Groen Kuurne op eigen kracht naar verkiezingen: “Geitenwollensokken? Die tijd is definitief voorbij”

Bernard Marchau: "We willen het beleid op een positieve manier beïnvloeden." © OV
Olaf Verhaeghe

Over het lijsttrekkerschap zijn ze nog niet uit, maar dat Groen Kuurne ambitieus en vol goesting naar de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 kijkt, staat als een paal boven water. Bernard Marchau (44) is een van de mannen en vrouwen die de Kuurnse groenen mee op sleeptouw neemt. “Hoe willen we het beetje open ruimte dat ons nog rest vorm geven? Daar gaat het volgens ons om.”

Het kwam ietwat onverwacht: het kartel waarmee SP.A en Groen in 2012 mee in het bestuur stapte, houdt een klein jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar op te bestaan. De SP.A koppelt eigen sterke figuren met een resem onafhankelijke progressieven en dus krijgt de samenwerking met Groen geen vervolg. “So be it”, glimlacht Bernard Marchau van Groen Kuurne. “Wij zijn helemaal klaar om er alleen voor te gaan. De voorbije jaren werkten we hard aan een verjongings- en vernieuwingsoperatie binnen onze partij.”

Zonnepanelen

Wie als nummer één bij de Kuurnse groenen naar voren komt, is nog niet bekend. “En op zich maakt dat vandaag nog niet heel veel uit. Het belangrijkste is dat we een hecht team bij elkaar krijgen. En dat lukt. Ik ben ervan overtuigd dat we met een sterke lijst vol geëngageerde mensen naar de kiezer zullen kunnen stappen”, klinkt het enthousiast. Zelf maakt de 44-jarige Bernard, die werkt als begeleider in Dominiek Savio in Gits, al sowieso deel uit van dat team. “Maar voor andere namen is het nu nog te vroeg. Verjonging betekent ook niet per se de ervaren mannen en vrouwen opzij schuiven. Iemand als Frans Ramon kan ons met woord en daad uiteraard nog altijd heel wat bijbrengen.”

“We stellen luidop de vraag waar we naartoe willen met de openbare ruimte”

Tijdens de huidige legislatuur zat Groen Kuurne dus mee aan de bestuurstafel, zij het in eerder beperkte mate. Al ziet Bernard toch enkele belangrijke invloeden van zijn partij. “Zo hebben we bijvoorbeeld vrij zwaar kunnen doorwegen op de hervorming van de verkeer in het centrum. Het kon nog beter, maar er zijn met het eenrichtingsverkeer toch mooie stappen gezet. Ook het installeren van zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen is een idee van een van onze mensen.

Als je ziet dat dergelijke, voelbare projecten lukken, is dat zeker tof. Wij willen trouwens gerust op de voorgrond treden, maar altijd op een constructieve manier. Ik denk dat we bovenal een goede partner voor de juiste projecten willen zijn. We willen het beleid op een positieve manier beïnvloeden.”

Nichepartij

Naar oktober 2018 toe schuift Groen nu al twee grote programmapunten naar voren. “Enerzijds zetten we volop in op een veilig en deugddoend fiets- en wandelbeleid en anderzijds stellen we luidop de vraag waar we naartoe willen met de openbare ruimte. Hoe willen we het laatste beetje open ruimte dat ons rest vorm geven voor huidige en toekomstige generaties? Kuurne leefbaar houden met aandacht voor mens, dier en natuur. Daar gaat het volgens ons om”, weet Bernard.

Of Groen Kuurne zich daarmee niet in het kamp van de clichés der geitenwollensokkers positioneert? “Neen”, zegt Bernard. “Die tijd is echt definitief voorbij. Trouwens geiten geven geen wol (lacht). Ik besef wel dat we ergens een nichepartij zijn. Sommige standpunten kunnen we nu zelf voor de volle 100 procent formuleren, terwijl we in het kartel misschien wat moesten inbinden. Op die manier ben ik er zeker van dat we een specifiek, maar groot publiek aanspreken.”