Groen licht voor kleine windmolens, maar onder voorwaarden

19/05/16 om 17:09 - Bijgewerkt om 17:09

Samen met zes pilootgemeenten en de academische wereld ontwikkelde de provincie West-Vlaanderen een basisreglement dat de gemeenten kunnen hanteren voor het behandelen van aanvragen voor windmolens met een masthoogte tot 15 meter. Belangrijkste punt in dat reglement : alleen landbouwers en KMO's komen in aanmerking, en het rendement moet vooraf bewezen zijn.

Er is al langer dan vandaag sprake van kleine windmolens, maar er staan er nog maar weinig in ons land omdat er eigenlijk geen wettelijk kader voor is. Precies daarom beoordeelden gemeenten die zo'n aanvraag kregen, deze tot nu toe bijna altijd negatief. Maar ze waren toch wel vragende partij voor een specifiek afwegingskader. Daarom nam de provincie eind 2014 het initiatief voor een pilootproject. 22 West-Vlaamse gemeenten waren kandidaat om eraan mee te werken, zes werden er geselecteerd : de steden Diksmuide en Roeselare, en de gemeenten Alveringem, Anzegem, De Haan en Wingene. In samenwerking met een wetenschappelijke werkgroep met experten van...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!