deze kustreddingsdienst ligt ons al heel vele jaren erg nauw aan het hart. Wij subsidiëren trouwens al veel langer dan Vlaanderen, dat nu sinds enkele jaren inderdaad jaarlijks ook over de brug komt met 120.000 euro. Dat is nog ingevoerd geweest onder minister Crevits, op onze vraag”, aldus nog Guido Decorte, die zich nog beraadt welke stappen hij zal zetten naar de minister toe.

Provincie moet weg uit intercommunale

De fameuze uitspraak van minister Weyts kadert in het antwoord dat hij formuleerde op de parlementaire vraag van Bart Caron (Groen). Die wilde weten hoe de minister de financiering van de IKWV ziet in de toekomst, nu de provincies in het kader van de interne staatshervorming gedwongen worden om zich na 2018 terug te trekken uit intercommunales waar al twee andere overheden in vertegenwoordigd zijn.

Eerder had Ben Weyts al gesuggeereerd dat de provincies ook kunnen blijven subsidiëren als ze niét tot de intercommunale behoren, maar Caron vroeg zich af of er toch niet beter werk kan worden gemaakt van een uitzonderingsstatuut voor de IKWV, die enig is in zijn soort en waar de provincie West-Vlaanderen van oudsher een stimulerende rol in speelt.

Maar op deze suggestie wou Ben Weyts dus niet ingaan. “Het is zo dat tegen einde 2018 de provincies zich uit de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden moeten hebben teruggetrokken. Niets belet dat ze subsidiërend blijven optreden zonder te participeren in die structuur. Dat geldt ook voor de toeristische sfeer. De provincies kunnen dus blijven subsidiëren als ze, net als wij, de kustreddingsdienst belangrijk vinden.Maar blijkbaar komen ze hun financieel engagement al sinds 2015 niet meer na. Er is dus een stopzetting van de financiering.”

“Wél lidgeld betalen, maar niet binnen mogen”

Bart Caron was blijkbaar ook een beetje van zijn melk door deze verrassende wending in het antwoord. “Ik moet ook even informeren naar hoe het precies zit met de engagementen van de provincie. U zegt dat die niet meer worden nagekomen. De zorg voor de veiligheid op de stranden kan niet alleen een verantwoordelijkheid zijn van de lokale besturen. Ze bedienen veel meer publiek dan enkel lokale mensen. Het is dan ook logisch dat de Vlaamse en provinciale overheden hun verantwoordelijkheid nemen.”

Ondertussen hebben wij dus al even geïnformeerd, en het antwoord van de provincie West-Vlaanderen is duidelijk : de minister vergist zich. “Oók als hij vindt dat de provincies in de toekomst maar moeten gaan subsidiëren vanaf de zijlijn. Dat is larie. We zullen wel nog lid mogen zijn van de voetbalclub en een flink lidgeld betalen, maar de sportzaal zullen we niet meer binnen mogen. We blijven ijveren om hier nog een andere wending aan te geven. Lukt dit niet, dan is het aan de volgende bestuursploeg om te bepalen hoe zij daarmee zullen omgaan”, aldus nog een ontgoochelde maar strijdbare Guido Decorte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier