Groen Oostende wil maatregelen tegen plastic afval in zee

Groen-gemeenteraadsleden Sofie Cloet (links) en Natacha Waldmann willen dat de stad maatregelen neemt om het plastic afval in zee te verminderen. (Foto HH)
Redactie KW

Groen Oostende vindt dat het stadsbestuur maatregelen moet nemen tegen plastic afval in zee en doet nu vrijdag 20 november enkele voorstellen op de gemeenteraad.

“Een recente studie wees uit dat 60 tot 80% van het mariene afval plastic is. Het gaat om flessen en doppen, plastic zakken en verpakkingen, aanstekers, pellets, piepschuim, netten en vislijnen”, zegt Groen-gemeenteraadslid Sofie Cloet. “Onderzoek heeft aangetoond dat 63% van de garnalen en 39% van de sprotten gevangen in de Noordzee microplastics bevatten. In 2013 spoelde in Nieuwpoort een dwergvinvis aan. Na een autopsie bleek dat het dier vier plastic zakken in zijn maag had. Als vissen de deeltjes inslikken, komen microplastics ook in onze voedselketen terecht.”

“Er is een mentaliteitswijziging nodig. Heel wat mensen nemen zelf al alternatieve draagtassen mee, maar we stellen voor dat het stadsbestuur burgers sensibiliseert om structureel minder plastic draagtassen te gebruiken. Ook vragen we het stadsbestuur onderhandelingen te starten met de centrummanager, de handelaarsbond en het Economisch Huis om een uitdoofscenario op te starten voor de reguliere plastic tassen. Eventueel kan een tussenstap zijn om tassen aan te bieden in bioplastic. Verder vragen we maatregelen van het stadsbestuur voor een strenge handhaving van het zwerfvuil bij festiviteiten op het strand.” (HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier