Groen Knokke-Heist stelt zich vragen bij verstrengeling zakelijke en politieke belangen burgemeester

© foto DM
Redactie KW

Groen Knokke-Heist stelt zich ernstige vragen bij de verstrengeling van zakelijke en politieke belangen van burgemeester Leopold Lippens. Groen stelt dat grond- en woningprijzen door de politieke keuzes, of zijn het de zakelijke, kunstmatig hoog worden gehouden.

“Dat burgervader Leopold graaf Lippens graag de televisiezenders haalt, is voor Groen Knokke-Heist niks nieuws”, stelt voorzitter Luc Lierman. “Verkleed als Fipronilkip of een dubbelzinnig verhaal voorlezend in de Slimste Mens, het behoort tot het zoeken naar politieke bekendheid. Begrijpelijk als je de ambitie hebt om, na 38 jaar burgemeesterschap, nog eens 6 jaar verder te breien aan je carrière. Alle reclame die je haalt, is dan mooi meegenomen. En wat goed is voor mij, straalt af op onze gemeente… In dezelfde trant sprak ooit koning Leopold II over België en ‘ons Congo’.”

“De uitzending van Pano op één tapte echter uit een ander vaatje… De journalisten van Pano zijn gekend om dossiervoorbereiding en -kennis. Ze gaan dus niet over één nacht ijs…”

“De verstrengeling tussen politiek en zakelijke belangen is voor sommigen een publiek geheim binnen Knokke-Heist. Als dit inderdaad algemeen geweten is dan stelt Groen de duidelijke vraag waarom de gemeenteraadsleden van de lijst Gemeentebelangen, van CD&V en Open VLD, zich nooit kritisch hebben uitgelaten. Zij steunen al vele jaren burgemeester Lippens en helpen hem aan een meerderheid. Zakelijke belangen van de aan de burgemeester gelieerde vastgoedgroep en een select clubje van voorkeurspartners primeren op de belangen van alle inwoners. De bewoners van Knokke-Heist dragen de gevolgen van dit beleid. Door de politieke keuzes, of zijn het zakelijke, worden de grond- en woningprijzen kunstmatig hoog gehouden. Voor jonge gezinnen en ook veel middenklassers wordt wonen in de Knokke-Heist onbetaalbaar. De onderzoeksjournalisten van Pano legden de vinger op de wonde.”

Groen Knokke-Heist pleit voor het invoeren van het ambt van onafhankelijke ‘Bouwmeester voor de Vlaamse kustregio’. Want de uitdagingen voor de hele kustregio zijn groot: natuurontwikkeling en klimaatopwarming, verjonging in onze regio, architecturale kwaliteit behouden, hoogbouw…”

“Wat Knokke-Heist betreft… twee jaar geleden beslisten Open VLD en CD&V zich vast klinken aan de burgemeester. In het licht van de Pano-uitzending betekent dit een blanco cheque ondertekenen voor het verder zetten van een verstrengeling van zakelijke en politieke belangen… Wie betaalt straks die rekening?” (DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier