Guido Decorte doet oproep om woord ‘provinciaal’ op te waarderen

Jos Remaut

“Al te vaak ervaar ik dat het woord ‘provinciaal’ een negatieve bijklank heeft, als zou het achterhaald zijn”. Zo sprak eerste gedeputeerde Guido Decorte vandaag op Trefpunt 2015, het jaarlijkse netwerkmoment van het provinciebestuur.

Hij had het in zijn toespraak uiteraard ook over de interne staatshervorming. “Vanaf 1 januari 2017 zijn de provincies niet langer bevoegd op het vlak van de persoonsgebonden materie. Tot op vandaag gaan we er nog altijd van uit dat Vlaanderen deze bevoegdheden zal opnemen. Al horen we links en rechts wel dat men op Vlaams niveau de werklast hiervan danig heeft onderschat. Onze parels van projecten op het gebied van cultuur, welzijn, sport en jeugd gaan een onzekere toekomst tegemoet.”

Des te gedrevener

Maar Guido Decorte vindt ook dat daar niet eeuwig over getreurd moet worden, en dat de provincies ook in de toekomst nog een belangrijke rol te spelen hebben. “Wanneer dit niet langer kan op de persoonsgebonden bevoegdheden, dan doen we dit des te gedrevener op de grondgebonden thema’s.”

Een mooi voorbeeld daarvan is alvast het waterbeheer, waar de bevoegdheid van de provincie recent gevoelig is uitgebreid. “Sinds vorig jaar is de Provincie de grootste waterbeheerder in Vlaanderen. Wij zijn verantwoordelijk voor het onderhoud en het beheer van 3.653 kilometer onbevaarbare waterlopen. Naast het beheren van de oevers en hun vegetatie, staan we ook in voor de infrastructuurwerken en de waterbeheersing. Jaarlijks voorzien wij een extra budget van 3,8 miljoen voor onderhoud van deze waterlopen. Er zijn ook bijkomende investeringswerken om wateroverlast te vermijden : wij zorgen ervoor dat de West-Vlamingen droge voeten blijven hebben !”

Traditioneel werd op ‘Trefpunt’ ook het jaaroverzicht van de provincie aangeboden. Het jaaroverzicht provincie west-vlaanderen 2014 is gedrukt op 4.000 exemplaren en gratis verkrijgbaar in het Tolhuis (Jan Van Eyckplein 2 Brugge), of via www.west-vlaanderen.be/webshop

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier