Groen Kortrijk kiest voor de ‘goede flik’

David Wemel, lijsttrekker van Groen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. © JVGK
Axel Vandenheede

Met David Wemel als lijsttrekker maakt Groen Kortrijk een opvallende keuze. Matti Vandemaele stond bij velen met stip genoteerd voor plaats één. De conclusie is dus dat binnen de afdeling David populairder is dan Matti.

Naar de buitenwereld is de perceptie nochtans anders: hoewel beiden op de gemeenteraad strak oppositie voeren, gaat laatstgenoemde toch met de meeste aandacht lopen. De Heulenaar geeft altijd volle gas – soms een beetje té – als hij tussenkomt.

“Omdat Groen alle deuren open moet houden, trekt het de kaart van diplomatie”

David Wemel hanteert een andere tactiek, zeg maar die van een diplomaat: eens aan het woord maakt hij rustig en op gefundeerde wijze zijn punt en wacht op het antwoord van het stadsbestuur, om indien nodig nog onduidelijkheden aan te stippen.

Kort door de bocht gesteld kan je het duo vergelijken met een tweemansploeg van de politie, met David als ‘goede flik’ en Matti als ‘slechte flik’. Een goede strategie in de gemeenteraad. Maar voor de verkiezingen moest dit duo opgesplitst worden. Omdat Groen in 2019 mee wil besturen en alle deuren open moet houden, trekt het de kaart van de diplomatie. Maar dat is nu net iets wat de Kortrijkse kiezers de laatste jaren niet gewend zijn van Groen. Want Matti kiest voor de rechttoe-rechtaanaanpak en daarbij is weinig plaats voor diplomatie.