Groen Oostende voert actie aan erfgoedpand Clementinaplein

Redactie KW

Groen wil dat Oostende nauwkeuriger de adviezen opvolgt van haar eigen erfgoedcommissie. “Met een pand op het Clementinaplein dreigt het opnieuw fout te lopen”, luidt het.

“De stad Oostende heeft een lokale erfgoedlijst, waarbij ze aan panden een lage of hoge locuswaarde toekent. Maar steeds meer zien we dat panden met een lage locuswaarde en met erfgoedwaarde toch kunnen afgebroken worden. Dat gebeurde in de Jozef 2-straat”, zegt gemeenteraadslid Natacha Waldmann (Groen). “We kregen vanuit Dement signalen dat de stad akkoord zou gaan met de afbraak van een pand op het Clementinaplein. Het pand waar begrafenisondernemer Nuytten huisde, staat te koop en de stad neigt naar een groen licht voor afbraak. Nochtans stelt de stedelijke commissie duidelijk dat het bouwfysisch in orde is en geen enkel element de afbraak rechtvaardigt. Het pand staat op de lokale erfgoedlijst, maar niet op de (Vlaamse) lijst van waardevol erfgoed”, luidt het.

Wouter De Vriendt: “Nieuwbouw kan nooit waardevol erfgoed vervangen. De schepen denkt te veel als architect. Hij geeft wel de garantie dat er geen hoogbouw kan komen, maar niet dat de sloopvergunning geweigerd wordt. De stad zal het advies van haar eigen commissie opnieuw niet volgen. Oostende moet ook de leegstandtaks beter innen en zo gebruiken als een instrument om jarenlange leegstand en verkommering tegen te gaan.”

Negatieve sfeerschepping

Schepen voor erfgoed en bouwvergunningen Kurt Claeys (Open VLD) weerlegt. “De taks wordt geïnd, maar het heeft ook geen zin om eigenaars te verplichten dingen te doen die ze niet willen.” Claeys verwijst indirect naar Hotel Du Louvre, een symbooldossier inzake erfgoed dat muurvast zit. “We mogen dit dossier door sfeerschepping niet hypothekeren. Het pand bestaat uit twee gebouwen, waarvan één zelfs geen enkele locuswaarde heeft. Er is ook nog geen bouwaanvraag en over sloop zal de commissie A.be oordelen. Maar ik ben het ook niet eens dat er niets mag veranderen in onze stad. Soms moeten we realistisch zijn. In Mechelen pakken ze dat anders aan en daarom nodig ik Groen én Dement uit op een werkbezoek om te zien hoe ze het daar aanpakken.”

(EFOO – Foto EFOO)