Groen maakt nummers één en twee van provincielijsten bekend

Gerda Schotte, Maarten Tavernier en Herman Lodewyckx. © GF
Jos Remaut

De drie lijsttrekkers zijn alvast geen verrassing : het zijn drie van de vier zetelende Groen-provincieraadslijsten : Gerda Schotte, Maarten Tavernier en Herman Lodewyckx.

Maarten Tavernier uit Wevelgem staat aan de kop van de lijst voor het grootste ditrict, met name Kortrijk-Roeselare-Tielt. Dat stuurt 16 verkozenen naar het provinciale halfrond en dus is Maarten zo goed als zeker verkozen. Ook de nummer 2 komt uit de regio Kortrijk zelf : Ilse Bleuzé verhuisde recent van Harelbeke naar Kortrijk, werkt als opvoedster bij mensen met een mentale beperking en is in haar vrije tijd onder andere actief in de Kortrijkse Stadsboerderij en Ventiel, een vereniging die activiteiten organiseert voor mensen met jongdementie. Ilse draait al een hele tijd mee bij Groen en was ook bij de vorige provincieraadsverkiezingen kandidaat : op de zesde plaats voor het district Kortrijk haalde ze toen 947 stemmen.

Voor de nieuw gevormde kieskring Oostende-Westhoek (11 zetels) kwamen twee zetelende provincieraadsleden in aanmerking voor het lijsttrekkerschap, maar Alex Colpaert uit Poperinge koos er zelf voor om niet meer vooraan op de lijst te staan. Dus wordt het Herman Lodewyckx uit Oostende. De tweede plaats is voor Shari Platteeuw. Shari was in het verleden gemeenteraadslid voor Groen in Ieper en is na een tijdje afwezigheid opnieuw in Ieper komen wonen. Ze werkt als erfgoed-consulent bij CO7 Poperinge, het samenwerkingsverband voor cultuur en erfgoed van enkele steden en gemeentes in de zuidelijke Westhoek.

Huidig fractieleidster van Groen Gerda Schotte wordt lijsttrekker voor Brugge, een district dat nog slechts 9 verkozenen telt maar waar Groen traditioneel wel vrij sterk staat. Gerda haalde in 2012 overigens meer dan 3.000 stemmen. En hier is nummer twee dan een man : de jonge en sportieve Robin De Lille, 28 jaar. Robin werkt als Okan-leerkracht in het KTA in Brugge en is liefhebber van basketbal.

Groen telt op vandaag vier provincieraadsleden. Op een gehalveerde provincieraad zouden dat er dus twee zijn, maar de groenen zijn ervan overtuigd dat het meer wordt. “We hebben de wind in de zeilen en verwachten zelfs dat in minstens één kiesdistrict een tweede kandidaat verkozen wordt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier