Groen vraagt waarom Koksijdse burgemeester Voorpost-betoging toelaat

Marc Vanden Bussche, burgemeester van Koksijde. © EDK
Redactie KW

Buiten een strooibriefje van Voorpost dat vorige week in de Koksijdse brievenbussen belandde, bleef het relatief rustig rond de betoging van zondag tegen de toestroom van vluchtelingen. Groen neemt nu toch het vluchtelingenbeleid van burgemeester Marc Vanden Bussche op de korrel.

“Burgemeester blaast koud en warm tegelijkertijd”, luidt het in de tekst die verspreid werd door volksvertegenwoordiger Wouter De Vriendt. “Groen regio Oostende/Westhoek-Noord stelt zich vragen bij de toelating van burgemeester Vanden Bussche van Koksijde voor een algemene betoging tegen vluchtelingen en hun opvang, georganiseerd door Voorpost op 18 oktober, op zijn grondgebied. Het recht op vrije meningsuiting is belangrijk, maar heeft de burgemeester ook nagedacht over de veiligheidsrisico’s en het effect van een gewelddadige betoging op de getraumatiseerde oorlogsvluchtelingen”, vraagt Wouter De Vriendt zich af.

Wouter De Vriendt, volksvertegenwoordiger voor Groen.
Wouter De Vriendt, volksvertegenwoordiger voor Groen.© RN

“Burgemeester Vanden Bussche moet opletten wantrouwen en angstgevoelens niet verder te voeden. De taak van een burgemeester is te verzoenen in plaats van te polariseren, in het heetst van een complexe humanitaire crisis. Hij moet zorgen voor de veiligheid en het welbevinden van alle inwoners, en het recht op vrije meningsuiting nauwkeurig beoordelen”, aldus Wouter De Vriendt.

“Voor Groen regio Oostende/Westhoek-Noord is het de taak van de burgemeester alles in te zetten om de vluchtelingen te verwelkomen en te helpen, en om goed na te denken over alle risico’s. Het recht op vrije meningsuiting is voor ons zeer belangrijk, maar we hopen dat de burgemeester in Koksijde alle elementen grondig overwogen heeft”, besluit Wouter De Vriendt.

(EDK – foto’s EDK/RN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier