Groen Kortrijk: “Van twee naar vier zetels in gemeenteraad én meebesturen”

Bart Caron als lijstduwer, afdelingsvoorzitter Dag Geeraert, en onderaan Matti Vandemaele (op 3), David Wemel als lijsttrekker, nationaal voorzitter Meyrem Almaci, Alexandra Gjurova (op 2) en Philippe Avijn. © JVGK
Axel Vandenheede

Groen Kortrijk heeft woensdag zijn lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen bekendgemaakt: de keuze viel op David Wemel. Alexandra Gjurova en Matti Vandemaele vervolledigen de top drie. “Zij worden geruggensteund door de ervaren rotten Philippe Avijn, Cathy Matthieu en Bart Caron”, stelt voorzitter Dag Geeraert.

Onze reporter Kortrijk, Axel Vandenheede, fileerde de keuze van Groen: “Omdat Groen alle deuren open moet houden, trekt het de kaart van diplomatie.”

Groen wil in Kortrijk eindelijk oogsten. Dat was de boodschap tijdens de bekendmaking van de top vijf voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2018. “In 2012 haalden we twee zetels. We hadden nochtans goesting in meer“, zegt Matti Vandemaele (36), fractieleider van Groen in de gemeenteraad. “Nu hebben we nóg meer goesting. Meer zelfs: we voelen aan dat de Kortrijkzaan Groen genegen is. Dubbele cijfers wat betreft percentage (minstens 10 procent van de stemmen, red.) is dan ook haalbaar voor mij.” Dat zou willen zeggen dat Groen van twee naar zeker vier zetels zou gaan. “Dat is inderdaad ons doel.”

Bart Caron, die deze legislatuur anderhalf jaar zetelde in de raad en daarna de fakkel doorgaf aan Matti Vandemaele toen hij weer zeker was van een plaats in het Vlaams Parlement, gaat nog een stapje verder. “Ik droom er al 20 jaar van om Groen mee Kortrijk te zien besturen. Die droom kan straks misschien eindelijk werkelijkheid worden. Al wil Groen niet met eender wie besturen. Een samenwerking met Vlaams Belang is uitgesloten en eventuele coalitiepartners zullen op dezelfde golflengte moeten zitten.”

De 62-jarige Markenaar komt ook nog eens kort terug op de verkiezingen in 2012. “Het enige wat ik daarover wil zeggen, is dat ik de dag na de verkiezingen omstreeks 10 uur een telefoon kreeg van Vincent Van Quickenborne dat ze ons niet nodig hadden. Een uur later werd dan de huidige stadscoalitie bekendgemaakt. Of dat een domper was? We hadden toen twee verkozenen en hadden niet kunnen wegen op het beleid.”

Modellijst

David Wemel (37) wacht nu als lijsttrekker de zware taak om Groen naar een goed resultaat te piloteren. “We willen een positief verhaal brengen en een kartel met de Kortrijkzaan sluiten. Het huidige bestuur heeft het over een leefbare stad, maar dat is voor ons het absolute minimum. We moeten veel beter doen.”

Dat David Wemel op één de voorkeur krijgt op Matti Vandemaele, is voor velen toch wel een verrassing. “Groen werkt wat lijsten betreft helemaal anders dan de traditionele partijen“, schetst Meyrem Almaci, nationaal voorzitter van Groen. “Een pollcomité stelt een modellijst opstelt. Die lijst wordt voorgesteld aan de leden, die al dan niet akkoord gaan.” David Wemel: “Net als altijd trekken we met een ploeg naar de verkiezingen. Wie op één, twee of drie staat is niet zo belangrijk.” Philippe Avijn (64): “We brengen een mix van jong talent en mensen met ervaring. Die ‘ouderen’ zijn belangrijk omdat een derde van de Kortrijkse kiezer minstens 55 jaar is.”

Alexandra Gjurova is met haar 24 lentes veruit de jongste van de zes. “Groen wil ervoor zorgen dat wie vooruit wil in deze stad, daartoe ook de mogelijkheden krijgt. Tegelijk moeten we erover waken dat wie zorg nodig heeft, daar toegang tot heeft.” Meyrem Almaci: “Met Alexandra heeft Groen Kortrijk een jonge vrouw met heel wat potentieel. Dat hebben we gemerkt toen ze stage deed bij Groen nationaal.”