Groen wil burgers aan het woord laten tijdens Roeselaarse gemeenteraad

Filiep Bouckenooghe. (Foto Frank)
Philippe Verhaest

Groen, sinds begin januari in de oppositie, wil de maandelijkse gemeenteraad stevig opwaarderen. Met RSL Spreekt wil het voor elke zitting de inwoners een half uur aan het woord laten.

Tijdens het fractieleidersoverleg lanceerde Groen vier voorstellen richting gemeenteraadsvoorzitter Piet Delrue. Meest in het oog springend is Roeselare Spreekt of RSL Spreekt. “Dit moet een spreekrechtronde worden die voor elke gemeenteraad plaatsvindt”, zegt Filiep Bouckenooghe. “De burger krijgt een half uur tijd om zijn mening te formuleren, maar dit gegeven krijgt geen formeel karakter. Alle gemeenteraadsleden zijn welkom en kunnen ook vragen stellen. Op deze manier willen we de Roeselarenaar op een doorzichtige en apolitieke manier rechtstreeks betrekken bij de gemeenteraad. Dit kan ook een goed alternatief zijn voor de sociale media, waar alles te veel anoniem en ongenuanceerd op tafel komt. De vragen die gesteld worden, moeten wel een maatschappelijke relevantie hebben.”

Meer inhoud

Groen pleit ook voor thematische debatten. “Op vandaag bestaat de gemeenteraad uit A- en B-punten. De A-punten hebben weinig inhoud en gaan meestal over technische of ambtelijke zaken, de B-punten bevatten dan weer wel een politieke keuze. Wij willen hier nog C-punten aan toevoegen: punten die niet te beslissen vallen, maar waarbij een debat over de visie op (middel)lange termijn kan gevoerd worden. Thema’s kunnen onder andere de toekomst van het onderwijs in onze stad of de betonstop zijn.”

Nog opvallend: Groen pleit ervoor om eerst de OCMW-raad te behandelen. “De gemeenteraadsleden zijn nu ook automatisch OCMW-leden en de twee zittingen worden nu na elkaar georganiseerd. Wij vragen om de OCMW-raad eerst te behandelen, want anders lopen we het risico dat die elke keer erg snel voorbij zal zijn. Wij vinden het sociaal beleid echter te belangrijk om als uitlopertje te bespreken.” (PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier