Groen Menen trekt naar verkiezingen met eigen lijst

Philippe Mingels, fractieleider van Groen Menen. © GF
Redactie KW

Daarmee zet Groen Menen een punt achter de gesprekken, die sinds eind maart met SP.A Menen zijn opgestart.

Tijdens de vergadering van 26 september heef het voltallig bestuur van Groen Menen unaniem en resoluut de knoop doorgehakt: Groen trekt op 14 oktober 2018 met een eigen lijst naar de Menense kiezer.

Er komt dus geen nieuw kartel voor de bestuursperiode 2018-2024. Daarvoor liggen de ideeën over een nieuwe samenwerking en de noodzakelijke strategische aanpak té ver uiteen. “Een kartel moet, ons inzien, in staat zijn om zichzelf als een krachtige, geloofwaardige en evenwichtige formatie aan de bevolking te presenteren”, klinkt het bij het bestuur van Groen Menen. “Wanneer er onvoldoende meerwaarde gerealiseerd kan worden heeft een kartel tussen twee partijen weinig zin. We hebben de huidige samenwerking op regelmatige basis geëvalueerd. We hebben ook regelmatig voorstellen tot verbetering geformuleerd. Tijdens de loop van het overleg kregen we desondanks onvoldoende garanties voor een sterker kartel.”

“We zijn ervan overtuigd dat Menen onze sociaal-ecologische benadering bijzonder goed kan gebruiken. Daarom zullen we die, met een eigen lijst, een eigen strategie en een eigen programma, aan de kiezer presenteren. Dat wordt hard werken in de volgende maanden, maar we hebben er vertrouwen in.”

Groen trekt zich niet terug uit het huidig kartel, die samenwerking blijft voor wat Groen betreft duren tot het einde van de legislatuur.

SP.A Menen respecteert de beslissing van Groen om geen kartel te vormen tijdens de gemeenteraadsverkiezing van 2018. “We respecteren de keuze van Groen om het alleen te proberen in 2018 en sluiten dit hoofdstuk af met het volste respect voor elkaar en elkaars ideeën. Hoewel in het licht van de keuze van Groen de werking geëvalueerd zal worden, blijven we in de fractie gezamenlijk verder werken aan de dossiers in functie van de stad Menen en haar inwoners.”

“Voor SP.A opent dit nieuwe perspectieven om de partijvernieuwing die de voorbije jaren werd ingezet verder te zetten en naar buiten te brengen. Ondertussen werken we met onze bestuursploeg verder aan onze speerpunten voor 2018. Daarnaast zijn we al geruime tijd bezig met huisbezoeken, zodat we samen met de Menenaars een positief links alternatief vorm kunnen geven.”